Νέες ανακαλύψεις σχετικά με την «εξελιγμένη» φυλή ιθαγενών που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς πριν από σχεδόν 600 χρόνια

Νέες ανακαλύψεις έκαναν οι αρχαιολόγοι σχετικά με την «εξελιγμένη» φυλή ιθαγενών Αμερικανών που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς πριν από σχεδόν 600 χρόνια. Η μεγάλη πόλη των Ιθαγενών Αμερικανών που εκτείνεται σε 2,589 τ.μ. και στην οποία έζησαν περίπου 20.000 άνθρωποι,  εξαφανίστηκε από την κοιλάδα του ποταμού Μισισιπή.

Αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ανακάλυψαν χαμένη πόλη – Ήταν η «πρωτεύουσα» των μαργαριταριών

Και ενώ η φυλή των “Cahokia” εξαφανίστηκε μυστηριωδώς, οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει αντικείμενα από την κοινωνία που θα μπορούσαν να παρέχουν ενδείξεις για την ομάδα — τον πολιτισμό, τη γλώσσα τους, ακόμη και τη πτώση τους, καθώς όλα είναι χαμένα στην ιστορία.

Η ομάδα των πανεπιστημιακών ερευνητών πρόσφατα ανακάλυψε κεραμικά, εργαλεία, όπως “μικρο-τρυπάνια,” και τάφρους τοίχων στην περιοχή του Ιλινόις, που χρονολογούνται περίπου 900 χρόνια. Στον χώρο αναλύθηκαν επίσης σωματίδια ξύλου, καθώς ειδικοί εικάζουν ότι οι Cahokia έκοψαν δάση για τα κατασκευαστικά έργα τους, τα οποία υποβάθμισαν την ποιότητα του  εδάφους και ενδέχεται να προκάλεσαν πλημμύρες: ένα γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει τη φυλή να εγκαταλείψει την πόλη.

Μυστήριο με τον χαμένο ναό της Ακρόπολης: Μία βραχογραφία του 6ου αιώνα π.Χ. στη Βάρη αποκαλύπτει στοιχεία που δεν γνώριζαν μέχρι σήμερα οι αρχαιολόγοι

Η ανασκαφή διενεργείται από φοιτητές του Πανεπιστημίου Σεντ Λούις (SLU) και όμορων κολεγίων, οι οποίοι φιλοδοξούν για μια καριέρα στην αρχαιολογία.

Αντίγραφο καλύβας των Cahokia
Αντίγραφο καλύβας των Cahokia

Οι διεργασίες της ανασκαφής και τα προηγμένα για την εποχή ευρήματα

Οι μαθητές έσκαψαν ορθογώνιες τρύπες στον χώρο, καθαρίζοντας προσεκτικά τη βρωμιά ώστε να ανακαλύψουν νέα ευρήματα, προστατεύοντας ταυτόχρονα το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, όπως έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO.

Η Mary Vermilion, αναπληρώτρια καθηγήτρια και αρχαιολόγος στο SLU, δήλωσε στο 5OnYourSide: ‘Οι δομές που βρίσκουμε εδώ και η κεραμική, φαίνεται να είναι περίπου από το 1100 μ.Χ. έως το 1200 μ.Χ. — δηλαδή,  ένα κρίσιμο σημείο στην ανάπτυξη της ηγεμονίας επειδή αποτελεί, ουσιαστικά, την κορυφή.

Τα ευρήματα αυτά ενώνουν εκατοντάδες άλλα εξελιγμένα εργαλεία που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή, όπως κοχύλια και χάντρες διάτρητες με ακρίβεια, για διάφορους σκοπούς, όπως για τη δημιουργία «καναλιών για τις ανθρώπινες ψυχές στο δρόμο τους προς τη μετά θάνατον ζωή», σύμφωνα με την Δρ. Λάουρα Κόζουχ.

Μια ομάδα πανεπιστημιακών ερευνητών πρόσφατα ανακάλυψε κεραμικά (απεικονίζεται), εργαλεία, όπως "μικρο-τρυπάνια", και τάφρους τοίχου στην περιοχή του Ιλινόις, η οποία χρονολογείται περίπου 900 χρόνια
Μια ομάδα πανεπιστημιακών ερευνητών πρόσφατα ανακάλυψε κεραμικά (απεικονίζεται), εργαλεία, όπως “μικρο-τρυπάνια”, και τάφρους τοίχου στην περιοχή του Ιλινόις, η οποία χρονολογείται περίπου 900 χρόνια
Οι εκατοντάδες μικροτρυπάνια και οι έξι πυρήνες σε αυτήν την εικόνα συλλέχθηκαν στην επιφάνεια πολλά χρόνια πριν από τον Γκρέγκορι Περίνο στην οδό Κούνεμαν στην περιοχή Μαχόκια Καχόκια στο νότιο Ιλινόις. Τα διάτρητα κελύφη και οι χάντρες βρέθηκαν επάνω και κοντά σε αυτήν την ίδια περιοχή του Μισισιπή
Οι εκατοντάδες μικροτρυπάνια και οι έξι πυρήνες σε αυτήν την εικόνα συλλέχθηκαν στην επιφάνεια πολλά χρόνια πριν από τον Γκρέγκορι Περίνο στην οδό Κούνεμαν στην περιοχή Μαχόκια Καχόκια στο νότιο Ιλινόις. Τα διάτρητα κελύφη και οι χάντρες βρέθηκαν επάνω και κοντά σε αυτήν την ίδια περιοχή του Μισισιπή

Ξεχωριστή από τους Μάγια ή τους Αζτέκους στα νότια, η Καχόκια εμφανίστηκε στην κοιλάδα του Μισισιππή πριν από χίλια χρόνια, περίπου το 700 μ.Χ. — στην σημερινή πολιτεία του Ιλινόις διασχίζοντας τον ποταμό από τη σημερινή πόλη του Σαιντ Λούις στο Μιζούρι.

Στο απόγειό του, αυτός ο ιθαγενής πολιτισμός είχε κατασκευάσει περίπου 120 λοφίσκους, δηλαδή, την μεγαλύτερη πόλη βόρεια του Μεξικού πριν από την άφιξη των Ευρωπαίων εποίκων.

Πολλοί από τους λοφίσκους θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν καλύτερα ως μεγάλες πυραμίδες, με γωνιώδη τετράγωνα στο κάτω μέρος και εξομαλυνόμενο επίπεδο στα υψηλότερα σημεία τους.

Η λειτουργία των υψωμάτων

Οι ανθρωπολόγοι πιστεύουν ότι αυτοί οι λοφίσκοι — συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου της χαμένης πόλης, του Ανάχωματος των Μοναχών, μήκους 30.48 μέτρων — λειτούργησαν ως υψόμετρο για να ανυψώσουν, να τιμήσουν και να προστατεύσουν τα σπίτια των πολιτικών ηγετών της Cahokia.

Αλλά από το 1350 η κοινωνία που έχτισε αυτές τις εντυπωσιακές δομές είχε εξαφανιστεί ανεξήγητα, μόλις έναν αιώνα προτού ο Κολόμβος σαλπάρει για την  Αμερική. Η NGA και η SLU επίσης ερεύνησαν τον έρημο τόπο, έξω από τα γνωστά βουνά της χαμένης πόλης, για να καθορίσουν αν περισσότερα βουνά ή άλλοι βιώσιμοι αρχαιολογικοί χώροι θα μπορούσαν να κρύβονται μέσα στα πυκνά δάση και τα βαλτώδη εδάφη που περιβάλλουν την Cahokia.

Στην κορυφή τους, τα Καχόκια είχαν κατασκευάσει περίπου 120 γήινους λοφίσκους: η μεγαλύτερη πόλη βόρεια του Μεξικού πριν από την άφιξη των Ευρωπαίων. Πολλοί από τους λοφίσκους θα μπορούσε να περιγραφεί καλύτερα ως μεγάλες πυραμίδες, γωνιακό τετράγωνο στο κάτω μέρος και εξομαλύνεται επίπεδο στην κορυφή
Στην κορυφή τους, οι Καχόκια είχαν κατασκευάσει περίπου 120 γήινους λοφίσκους: η μεγαλύτερη πόλη βόρεια του Μεξικού πριν από την άφιξη των Ευρωπαίων

Δύσβατη περιοχή

‘Στην πραγματικότητα, δεν μπορείς ούτε να περάσεις από αυτό το σημείο,’ όπως σημείωσε ο διευθυντής προγράμματος μη επανδρωμένων αεροσκαφών της υπηρεσίας πληροφοριών, Philip ‘Casey’ Shanks. ‘Γι’ αυτό το UAS είναι το κατάλληλο εργαλείο για τη δουλειά’, σύμφωνα με τον Shanks,  ο οποίος εργάζεται στο γραφείο της γεολογικής υπηρεσίας.

Τεχνολογία LiDar για την αρχαιολογική έρευνα

Η συλλογική εναέρια έρευνα των υψωμάτων στην  Cahokia, πραγματοποίησε χαμηλές εναέριες πτήσεις σε πάνω από 490 στρέμματα του χώρου, της μεγαλύτερης ενιαίας περιοχής που αυτή η αμερικανική υπηρεσία κατασκοπείας έχει ερευνήσει ποτέ μέσω drone με τεχνολογία LiDAR.

Το LiDAR είναι μια τεχνολογία τηλεπισκόπησης που μπορεί να μετρήσει τις αποστάσεις και τα περιγράμματα των επιφανειών με τη διόγκωση ενός λέιζερ στον στόχο του και την ανάλυση του φωτός που ανακλάται.

Η εναέρια έρευνα της Cahokia Mounds διεξήγαγε αερογέφυρες σε πάνω από 490 στρέμματα του χώρου, η μεγαλύτερη ενιαία περιοχή που έχει ποτέ ερευνήσει η NGA μέσω drone με τεχνολογία LiDAR. Τα δεδομένα αυτά χρησιμοποιήθηκαν επίσης για την κατασκευή ενός φωτογραμμετρικού 3D μοντέλου θεμελίωσης πλέγματος του Τύμβου των Μοναχών (πάνω)
Η εναέρια έρευνα της Cahokia Mounds διεξήγαγε αερογέφυρες σε πάνω από 490 στρέμματα του χώρου

Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν χρησιμοποιήθηκαν στη συνέχεια για την κατασκευή ενός φωτογραμμετρικού 3D μοντέλου θεμελίωσης πλέγματος του πιο εντυπωσιακού ορόσημου της αρχαίας πόλης, το «Ανάχωμα των Μοναχών».

Υπάρχουν πολλά ερωτήματα σχετικά με το παρελθόν της Cahokia που μπορούν να απαντηθούν με τηλεπισκόπηση και δεδομένα LiDAR,” δήλωσε ο Justin Vilbig, επιστήμονας γεωχωρικών δεδομένων στο Ινστιτούτο Taylor Geospatial και ο διδακτορικός φοιτητής στο SLU , και επικεφαλής του προγράμματος.

«Έτσι καταγράφεται  ολόκληρο το τοπίο — όπου τα χαρακτηριστικά ήταν αλληλοσυνδεόμενα μεταξύ τους — καθώς και τις προτεραιότητες των μελών της φυλής Cahokia». ανέφερε ο Vilbig.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ