«Μισούσα τον σολομό μέχρι που δοκίμασα αυτή τη συνταγή» – Συγγραφέας προτείνει μια γευστική λύση

Η συγγραφέας Megan Ginsberg, η οποία αναζητά πάντα νέες συνταγές, εξομολογείται ότι δεν της αρέσει ο σολομός. Όμως, έχει βρει μία συνταγή, η οποία μπορεί να αποτελέσει μια γευστική λύση προκειμένου να αποκομίσετε όλα τα οφέλη από την κατανάλωση του σολομού για την υγεία.

«Δεν αγαπώ τον σολομό. Πραγματικά θέλω, γιατί ξέρω ότι ο σολομός είναι ωφέλιμος για την υγεία, αλλά συνήθως βρίσκω τη γεύση και την υφή του απωθητικές – εκτός από τον καπνιστό σολομό. Έτσι, ένα bagel με lox ή λίγο τοστ αβοκάντο στολισμένο με φέτες καπνιστού σολομού λειτουργεί για μένα ως πρωινό, αλλά όταν σχεδιάζω δείπνο με ψάρι, τείνω να επιλέγω ένα λευκό ψάρι όπως ο μπακαλιάρος. Ενώ ξέρω ότι τα λευκά ψάρια καλά για μένα, δεν προσφέρουν τόσα οφέλη για την υγεία όσο ο σολομός», αναφέρει η Megan.

Γιατί ο σολομός είναι τόσο υγιεινός;

«Ενώ τα περισσότερα ψάρια αποτελούν μια καλή προσθήκη στα εβδομαδιαία σας γεύματα, ο σολομός είναι ένα από τα πιο υγιεινά ψάρια για να τρώτε τακτικά. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ωφέλιμα για την καρδιά και αντιοξειδωτικά, τα οποία συμβάλλουν στην μείωση της φλεγμονής.

Ο σολομός είναι επίσης πολύ πλούσιος σε πρωτεΐνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για πολλά, από τη συντήρηση και την ανάπτυξη των μυών έως την υγιή πέψη και την απώλεια βάρους. Επιπλέον, ο σολομός είναι μια κορυφαία πηγή βιταμινών Β12 και D. Η Β12 είναι απαραίτητη για τον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη διατήρηση υγιών νευρικών κυττάρων, ενώ η βιταμίνη D υποστηρίζει ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και την υγεία των οστών και μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σας.

Εκτός από τα οφέλη για την υγεία, ο σολομός είναι ένα πολύ ευέλικτο ψάρι που είναι εύκολο στο μαγείρεμα. Μπορείτε να το ψήσετε, να το βράσετε ή να το σοτάρετε. Επίσης, ταιριάζει καλά με πολλά διαφορετικά καρυκεύματα και μαρινάδες».

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να μαγειρέψετε τον σολομό αν δεν σας αρέσει

«Πώς κατάφερα τελικά να ξεπεράσω την απέχθειά μου για τον σολομό; Δοκίμασα μπουκιές σολομού, που είναι φιλέτα σολομού κομμένα σε κύβους, καρυκευμένα ή μαριναρισμένα, στη συνέχεια ψημένα στο γκριλ μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά στις άκρες. Η ομορφία που έχουν οι μπουκιές σολομού είναι ότι σας δίνουν μεγαλύτερη επιφάνεια από ένα φιλέτο, πράγμα που σημαίνει ότι αποκτούν πολλή γεύση όταν τις μαρινάρετε ή τις γλασάρετε και γίνονται τραγανές και σφιχτές όταν τις μαγειρεύετε. Και τα δύο χαρακτηριστικά με βοήθησαν να ξεπεράσω τη συνήθη γεύση και υφή ενός ψημένου φιλέτου σολομού.

Για μένα η Νο1 συνταγή για να φτιάξετε αν μισείτε τον σολομό είναι τα Ginger-Soy Salmon Bites (Συνταγή για γλυκόξινα κομμάτια σολομού με τζίντζερ). Λατρεύω τον τρόπο με τον οποίο ο συνδυασμός του τζίντζερ και της σόγιας λειτουργεί με τον σολομό. Για να φτιάξετε αυτή τη συνταγή, θα μαρινάρετε τα κομμάτια σολομού σε σάλτσα σόγιας, σησαμέλαιο, χυμό λεμονιού, mirin και σκόνη σκόρδου για μόλις 15 λεπτά ενώ προθερμαίνετε το γκριλ. Στη συνέχεια θα τοποθετήσετε τα κομμάτια σολομού σε μία λαδόκολλα για ψήσιμο και θα τα ψήσετε στο γκριλ μέχρι να γίνουν τραγανά στις άκρες (και να μαγειρευτούν καλά). Αφού βγουν από το φούρνο, απλά τα γαρνίρετε με ένα γλάσο τζίντζερ-σόγιας και θα τα πασπαλίζετε με κρεμμυδάκια και σουσάμι. Μου αρέσει να φτιάχνω ένα μπολ με καστανό ρύζι και αυτά τα κομμάτια σολομού και μερικά λαχανικά.

Υπάρχουν τρόποι να απολαύσετε τον σολομό ακόμα κι αν δεν είστε μεγάλος λάτρης του ψαριού. Για μένα αυτό σημαίνει δύο πράγματα: να ντύσετε τον σολομό με γευστικά υλικά όπως τζίντζερ και σόγια και να κάνετε τα κομμάτια ωραία καφέ με τραγανές άκρες. Μου αρέσει το ψάρι όταν παίρνει αυτές τις άλλες γεύσεις και όταν η υφή μεταμορφώνεται σε μία που μου αρέσει να τρώω. Εάν πάντα απομακρυνόσασταν από τον σολομό αλλά θέλετε να του δώσετε μια δεύτερη ευκαιρία, αυτά τα κομμάτια σολομού μπορεί απλώς να σας πείσουν ότι υπάρχει ένας τρόπος για να σας αρέσει και ο σολομός».

Συνταγή για γλυκόξινα κομμάτια σολομού με τζίντζερ

Αυτά τα γλυκόξινα κομμάτια σολομού με τζίντζερ ψήνονται υπέροχα στο γκριλ και γαρνίρονται με ένα γλυκό γλάσο με τζίντζερ. Είναι ένα ιδανικό ορεκτικό για ένα γεύμα με φίλους. Επίσης, μπορείτε να τα μετατρέψτε σε κύριο πιάτο και να τα σερβίρετε μαζί με λαχανικά ή με ένα μπολ με δημητριακά.

Υλικά για τη συνταγή

  • 3 κουταλιές σούπας σάλτσα σόγιας με μειωμένο νάτριο, χωρισμένες
  • 2 κουταλάκια του γλυκού σησαμέλαιο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
  • 1 κουταλάκι του γλυκού mirin
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου
  • 1 λίβρα φιλέτο σολομού χωρίς δέρμα, κομμένο σε κομμάτια
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι
  • 1 κουταλιά της σούπας νερό
  • 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
  • 2 κουταλάκια του γλυκού σουσάμι
  • 2 κουταλάκια του γλυκού σχοινόπρασο κομμένο σε λεπτές φέτες

Οδηγίες για τη συνταγή

  1. Ανακατέψτε 2 κουταλιές σούπας σάλτσα σόγιας, σησαμέλαιο, χυμό λεμονιού, mirin και σκόνη σκόρδου σε ένα μεσαίο μπολ μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέστε τα κομμάτια σολομού. Ανακατέψτε μέχρι να καλυφθούν καλά. Αφήστε στην άκρη να μαριναριστούν σε θερμοκρασία δωματίου για 15 λεπτά.
  2. Εν τω μεταξύ, τοποθετήστε το ράφι του φούρνου σε απόσταση 10 εκατοστών από την πηγή θερμότητας. Προθερμάνετε το φούρνο στη λειτουργία του γκριλ. Στρώστε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα.
  3. Τοποθετήστε τα κομμάτια σολομού στο προετοιμασμένο ταψί. Απορρίψτε την περίσσεια μαρινάδας. Ψήστε στο γκριλ μέχρι να γίνουν τραγανές οι άκρες, για περίπου 6 λεπτά.
  4. Εν τω μεταξύ, ανακατέψτε μέλι, νερό, τζίντζερ και την υπόλοιπη 1 κουταλιά σούπας σάλτσα σόγιας σε ένα μικρό κατσαρολάκι. Μαγειρέψτε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να βράσει και να πήξει ελαφρώς, για 3 έως 4 λεπτά.
  5. Γαρνίρετε με το μείγμα τζίντζερ-σόγιας τα κομμάτια σολομού. Μεταφέρετε τα κομμάτια σολομού σε ένα πιάτο. Πασπαλίστε με σησαμέλαιο και κρεμμυδάκια.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ