Λύθηκε το μυστήριο με τον γίγαντα του Cerne Abbas από ερευνητές της Οξφόρδης – Είναι ήρωας της ελληνικής μυθολογίας

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης υποστηρίζουν ότι η φιγούρα του γίγαντα του Cerne Abbas απεικονίζει τον μυθικό ήρωα Ηρακλή. Το σημείο όπου ήταν σχεδιασμένη χρησίμευε ως σταθμός συγκέντρωσης στρατού κατά την περίοδο των Σαξόνων.

Ο γίγαντας του Cerne Abbas είναι μια σκαλιστή μορφή σε λόφο ύψους 55 μέτρων κοντά στο χωριό Cerne Abbas στο Ντόρσετ της Αγγλίας. Η προέλευση του γίγαντα αποτελούσε εδώ και καιρό μυστήριο, με την πρώτη γραπτή καταγραφή να χρονολογείται στα τέλη του 17ου αιώνα.

Η φιγούρα απεικονίζει έναν κολοσσιαίο γυμνό άνδρα που κρατάει ένα δεμένο ρόπαλο και έχει μια γραμμή στη μέση που όπως λένε οι ειδικοί αντιπροσωπεύει μια ζώνη.

Μια μελέτη του 1996 παρατήρησε μεταβολές σε ορισμένα χαρακτηριστικά με την πάροδο του χρόνου. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όταν αρχικά σκαλίστηκε, η μορφή είχε έναν μανδύα τυλιγμένο στο αριστερό της χέρι και ενδεχομένως κρατούσε από κάτω ένα αντικείμενο, που εικάζεται ότι ήταν ένα κομμένο κεφάλι.

Γίγαντας Cerne Abbas

Γίγαντας Cerne Abbas

Γίγαντας Cerne Abbas

Μια σειρά από έρευνες που έκανε το National Trust το 2021 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο γίγαντας σκαλίστηκε κατά την αγγλοσαξονική περίοδο μεταξύ 700-1.100 μ.Χ., όταν η γη ανήκε στη βασιλική οικογένεια των Δυτικών Σαξόνων, τον 9ο και 10ο αιώνα.

Μια περαιτέρω μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ισχυρίζεται τώρα ότι η φιγούρα απεικονίζει τον Ηρακλή και ήταν σταθμός συγκέντρωσης για τους στρατούς των Δυτικών Σαξόνων κατά την περίοδο που τα βασίλεια των Σαξόνων βρίσκονταν σε σύγκρουση με τους εισβολείς Βίκινγκς.

Ηρακλής

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η θέση του γίγαντα, που προεξέχει από μια κορυφογραμμή και βρίσκεται κοντά σε μεγάλες οδικές αρτηρίες, σε συνδυασμό με τις κοντινές πηγές γλυκού νερού και την τοποθεσία του σε ένα κτήμα των Δυτικών Σαξόνων, το καθιστούσε ιδανικό σημείο συγκέντρωσης.

Η μελέτη ισχυρίζεται ακόμα ότι μοναχοί του αβαείου Cerne, ερμήνευσαν εκ νέου την φιγούρα ως απεικόνιση του του Αγίου Eadwold. Και φέρονται να το έκαναν αυτό στην προσπάθειά τους να διεκδικήσουν τα λείψανα του Αγίου.

Αναφορές στον γίγαντα γίνονται επίσης σε ένα χειρόγραφο του 11ου αιώνα που φυλάσσεται στη Βρετανική Βιβλιοθήκη, το οποίο αφηγείται την ιστορία ενός κοντινού ερημίτη, του Saint Eadwold, που φύτεψε το ραβδί του στην κορυφή του λόφου.

Ο Δρ Morcom, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Όσλο, δήλωσε στο BBC: «Το να έχεις μια μεγάλη, πολύ προφανώς γυμνή, ειδωλολατρική φιγούρα στο κατώφλι σου ήταν ένα ενοχλητικό γεγονός για τους μοναχούς, οι οποίοι και επιδόθηκαν σε μια διανοητική ερμηνεία, συνδέοντάς τον με τον προστάτη τους, τον Eadwold».

πηγή: FOXreport.gr

Android: 3 ρυθμίσεις που πρέπει να αλλάξετε αμέσως στο νέο σας smartphone

Οικονομολόγος κέρδισε το λόττο 14 φορές – Πώς τα κατάφερε

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ