Κoυίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την συνοικία; Πρόκειται για μία από τις πιο γνωστές

Όλοι μας πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε την Αθήνα και ειδικά το κέντρο της πρωτεύουσας πολύ καλά. Οι περισσότεροι έχουμε περπατήσει στους δρόμους της και τις παλιές συνοικίες της.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την συνοικία; Έχεις περάσει σίγουρα από εκεί

Ωστόσο στο πέρασμα των αιώνων η Αθήνα έχει «μεταμορφωθεί» αρκετές φορές. Οι δρόμοι της έχουν κρατήσει τα ονόματα τους αλλά έχουν αλλάξει πολύ. Το ίδιο και πασίγνωστες συνοικίες που σήμερα έχουν καφέ και εστιατόρια.

Αν ξεφυλλίσεις ένα άλμπουμ με παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες είναι πολύ πιθανό να μην καταφέρεις να αναγνωρίσεις ορισμένους δρόμους, πολυσύχναστες πλατείες, δημοφιλείς συνοικίες κ.α.

Koυίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την οδό; Έχεις περάσει σίγουρα από εκεί

Μία τέτοια φωτογραφία είναι και η παρακάτω στην οποία φαίνεται μία πολύ δημοφιλής και πασίγνωστη συνοικία του κέντρου της Αθήνας.

Αναγνωρίζεις την συνοικία; Έχεις περάσει σίγουρα από εκεί.

Στη φωτογραφία φαίνεται το Κολωνάκι στην οδό Λουκιανού και Αλωπεκής.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις ποιο είναι αυτό το κτίριο και πού βρίσκεται;

– Εξάρχεια

– Κολωνάκι

– Γκύζη

Κοίταξε καλά την εικόνα. Σου θυμίζει κάτι;

Αν δεις την απάντηση, δεν θα πιστεύεις πόσο έχει αλλάξει η περιοχή με τα χρόνια.

Η λύση στο κουίζ για την παλιά Αθήνα

Στη φωτογραφία φαίνεται το Κολωνάκι στην οδό Λουκιανού και Αλωπεκής. Στο πίσω μέρος φαίνεται ο Λυκαβηττός. Η φωτογραφία έχει τραβηχτεί από τον φωτογράφο Robert Byron στο χρονικό διάστημα 1925 με 1930. Μπορείτε να δείτε ότι τότε κυκλοφορούσαν στο κέντρο κυρίως κάρα και άλογα.

Το Κολωνάκι ονομάστηκε έτσι λόγω ενός παλιού μαρμάρινου στύλου ύψους 2 μέτρων και διαμέτρου 30 εκατοστών που βρέθηκε στην περιοχή και αναστηλώθηκε στην δεξιά σκάλα της Δεξαμενής. Οι Αθηναίοι του Μεσαίωνα, προς αποτροπή επιδημιών ή άλλων συμφορών συνήθιζαν να κάνουν λιτανείες και ιεροτελεστίες με θυσίες νεαρών ζώων. Στα σημεία που κατέληγαν αυτές οι λιτανείες ολοκλήρωναν την ιεροτελεστία και έστηναν το «κολωνάκι». Έχουν βρεθεί πολλά σημεία στην Αθήνα που είχαν στηθεί τέτοια κολωνάκια.

Κατά την οθωμανική περίοδο, η περιοχή ήταν ακατοίκητη (βρισκόταν στα ανατολικά περίχωρα της πόλης) και ονομαζόταν Κατσικάδα και Κατσικάδικα, γιατί στις πλαγιές του Λυκαβηττού οι γαλατάδες έβοσκαν τις κατσίκες τους.

Μετά τη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους, λόγω της τοποθεσίας της στην καρδιά της Αθήνας, σε απόσταση αναπνοής από τα τότε Βασιλικά Ανάκτορα (τη σημερινή Βουλή των Ελλήνων), η συνοικία εξελίχθηκε και μέχρι σήμερα συνεχίζει να θεωρείται μία από τις πιο ακριβές συνοικίες του Δήμου Αθηναίων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ