Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις ποιο είναι αυτό το κτίριο και πού βρίσκεται;

Μπορεί να πιστεύεις ότι γνωρίζεις καλά την πρωτεύουσα. Ωστόσο, οι αλλαγές που έχουν γίνει στην Αθήνα στο πέρασμα των δεκαετιών έχουν μεταβάλει το αστικό τοπίο.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις ποιο ήταν αυτό το κτίριο και πού βρισκόταν;

Έτσι αν ξεφυλλίσεις ένα άλμπουμ με παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες είναι πολύ πιθανό να μην καταφέρεις να αναγνωρίσεις ορισμένους δρόμους, πολυσύχναστες πλατείες, δημοφιλείς συνοικίες κ.α. Ακόμα και κάποια εμβληματικά κτίρια της Αθήνας τα οποία έχουν διατηρηθεί ακέραια στο πέρασμα του χρόνου, ίσως είναι δύσκολο να τα αναγνωρίσεις καθώς η περιοχή στην οποία βρίσκονται έχει γίνει αγνώριστη.

Στην παρακάτω φωτογραφία φαίνεται ένα πασίγνωστο κτίριο των Αθηνών. Μπορείς να καταλάβεις ποιο είναι;

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την πλατεία; Έχεις περάσει σίγουρα από εκεί

Αναγνωρίζεις ποιο είναι το κτίριο που φαίνεται στη φωτογραφία; Μπορεί να το έχεις επισκεφθεί

– Ιλίου Μέλαθρον

– Μέγαρο Νεγρεπόντη

– Τράπεζα της Ελλάδος

Κοίταξε καλά την εικόνα. Σου θυμίζει κάτι;

Η αλήθεια είναι πως η περιοχή έχει αλλάξει πολύ με τα χρόνια.

Η λύση στο κουίζ για την παλιά Αθήνα

Στη φωτογραφία φαίνεται το Ιλίου Μέλαθρον, επίσης γνωστό ως Μέγαρο Σλήμαν. Πρόκειται για ένα νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο της Αθήνας και ειδικότερα στην οδό Πανεπιστημίου.

Αποτελεί δημιούργημα του Ερνέστου Τσίλλερ, το οποίο σχεδιάστηκε το 1878 ως κατοικία του Ερρίκου Σλήμαν, του ερευνητή που ανακάλυψε το θησαυρό της αρχαίας Τροίας. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1881, και αποτέλεσε μια από τις πιο λαμπρές ιδιωτικές κατοικίες των Αθηνών.

Μετά τον θάνατο του Ερρίκου Σλήμαν, η ιδιοκτησία του κτιρίου πέρασε στη γυναίκα του, τη Σοφία, η οποία έζησε εκεί με τα παιδιά της. Η Σοφία Σλήμαν έκανε και τις πρώτες επεμβάσεις στο μέγαρο με την χαρακτηριστική προσθήκη στην νοτιοανατολική πλευρά του κτίσματος.

Το 1926, το Ιλίου Μέλαθρον αγοράστηκε από το Ελληνικό Δημόσιο, με σκοπό να στεγαστεί το Μουσείο Καλών Τεχνών, το οποίο παρέμεινε εκεί μέχρι το 1929. Το 1929 εγκαταστάθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας και το 1934 ο Άρειος Πάγος, ο οποίος και παρέμεινε εκεί μέχρι το 1981, προκαλώντας πολλές φθορές στο κτίριο. Ακολούθησε το Εφετείο μέχρι το 1983. Το 1950 ανακηρύχθηκε διατηρητέο, ενώ το 1983 παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού από την Κτηματική Εταιρία Δημοσίου. Η απόφαση για την στέγαση του Νομισματικού Μουσείου στο κτίριο ελήφθη το 1985.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ