Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις ποιο ήταν αυτό το κτίριο και πού βρισκόταν;

Πιστεύεις πως γνωρίζεις καλά την Αθήνα; Η αλήθεια είναι πως με το πέρασμα των χρόνων η πρωτεύουσα έχει γίνει αγνώριστη. Αυτό σημαίνει πως ακόμα και οι μεγαλύτερης ηλικίας κάτοικοι των Αθηνών μπορεί να δυσκολευτούν να αναγνωρίσουν πολλές περιοχές της πόλης αν δουν φωτογραφίες από μία άλλη εποχή.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την πλατεία; Έχεις περάσει σίγουρα από εκεί

Μία τέτοια φωτογραφία είναι και η παρακάτω στην οποία φαίνεται ένα ιστορικό κτίριο των Αθηνών το οποίο όμως δεν υπάρχει πια. Η κατεδάφισή του ήταν μία τεράστια αλλαγή για το αστικό τοπίο της πόλης.

Εσύ ξέρεις ποιο ήταν αυτό το κτίριο και που βρισκόταν;

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την πλατεία; Μπορεί να έχεις πιει καφέ εκεί

– Δημοτικό Θέατρο Αθηνών

– Μέγαρο Νεγρεπόντη

– Παλιό Κτίριο του Νομισματοκοπείου

Κοίταξε ξανά τη φωτογραφία. Μήπως το έχεις δει σε κανένα παλιό στιγμιότυπο;

Αν δείτε την απάντηση, δεν θα το πιστεύετε.

Η λύση στο κουίζ για την παλιά Αθήνα

Στη φωτογραφία φαίνεται το Δημοτικό Θέατρο Αθηνών το οποίο βρισκόταν στην πλατεία Κοτζιά και κατεδαφίστηκε το 1940. Το τότε «Νέο Θέατρο», όπως ονομαζόταν, αποτελούσε έργο του Ερνέστου Τσίλλερ . Η απόφαση για την ανέγερσή του πάρθηκε με διάταγμα του Όθωνα το 1857 όμως πέρασαν πολλά χρόνια και αρκετές περιπέτειες μέχρι να υλοποιηθεί το έργο. Η πρώτη φάση της δημιουργίας του σταμάτησε απότομα και ξεκίνησε ξανά το 1873 επί δημαρχίας Παναγή Κυριάκου.

Ωστόσο, και η δεύτερη απόπειρα κατασκευής του Δημοτικού Θεάτρου Αθηνών διακόπηκε λόγω υπέρβασης του προϋπολογισμού. Πέρασαν πολλά χρόνια μέχρι τελικά το έργο να χρηματοδοτηθεί από τον τραπεζίτη Ανδρέα Συγγρό και να «ολοκληρωθεί» η ανέγερσή του. Ο Συγγρός απαίτησε από τα σχέδια του Τσίλλερ να χρησιμοποιηθούν χώροι του κτιρίου για να στεγάσουν μικροκαταστήματα και γραφεία. Μάλιστα στον πρώτο όροφο, ο Συγγρός στέγασε και την τράπεζά του.

Ο «Γολγοθάς» του θεάτρου έμοιαζε να τελειώνει το 1888 όταν και εγκαινιάστηκε, αν και ημιτελές. Η αυλαία στο «καλλίτερον θέατρον της Ευρώπης» όπως έγραφε ο Τύπος της εποχής, άνοιξε με το μελόδραμα «Minion» από τον γαλλικό θίασο «Lasalle – Charlet».

Κάποια χρόνια αργότερα, το 1927 έγιναν κάποιες προσπάθειες ανακαίνισης καθώς το θέατρο είχε αρκετά προβλήματα στο εσωτερικό και το εξωτερικό του και είχε διακόψει τη λειτουργία του. Τελικά, 13 χρόνια μετά ο δήμαρχος της πόλης, Κώστας Κοτζιάς, γράφει την τελευταία σελίδα στην ιστορία του, δίνοντας εντολή για την κατεδάφισή του.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ