Koυίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την οδό; Έχεις περάσει σίγουρα από εκεί

Μπορεί να πιστεύεις ότι ξέρεις καλά την Αθήνα αλλά με το πέρασμα των ετών το πρόσωπο της πρωτεύουσας έχει αλλάξει πολύ. Ακόμα κι αν έχεις τριγυρίσει στους πιο κεντρικούς δρόμους της, σε δημοφιλείς περιοχές και γνωστά Αθηναϊκά στέκια, δεν σημαίνει πως γνωρίζεις την Αθήνα.

Αν  ξεφυλλίσεις ένα άλμπουμ με παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες είναι πολύ πιθανό να μην καταφέρεις να αναγνωρίσεις ορισμένους δρόμους, πολυσύχναστες πλατείες, δημοφιλείς συνοικίες κ.α. Ακόμα και κάποια εμβληματικά κτίρια της Αθήνας τα οποία έχουν διατηρηθεί ακέραια στο πέρασμα του χρόνου, ίσως είναι δύσκολο να τα αναγνωρίσεις καθώς η περιοχή στην οποία βρίσκονται έχει αλλάξει.

Μία τέτοια φωτογραφία είναι και η παρακάτω στην οποία φαίνεται ένα κτίριο σε μία πολύ γνωστή οδό της πρωτεύουσας.

Αναγνωρίζεις την οδό; Έχεις περάσει σίγουρα από εκεί

– Σταδίου

– Βασιλίσσης Όλγας

– Ερμού

Κοίταξε καλά την εικόνα. Σου θυμίζει κάτι;

Αν δεις την απάντηση, δεν θα πιστεύεις πόσο έχει αλλάξει η περιοχή με τα χρόνια.

Η λύση στο κουίζ για την παλιά Αθήνα

Στη φωτογραφία φαίνεται το κτίριο της Βασιλικής Τυπογραφίας επί της οδού Σταδίου, μεταξύ των οδών Αρσάκη και Σανταρόζα. Από πίσω του διακρίνεται άγνωστη κατοικία επί της οδού Πανεπιστημίου. Στο βάθος φαίνεται η βορειοδυτική όψη του Λυκαβηττού.

Η οδός Σταδίου είναι ένας ιστορικός δρόμος και πολυσύχναστος του κέντρου της Αθήνας και συνδέει την Πλατεία Ομονοίας με την Πλατεία Συντάγματος. Η ονομασία του δρόμου προέρχεται από το Παναθηναϊκό Στάδιο στο οποίο οδηγεί πίσω από τα Παλαιά Ανάκτορα και τον Εθνικό Κήπο. Σημείο αφετηρίας είναι η Ομόνοια, ενώ διέρχεται μπροστά από την Παλαιά Βουλή και την Πλατεία Κλαυθμώνος.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η οδός είχε μετονομαστεί επισήμως σε «Οδό Τσώρτσιλ» προς τιμήν του Βρετανού πρωθυπουργού, αλλά οι Αθηναίοι παρέμειναν πιστοί στη παραδοσιακή ονομασία της.

Η σύγχρονη οδός ανακατασκευάστηκε αρχικά από τις αρχές έως τα μέσα του 19ου αιώνα. Αρχικά ήταν ρέμα, το οποίο καλύφθηκε και στη συνέχεια ασφαλτοστρώθηκε. Άμαξες και τρόλεϊ άρχισαν να χρησιμοποιούν την οδό κατά τον 20ό αιώνα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ