Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Μπορείς να αναγνωρίσεις αυτή την περιοχή; Είναι από τους πιο κεντρικούς δρόμους

Πολλοί πιστεύουν πως ξέρουν καλά την Αθήνα. Ωστόσο, στο πέρασμα των αιώνων η πρωτεύουσα έχει γίνει αγνώριστη.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την λεωφόρο; Είναι μία από τις πιο γνωστές

Αν ξεφυλλίσεις ένα άλμπουμ με παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες της Αθήνας θα διαπιστώσεις πως το αστικό τοπίο της έχει «μεταμορφωθεί» πολλές φορές. Η πόλη δεν είναι πλέον όπως ήταν κάποτε και ακόμα και οι πιο δημοφιλείς συνοικίες, οι πολυσύχναστες πλατείες ή και ορισμένα σημεία αναφοράς της έχουν αλλάξει ριζικά.

Η παρακάτω φωτογραφία είναι μία τρανή απόδειξη αυτής της αλλαγής.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την οδό; Σίγουρα έχεις περάσει από εκεί

Αναγνωρίζεις την περιοχή που φαίνεται στην φωτογραφία;

Η σημερινή Λεωφόρος Γεωργίου Α' στον Πειραιά το διάστημα
Η σημερινή Λεωφόρος Γεωργίου Α’ στον Πειραιά το διάστημα 1898-1900. Πηγή delcampe

– Κηφισιά
– Περιστέρι
– Πειραιάς

Κοίταξε καλά την φωτογραφία. Σου θυμίζει κάτι;

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την περιοχή; Μπορεί να έχεις περάσει από εκεί

Αν δεις την απάντηση δεν θα πιστεύεις πόσο έχει αλλάξει στο πέρασμα των ετών.

 

Η απάντηση στο κουίζ για την παλιά Αθήνα

Στην φωτογραφία, βλέπεις τον Πειραιά.

Το παραπάνω στιγμιότυπο έχει τραβηχτεί περίπου στο 1898 με 1900. Βλέπεις την σημερινή Λεωφόρο Γεωργίου Α’. Οι κάτοικοι περπατούν μέσα στον δρόμο, ενώ μπορείς να διακρίνεις και μία άμαξα.

Η περιοχή του Πειραιά φαίνεται να κατοικείται ήδη από τη νεολιθική περίοδο. Αργότερα το πέμπτο αιώνα π.Χ. η περιοχή επιλέχθηκε ως το νέο λιμάνι της αθηναϊκής πόλης-κράτους αντικαθιστώντας σταδιακά τον παλαιό λιμένα της Αθήνας το Φάληρο. Ανακηρύχθηκε σε δήμο, αποτελώντας συγκεκριμένα έναν από τους δήμους του άστεως της αρχαίας Αθήνας, ξεκινώντας την οικοδόμηση των οχυρώσεων των τριών λιμένων και του οικισμού.

Τα Μακρά Τείχη συνέδεσαν τον Πειραιά με την Αθήνα μέσω ενός διαδρόμου που διέτρεχε την πεδιάδα, από το Επίνειο ως την περιτοίχιση του Άστεως. Η πόλη οργανώθηκε με βάση το σχέδιο του Ιππόδαμου.

Έφτασε στο μεγαλύτερο σημείο ακμής στην κλασική περίοδο. Με την κατάκτηση της Αθήνας από τους Ρωμαίους ακολούθησε μια μακρά περίοδος παρακμής όπου ο Πειραιάς ερημώθηκε κατά καιρούς, φτάνοντας μέχρι τον 19ο αιώνα και τη μεταφορά της πρωτεύουσας του νεοσύστατου τότε ελληνικού κράτους στην Αθήνα το 1834.

Τότε η περιοχή επανακατοικήθηκε και ξεκίνησε μια περίοδος ανάπτυξης, με τη σταδιακή αύξηση του πληθυσμού της και τον άρτιο πολεοδομικό της σχεδιασμό με βάση το σύστημα που εφάρμοσε ο Ιππόδαμος ο Μιλήσιος στον σχεδιασμό του αρχαίου Πειραιά, που αποτελεί πρότυπο πολεοδομικού σχεδιασμού μέχρι και σήμερα.

Ο Πειραιάς είχε προταθεί το 1832 από τον Γκούτενζον, αρχιτέκτονα του Λουδοβίκου Α’ της Βαυαρίας, για πρωτεύουσα της Ελλάδας η οποία θα επεκτεινόταν σταδιακά προς την Αθήνα. Τελικά έγινε το αντίστροφο αφού επιλέχθηκε η Αθήνα για πρωτεύουσα και ο Πειραιάς αργότερα ενσωματώθηκε στην περιφέρεια πρωτευούσης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ