Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την περιοχή; Μπορεί να έχεις πιει καφέ εκεί

Πόσο καλά γνωρίζεις την Αθήνα; Παλαιότερα, πολλές περιοχές της πρωτεύουσας είχαν μία τελείως διαφορετική εικόνα από τη σημερινή. Αρκετές μάλιστα γνωστές γειτονιές και περιοχές της πόλης που σήμερα έχουν συγκεντρώσει πλήθος κατοίκων, ήταν αραιοκατοικημένες και θύμιζαν επαρχία και εξοχή και κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί την εξέλιξη των επόμενων δεκαετιών.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την λεωφόρο; Είναι μία από τις πιο γνωστές

Στο αρχείο της ΕΡΤ βρίσκονται πολλές φωτογραφίες που έχουν «αιχμαλωτίσει» το παλιό «πρόσωπο» της Αθήνας. Μία από αυτές είναι και η παρακάτω η οποία μάλιστα ανήκει στη συλλογή του Πέτρου Πουλίδη. Το ερώτημα είναι: εσύ μπορείτε να καταλάβετε ποια περιοχή απεικονίζεται στη φωτογραφία;

Ακόμα και οι μεγαλύτερης ηλικίας κάτοικοι των Αθηνών μπορεί να δυσκολευτούν στην προσπάθειά τους να αναγνωρίσουν πολλές συνοικίες της πόλης αν δουν φωτογραφίες από μία άλλη εποχή. Ακόμα και κάποια εμβηλματικά σημεία της πρωτεύουσας είναι δύσκολο να αναγνωριστούν λόγω των έντονων αλλαγών που έχει υποστεί το αστικό τοπίο.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την οδό; Σίγουρα έχεις περάσει από εκεί

Αναγνωρίζεις την περιοχή; Μπορεί να έχεις πιει καφέ εκεί

-Εξάρχεια

-Μοναστηράκι

-Κολωνάκι

Κοίταξε ξανά τη φωτογραφία. Σου θυμίζει κάτι; Αν δεις την απάντηση, δεν θα πιστεύεις για ποια περιοχή πρόκειται.

Η απάντηση στο κουίζ για την παλιά Αθήνα

Στη φωτογραφία βλέπεις μέρος της περιοχής του Κολωνακίου και ειδικότερα απεικονίζεται σημείο της περιοχής της Δεξαμενής. Η πλατεία Δεξαμενής βρίσκεται κάτω ακριβώς από τον Λυκαβηττό. Σήμερα, η γειτονιά της Δεξαμενής αποτελεί πόλο έλξης για όποιον επιθυμεί να αποδράσει από τη βαβούρα της πόλης – παρόλο που βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας.

Η συνοικία πήρε το όνομά της από την Αδριάνειο Δεξαμενή η οποία χτίστηκε στην περιοχή τον 2ο αιώνα μ.Χ. και αποτελούσε το τμήμα ενός μεγαλύτερου έργου, του περίφημου Αδριάνειου Υδραγωγείου. Το συγκεκριμένο έργο ήταν το όραμα του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Αδριανού, με στόχο να λυθεί το χρόνιο πρόβλημα υδροδότησης της Αθήνας.

Με το πέρασμα των ετών το Αδριάνειο Υδραγωγείο και η Δεξαμενή παραμελήθηκαν και ξεχάστηκαν καθώς σταδιακά οι κάτοικοι αντλούσαν νερό από τα πηγάδια της πόλης. Το 1847 όμως, όταν ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης του Υδραγωγείου, η Δεξαμενή «ανακαλύφθηκε» εκ νέου και ανακατασκευάστηκε.

Η πλατεία Δεξαμενής στο Κολωνάκι είναι γνωστή ως λογοτεχνικό στέκι καθώς αποτελούσε συχνή επιλογή του Ελύτη, του Βάρναλη και του Παπαδιαμάντη. Φημίζεται επίσης για το ξακουστό θερινό σινεμά της.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ