Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την λεωφόρο; Είναι μία από τις πιο γνωστές

Πιστεύεις ότι γνωρίζεις καλά την Αθήνα; Μην είσαι τόσο σίγουρος ότι ξέρεις τα πάντα για την πρωτεύουσα.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την οδό; Σίγουρα έχεις περάσει από εκεί

Ακόμα κι αν μένεις χρόνια στην πόλη ή αν δηλώνεις βέρος Αθηναίος μπορεί να δυσκολευτείς να αναγνωρίσεις πολυσύχναστους δρόμους, γνωστέ συνοικίες και εμβληματικά κτίρια των Αθηνών αν δεις πως έμοιαζαν πριν από 50 ή και περισσότερα χρόνια.

Στο πέρασμα των αιώνων, το αστικό τοπίο της πρωτεύουσας έχει αλλάξει πολύ. Ωστόσο, κάποιες ασπρόμαυρες φωτογραφίες με άρωμα άλλης εποχής έχουν καταφέρει να «αιχμαλωτίσουν» ένα άλλο «πρόσωπο» της Αθήνας.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την περιοχή; Μπορεί να έχεις περάσει από εκεί

Μία από αυτές είναι και η παρακάτω, η οποία μάλιστα αποτελεί μέρος του φωτογραφικού αρχείου της ΕΡΤ και της συλλογής Πέτρου Πουλίδη.

Αναγνωρίζεις ποια γνωστή λεωφόρος της Αθήνας φαίνεται στην φωτογραφία;

-Λεωφόρος Βασιλίσσης Αμαλίας

-Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας

-Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού

Η λύση στο κουίζ για την παλιά Αθήνα

Στη φωτογραφία φαίνεται η λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας στο ύψος του σημερινού ξενοδοχείου Χίλτον. Στο στιγμιότυπο που χρονολογείται το 1926 διακρίνονται τεθωρακισμένα οχήματα και στρατιώτες στον δρόμο.

Αρχικά η λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας είχε ονομαστεί Λεωφόρος Κηφισίας. Την 1η Μαρτίου του 1932 όμως το τμήμα από την πλατεία Συντάγματος μέχρι τους Αμπελοκήπους έλαβε το σημερινό όνομα προς τιμήν της βασίλισσας Σοφίας, ενώ το υπόλοιπο τμήμα διατήρησε την ονομασία λεωφόρος Κηφισίας.

Η Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας είναι από τις πιο κεντρικές οδικές αρτηρίες της Αθήνας και χωρίζει τη συνοικία του Κολωνακίου από το Παγκράτι και τα Ιλίσια. Ξεκινά από την πλατεία Συντάγματος και κατευθύνεται βόρεια προς την Κηφισιά. Ορισμένα από τα πιο σημαντικά κτίρια που βρίσκονται κατά μήκος της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας είναι η Βουλή των Ελλήνων, το υπουργείο Εξωτερικών, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, το Πολεμικό Μουσείο, το Μουσείο Μπενάκη, το Βυζαντινό Μουσείο, το Σαρόγλειο Μέγαρο, το γνωστό ξενοδοχείο Χίλτον κ.ά. καθώς και πλήθος πρεσβειών.

Από την Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας ξεκινά βόρεια (για να καταλήξει νότια στο Παναθηναϊκό Στάδιο) και η οδός Ηρώδου Αττικού, όπου βρίσκονται το Προεδρικό Μέγαρο και το Μέγαρο Μαξίμου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ