«Στόχος μας να προβάλουμε την Ελλάδα» – Τι λέει ο πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης, Άκης Τσαλίκης

Ο πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης, Ακης Τσαλίκης, μιλώντας στην «R», αναφέρεται στη σημασία της άθλησης για τα νέα παιδιά, στις παγκόσμιες διακρίσεις και στη στελέχωση των εθνικών ομάδων ιστιοπλοΐας και κωπηλασίας.

Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ – ΠΗΓΗ: Realnews

OΝαυτικός Ομιλος Θεσσαλονίκης (ΝΟΘ) ιδρύθηκε το 1931 και αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα ναυταθλητικά σωματεία της χώρας, δίνοντας στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής την ευκαιρία και τη δυνατότητα εκμάθησης και ενασχόλησης με τα ναυτικά αθλήματα και τη θάλασσα γενικότερα.

Οπως επισημαίνει στη Realnews ο Aκης Τσαλίκης, πρόεδρος του ΝΟΘ, ο όμιλος μέχρι σήμερα έχει επιτύχει σημαντικές διακρίσεις, ενώ έχει διοργανώσει αθλητικές εκδηλώσεις παγκόσμιας εμβέλειας με συμμετοχές αθλητών από όλον τον κόσμο.

«Τα πρώτα τριάντα χρόνια ο ΝΟΘ στεγαζόταν σε ενοικιαζόμενη παραθαλάσσια οικοδομή. Το 1964, μετακόμισε στις ιδιόκτητες σημερινές εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν γραφεία, εντευκτήρια αθλητών και μελών, νεώσοικους κωπηλασίας και ιστιοπλοΐας, κλειστό κωπηλατήριο, γυμναστήριο, μαρίνα για τον ελλιμενισμό των σκαφών μελών του, γήπεδα αντισφαίρισης, εστιατόρια και κυλικείο. Σήμερα, τα μέλη του ομίλου ανέρχονται στα 400 άτομα», δηλώνει στην «R» ο πρόεδρος του ΝΟΘ και καθηγητής Περιοδοντολογίας στο ΑΠΘ Α. Τσαλίκης, περιγράφοντας την πρόοδο που υπάρχει τα τελευταία χρόνια στις εγκαταστάσεις του σωματείου της Θεσσαλονίκης.

Διακρίσεις

Στο πέρασμα των χρόνων ο Ναυτικός Ομιλος Θεσσαλονίκης έχει επιδείξει σημαντικές διακρίσεις κωπηλατών και ιστιοπλόων του σε πανελλήνιο, πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Παράλληλα, αθλητές του έχουν συμμετάσχει σε πολλούς Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως του Λονδίνου (1948), του Ελσίνκι (1952), της Βαρκελώνης (1992), της Ατλάντα (1996), του Σίδνεϊ (2000), της Αθήνας (2004), του Πεκίνου (2008) και του Τόκιο (2021). Σήμερα, ο ΝΟΘ διαθέτει περισσότερους από 250 αθλητές στα αθλήματα της ιστιοπλοΐας, της κωπηλασίας και της ανοιχτής θάλασσας.

«Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες που έχει σημειώσει αθλήτρια του ομίλου μας είναι η κατάκτηση της πέμπτης ολυμπιακής θέσης στο αγώνισμα δίκωπου άνευ πηδαλιούχου γυναικών, στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο το 2021. Πρόκειται για τη Χριστίνα Μπούρμπου η οποία έχει προκριθεί και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, που θα γίνουν το καλοκαίρι, με την κατάκτηση της έβδομης παγκόσμιας νίκης στη δίκωπο γυναικών, το 2023, ενώ το ίδιο έτος είχε κατακτήσει και την τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο στη δίκωπο γυναικών. Ακόμα, η Ιωάννα Ασβεστά έχει καταλάβει την τρίτη πανευρωπαϊκή θέση στο διπλό σκιφ νέων γυναικών, το 2023 και διεκδικεί με αξιώσεις την πρόκρισή της στο Παρίσι», λέει χαρακτηριστικά ο Α. Τσαλίκης.

«To 2023 ήταν μια επιτυχημένη χρονιά για τον ναυτικό μας όμιλο, καθώς διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη η κορυφαία διοργάνωση, το Πανευρωπαϊκό OPEN Optimist 2023, με 300 συμμετοχές από 47 χώρες παγκοσμίως τον Ιούλιο. Επίσης, τον Σεπτέμβριο διοργανώθηκε το Παγκόσμιο J24, με σημαντικές συμμετοχές από τέσσερις ηπείρους, όπου το σκάφος της Ελληνικής Αστυνομίας, με κυβερνήτη τον ιστιοπλόο Αλέξη Ταγαρόπουλο, κατέκτησε την τρίτη θέση στην κατηγορία Corinthians», αναφέρει ο Α. Τσαλίκης.

Σχολιάζοντας τις διεθνείς διακρίσεις που έχει επιτύχει το σωματείο στην κωπηλασία, ο κ. Τσαλίκης σημειώνει ότι ο ΝΟΘ πρωταγωνιστεί σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, με τους αθλητές του να καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις στα πανελλήνια πρωταθλήματα και να παίρνουν μετάλλια σε παγκόσμια, πανευρωπαϊκά, μεσογειακά και βαλκανικά πρωταθλήματα.

Και το τμήμα ιστιοπλοΐας, όμως, τα τελευταία χρόνια έχει επιτύχει σπουδαίες εμφανίσεις και παγκόσμιες διακρίσεις. «Το 2022, είχαμε πρώτη παγκόσμια νίκη στην κλάση Tornado από τον Κωνσταντίνο Τριγκώνη και τον Κωνσταντίνο Καζαντζή. Πέμπτη παγκόσμια νίκη F18 από τον Κ. Τριγκώνη και τον Ιορδάνη Πασχαλίδη, το 2022, και τέλος έκτη παγκόσμια νίκη στην κλάση Tornado από τον Βαγγέλη Δολιανίτη, το ίδιο έτος», συμπληρώνει ο πρόεδρος του ΝΟΘ.

Και οι ιστιοπλόοι του ΝΟΘ, όμως, μέλη της Εθνικής Ομάδας, όπως ο Τάσος Παναγιωτίδης (πρωταθλητής Ευρώπης Under 21 στα ILCA 7), ο Ντάνης Πασχαλίδης (παγκόσμιος πρωταθλητής Tornado στα Nacra), ο Νίκος Γιωτόπουλος στα 470 και ο Βαγγέλης Δολιανίτης στα 49er διεκδικούν την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024.

«Οσον αφορά την ιστιοπλοΐα ανοιχτής θαλάσσης, τη χρονιά που πέρασε το σκάφος Ellinix-Farraway, με κυβερνήτη τον Στέργιο Λεονταρίδη, κατέκτησε τη δεύτερη θέση της κατηγορίας Corinthians και την έκτη γενικής στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ORC», προσθέτει ο πρόεδρος του ΝΟΘ.

Διεθνείς διοργανώσεις

Ο κ. Τσαλίκης αναφέρεται και στο όραμά του για τον Ναυτικό Ομιλο Θεσσαλονίκης και στον ξεχωριστό ρόλο των νέων παιδιών στην άθληση, ενώ, όπως τονίζει, στόχος του είναι το προσεχές διάστημα το σωματείο να πρωταγωνιστεί σε διεθνείς διοργανώσεις. «Ο ΝΟΘ έχει ως βασικό στόχο την προώθηση και την προβολή των αθλημάτων της ιστιοπλοΐας και κωπηλασίας. Οι στόχοι του ΝΟΘ περιλαμβάνουν την εκπαίδευση νέων αθλητών, την ανακάλυψη νέων ταλέντων και τη στήριξη ομάδων με ειδικές ανάγκες, όπως οι αθλητές ΑμεΑ. Στρατηγική επιλογή του ΝΟΘ αποτελεί η ανάληψη πανευρωπαϊκών και παγκόσμιων διοργανώσεων, οι οποίες αναδεικνύουν και προβάλλουν την Ελλάδα διεθνώς σε όλα τα επίπεδα», τονίζει ο κ. Τσαλίκης.

Ιστιοπλοΐα για ΑμεΑ

Με υπερηφάνεια ο πρόεδρος του ΝΟΘ μιλά για το τμήμα ιστιοπλοΐας για ΑμεΑ, λέγοντας ότι ο κόσμος της θάλασσας δεν κάνει διακρίσεις και είναι για όλους. «Το τμήμα ΑμεΑ του ναυτικού ομίλου μας ξεκίνησε την πορεία του το 2018 μαζί με το αείμνηστο μέλος μας Ακη Μακρή. Στην προσπάθειά μας αυτή το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος χορηγεί συστηματικά την ομάδα ΑμεΑ του ΝΟΘ με σκάφη, εξοπλισμό και πάσης φύσεως μέσα. Εκτοτε, η ομάδα έχει πάρει μέρος σε τρία πανελλήνια πρωταθλήματα για άτομα με αναπηρία. Το 2019 αθλητής της ομάδας μας κατέκτησε τη δεύτερη θέση στην κατηγορία Hansa 2.3 και το 2021 την τρίτη θέση στην κατηγορία mr2.4. To 2022 και το 2023 συμμετείχαν όλοι οι αθλητές μας στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ΑμεΑ. Ο ΝΟΘ σε κάθε τοπικό ιστιοπλοϊκό αγώνα που διοργανώνει έχει πάντα και ιστιοδρομίες για αυτή την κατηγορία», επισημαίνει ο Α. Τσαλίκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ναυτικός Ομιλος Θεσσαλονίκης, πέρα από τις αγωνιστικές του δράσεις, έχει και ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα, καθώς κάθε χρόνο διοργανώνονται εκδηλώσεις όπως η Χριστουγεννιάτικη Κακαβιά, τα Σαρακοστιανά, τα πάρτι των ακαδημιών, ο αγιασμός των υδάτων στα Θεοφάνεια, καθώς και η ετήσια τελετή βράβευσης διακριθέντων αθλητών του ομίλου.

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ