Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζετε την πλατεία; Είναι από τις πιο γνωστές

Όταν κοιτάζεις παλιές φωτογραφίες της Αθήνας καταλαβαίνεις πόσο έχει αλλάξει η πρωτεύουσα. Μιλάμε για ολική μεταμόρφωση.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις τον δρόμο; Έχεις περάσει σίγουρα από εκεί

Αν έχεις μεγαλώσει στην Αθήνα και πιστεύεις ότι την γνωρίζεις διαπιστώνεις ότι ξέρεις τελικά πολύ λίγα για το παρελθόν της αγαπημένης σου πόλης.

Μία τέτοια φωτογραφία παρακάτω δίνει μία σπάνια ματιά στην παλιά Αθήνα. Φαίνεται μία από τις πιο πολυσύχναστες πλατείες της Αθήνας. Μπορείς να προσπαθήσεις να καταλάβεις ποια πλατεία είναι; Ίσως αν εστιάσεις στα κτίρια που στέκουν ακόμη και σήμερα στο ίδιο σημείο να τα καταφέρεις.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την πλατεία; Σήμερα είναι πολυσύχναστο στέκι

Αναγνωρίζετε αυτήν την πλατεία της Αθήνας; Είναι από τις πιο γνωστές

– Συντάγματος
-Ομόνοιας
– Κοτζιά

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζετε αυτόν τον δρόμο; Είναι από τους πιο γνωστούς

Η απάντηση στο κουίζ για την παλιά Αθήνα

Στην φωτογραφία βλέπετε την πλατεία Ομονοίας και στο βάθος δεξιά βρίσκεται η οδός Αθηνάς, όπου φαίνεται το ξενοδοχείο ΜΠΑΓΚΕΙΟΝ. Η εικόνα έχει τραβηχτεί το 1906 από τον φωτογράφο Oscar Halldin.

Η πλατεία που για πολλούς χαρακτηρίζεται Ομφαλός της πόλης, δημιουργήθηκε το 1846 και έλαβε την ονομασία Πλατεία Ανακτόρων. Στη συνέχεια, μετονομάστηκε σε Πλατεία Όθωνος και το 1862, πήρε το όνομα που έχει ως σήμερα, δηλαδή Πλατεία Ομονοίας. Αυτό έγινε επειδή τότε, συγκεντρώθηκαν εκεί και έδωσαν όρκο «ομονοίας» οι αρχηγοί των αντιπάλων πολιτικών ιδεολογιών, που είχαν προκαλέσει αιματηρές ταραχές.

Το 1960 κατασκευάστηκε κεντρικό σιντριβάνι στο μέσον της πλατείας. Το 1988, στο κέντρο του σιντριβανιού, τοποθετήθηκε το άγαλμα του Δρομέα, του Έλληνα γλύπτη Κώστα Βαρώτσου, οποίο τώρα βρίσκεται στην πλατεία της Μεγάλης του Γένους Σχολή, απέναντι από την Εθνική Πινακοθήκη. Είναι η πιο παλιά πλατεία της Αθήνας, από την οποία ξεκινούν ακτινωτά οι βασικές οδικές αρτηρίες της πόλης, Σταδίου, Αθηνάς, Πανεπιστημίου, 3ης Σεπτεμβρίου, Πειραιώς και Αγίου Κωνσταντίνου, καθώς και οι οδοί Κοτοπούλη και Δώρου, που σήμερα έχουν πεζοδρομηθεί.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ