Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την πλατεία; Μπορεί να έχεις περάσει από εκεί

Πόσο καλά γνωρίζεις την Αθήνα; Ακόμα κι αν μένεις χρόνια στην πρωτεύουσα, ακόμα κι αν έχεις τριγυρίσει στα σοκάκια της ή έχεις επισκεφτεί τις πιο δημοφιλείς συνοικίες της, πιστεύεις πως θα μπορούσες να αναγνωρίσεις με ευκολία μία γνωστή περιοχή της Αθήνας αν έβλεπες παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες της;

Το πλούσιο φωτογραφικό αρχείο της ΕΡΤ περιλαμβάνει πλήθος οπτικού υλικού που έχει αιχμαλωτίσει το παλιό «πρόσωπο» της Αθήνας. Μία από αυτές τις φωτογραφίες είναι και η παρακάτω. Εσείς μπορείτε να καταλάβετε ποια γνωστή πλατεία των Αθηνών φαίνεται στη φωτογραφία; Σίγουρα έχετε περπατήσει στα δρομάκια της.

Πλατεία Κοτζιά

Πλατεία Μοναστηρακίου

Πλατεία Αγίων Ασωμάτων

Κοίτα ξανά και την φωτογραφία.

Σου θυμίζει κάτι;

Αν δεις την απάντηση δεν θα πιστεύεις πόσο έχει αλλάξει η περιοχή με τα χρόνια.

Η λύση στο κουίζ για την παλιά Αθήνα

Στη φωτογραφία, η οποία ανήκει στη συλλογή «Πέτρου Πουλίδη» και τραβήχτηκε το 1924, φαίνεται η πλατεία Αγίων Ασωμάτων, κοντά στο Θησείο, και οι εικονιζόμενοι είναι υπάλληλοι της καθαριότητας του δήμου που στέκονται δίπλα στα κάρα.

Η μικρή αλλά πολύ γνωστή πλατεία στην «καρδιά» της πρωτεύουσας ονομάστηκε έτσι λόγω της εκκλησίας των Αγίων Ασώματων που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ερμού και Θερμοπυλών. Η εκκλησία σήμερα, λόγω της νεότερης διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, βρίσκεται γύρω στα δύο μέτρα κάτω από την επιφάνεια της ομώνυμης πλατείας.

Ο ναός Αγίων Ασωμάτων, ο οποίος χρονολογείται από ειδικούς στο δεύτερο μισό του 11ου αιώνος μ.Χ. λειτουργεί σήμερα ως ενοριακός ναός εξυπηρετώντας τις λατρευτικές ανάγκες των ορθόδοξων χριστιανών της περιοχής και ανήκει στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ