Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την περιοχή; Ίσως έχεις περάσει από εκεί

Πόσο καλά γνωρίζεις την Αθήνα; Ακόμα κι αν μένεις χρόνια στην πρωτεύουσα, ακόμα κι αν έχεις τριγυρίσει στα σοκάκια της ή έχεις επισκεφτεί τις πιο δημοφιλείς συνοικίες της, πιστεύεις πως θα μπορούσες να αναγνωρίσεις με ευκολία μία γνωστή περιοχή της Αθήνας αν έβλεπες φωτογραφίες της από μία άλλη εποχή;

Το φωτογραφικό αρχείο της ΕΡΤ περιλαμβάνει πλούσιο οπτικό υλικό που έχει αιχμαλωτίσει το παλιό «πρόσωπο» της Αθήνας, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει την πόλη που ξέρουμε σήμερα. Μία από αυτές τις φωτογραφίες είναι και η παρακάτω. Εσείς μπορείτε να καταλάβετε ποια γνωστή περιοχή των Αθηνών φαίνεται στη φωτογραφία; Σίγουρα έχετε περπατήσει στα δρομάκια της.

Αναγνωρίζεις ποια περιοχή της Αθήνας απεικονίζεται στη φωτογραφία;

Κοιτάξτε ξανά τη φωτογραφία.

Σας θυμίζει κάτι;

Η λύση στο κουίζ για την παλιά Αθήνα

Στη φωτογραφία βλέπετε παλιά καφενεία σε κεντρικό δρόμο στο Θησείο. Το στιγμιότυπο ανήκει στη συλλογή του Πέτρου Πουλίδη και παρόλο που η περιοχή διατηρεί τη γραφικότητά της μέχρι σήμερα, ο χρόνος στη φωτογραφία έχει σταματήσει σε μία πολύ διαφορετική εποχή της Αθήνας.

Το Θησείο είναι μία μικρή περιοχή της Αθήνας που συνορεύει με το Μοναστηράκι και έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται κι ένα υπόλοιπο τμήμα της άλλοτε μικρής συνοικίας της Στοάς Αττάλου. Η περιοχή πήρε το όνομά της από τον παρακείμενο Ναό του Ηφαίστου, ο οποίος παλαιότερα ονομάζονταν Θησείο, λανθασμένα, από τις ανάγλυφες παραστάσεις των άθλων του Θησέα που φέρονται στις μετώπες του.

Από την αρχαιότητα υπάρχει πλήθος αναφορών στην περιοχή καθώς ανήκε στο κέντρο της αρχαίας πόλης των Αθηνών.

Στην περιοχή βρίσκονται δύο εβραϊκές συναγωγές της Αθήνας, ιστορικοί ναοί και πλήθος μουσείων και χώρων πολιτισμού. Παράλληλα το Θησείο ανήκει στους κορυφαίους νυχτερινούς προορισμούς ειδικά κατά τη θερινή περίοδο. Την περιοχή, καθώς και τους πέριξ ιστορικούς-αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, εξυπηρετεί ο ομώνυμος σταθμός του μετρό, ο οποίος κατασκευάστηκε το 1869.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ