Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την περιοχή; Είναι μια από τις πιο γνωστές συνοικίες της πόλης

Πόσο καλά γνωρίζεις την Αθήνα; Κι αν πιστεύεις ότι ξέρεις την πρωτεύουσα όπως την παλάμη σου, μπορείς να αναγνωρίσεις τις συνοικίες της ακόμα κι όταν βλέπεις φωτογραφίες από την παλιά Αθήνα;  Στο πέρασμα των δεκαετιών η Αθήνα έχει γίνει αγνώριστη.

Είτε δηλώνεις βέρος Αθηναίος είτε είσαι από εκείνους που πρόλαβαν να «γευτούν» την παλιά Αθήνα, τα χρόνια που κύλησαν έχουν αλλάξει το «πρόσωπο» της πόλης.  Στο αρχείο της ΕΡΤ βρίσκονται πολλές φωτογραφίες με άρωμα μίας άλλης εποχής της πρωτεύουσας. Μία από αυτές είναι και η παρακάτω. Εσείς μπορείτε να καταλάβετε σε ποια περιοχή βρίσκεται η συμβολή αυτών των οδών;

Αναγνωρίζεις ποια είναι αυτή η περιοχή της Αθήνας;

παλιά αθήνα - ΕΡΤ- συμβολή οδών κανάρη και σολωνος

Πρόκειται για μίας από τις πιο γνωστές και πιο φημισμένες συνοικίες της Αθήνας ενώ είναι πολύ πιθανό να περνάτε συχνά από το σημείο.

Βέβαια, ακόμα και οι γειτονιές και τα σημεία που αποτελούν σήμα κατατεθέν της πρωτεύουσας έχουν αλλάξει και είναι δύσκολο να τις καταλάβεις.

Κοιτάξτε ξανά τη φωτογραφία. Σας θυμίζει κάτι; Αν δείτε την απάντηση, δεν θα πιστεύετε για ποια περιοχή πρόκειται.

Η απάντηση στο κουίζ για την παλιά Αθήνα

Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη στο Κολωνάκι, και συγκεκριμένα στη συμβολή των ιστορικών οδών Κανάρη και Σόλωνος. Αριστερά και δεξιά βρίσκονται εμπορικά καταστήματα της εποχής ενώ στη γωνία είναι σταθμευμένο ένα όχημα έξω από οπωροπωλείο. Διακρίνεται επίσης το «Βαφείον Σ. Αντωνίου και Α. Δρακάκη» καθώς και η επιγραφή «Αγορά Κολωνακίου». Η φωτογραφία είναι μέρος του αρχείου της ΕΡΤ και της συλλογής Πέτρου Πουλίδη.

Η ιστορική συνοικία του Κολωνακίου είναι μία από τις πιο αριστοκρατικές της Αθήνας και εκτείνεται από την οδό Πανεπιστημίου ανατολικά μέχρι το Μέγαρο Μουσικής. Νότια εκτείνεται ως τη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας όπου συνορεύει με τη γειτονιά της Ρηγίλλης ή Ανακτόρων και τη συνοικία του Παγκρατίου. Βορειοδυτικά εκτείνεται μέχρι την οδό Σίνα και την οδό Οίτης όπου χωρίζεται από την ιστορική συνοικία της Νεάπολης Εξαρχείων. Το όνομά της το πήρε λόγω της παρουσίας στην περιοχή ενός μαρμάρινου στύλου, ύψους δύο μέτρων. Ο στύλος βρέθηκε στην περιοχή το 1938 και μεταφέρθηκε στην κεντρική πλατεία.

Η περιοχή δεν ήταν πάντα μία από τις πιο αριστοκρατικές της Αθήνας. Στα χρόνια της οθωμανικής περιόδου μάλιστα ονομαζόταν «Κατσικάδα» καθώς στις πλαγιές του Λυκαβηττού οι γαλατάδες έβοσκαν τις κατσίκες τους. Αργότερα, λόγω της τοποθεσίας της στο κέντρο της πόλη και καθώς βρισκόταν σε απόσταση αναπνοής από τα τότε Βασιλικά Ανάκτορα (τη Βουλή των Ελλήνων), η συνοικία γνώρισε ιδιαίτερες δόξες και εξελίχθηκε στο φημισμένο Κολωνάκι του σήμερα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ