Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την oδό; Είναι από τις πιο γνωστές

Αν κάποια στιγμή βρεθεί στα χέρια σου ένα άλμπουμ με παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες της Αθήνας, θα διαπιστώσεις πόσο πολύ έχει αλλάξει το «πρόσωπο» της πρωτεύουσας στο πέρασμα των αιώνων.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την οδό; Είναι από τις πιο γνωστές

Οι δημοφιλείς συνοικίες, οι πολυσύχναστοι δρόμοι και τα γνωστά Αθηναϊκά στέκια του τότε δεν έχουν καμία σχέση με το αστικό τοπίο του σήμερα.

Ακόμα κι αν πιστεύεις πως ξέρεις τα πάντα για την Αθήνα, είτε γιατί μένεις χρόνια εδώ είτε γιατί δηλώνεις βέρος Αθηναίος, θα δεις πως δεν πρέπει να είσαι και τόσο σίγουρος. Αν «προκαλέσεις» τον εαυτό σου να αναγνωρίσει μία πλατεία ή μία κεντρική οδό της πρωτεύουσας κοιτώντας μία φωτογραφία με «άρωμα άλλης εποχής» θα δεις ότι δεν είναι τόσο εύκολο όσο νομίζεις.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την περιοχή; Μπορεί να έχεις περάσει από εκεί

Μία τέτοια φωτογραφία είναι και η παρακάτω.

Μπορείς να αναγνωρίσεις την οδό; Είναι από τις πιο γνωστές

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την περιοχή; Σίγουρα έχεις περάσει από εκεί

– Λεωφόρος Αθηνών

– Πειραιώς

– Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού

Κοίταξε ξανά τη φωτογραφία! Σου θυμίζει κάτι;

Αν δεν την απάντηση δεν θα πιστεύεις πόσο έχει αλλάξει η περιοχή με τα χρόνια.

Η λύση στο κουίζ για την παλιά Αθήνα

Στην φωτογραφία η οποία αποτελεί μέρος του φωτογραφικού αρχείου της ΕΡΤ και της συλλογής «Πέτρου Πουλίδη», φαίνεται άποψη της οδού Πειραιώς, το 1950.

Στα δεξιά διακρίνεται το εργοστάσιο φωταερίου και στα αριστερά η οπωραγορά Αθηνών. Σε πρώτο πλάνο στάση λεωφορείου με κατεύθυνση προς την περιοχή του Ταύρου. Οι γραμμές του τραμ φαίνονται στον δρόμο ενώ στο βάθος διακρίνονται αυτοκίνητα και διαβάτες.

Σήμερα, στις κτιριακές εγκαταστάσεις του παλιού εργοστασίου Φωταερίου της Αθήνας στεγάζεται το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του, είναι το καλύτερα σωζόμενο εργοστάσιο φωταερίου στην Ευρώπη, το μοναδικό που διατηρεί όλο τον μηχανολογικό του εξοπλισμό in situ, ενώ αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του 19ου αι. και του 20ου αι.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ