Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την οδό; Έχεις περάσει σίγουρα από εκεί

Πιστεύεις πως ξέρεις καλά την Αθήνα; Μην είσαι τόσο σίγουρος ότι ξέρεις τα πάντα για την πρωτεύουσα καθώς στο πέρασμα των αιώνων έχει «μεταμορφωθεί» πολλές φορές.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις τον δρόμο; Είναι από τους πιο κεντρικούς

Αν τύχει κάποια στιγμή να ξεφυλλίσεις ένα άλμπουμ με παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες της Αθήνας θα διαπιστώσεις πόσες πολλές και σημαντικές αλλαγές έχουν συμβεί στο αστικό τοπίο της πόλης.

Οι παλιές συνοικίες, οι περιοχές, οι γνωστές πλατείες και οι πολυσύχναστες λεωφόροι της δεν θυμίζουν σχεδόν σε τίποτα την πρωτεύουσα του 50′, του 60′. Όσο κι αν έχεις τριγυρίσει τα Αθηναϊκά σοκάκια ή αν έχεις επισκεφθεί τις περισσότερες περιοχές της πόλης θα διαπιστώσεις πως είναι δύσκολο να την αναγνωρίσεις αν δεις φωτογραφίες της με άρωμα άλλης εποχής.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την περιοχή; Είναι από τις πιο γνωστές

Μία τέτοια φωτογραφία είναι και η παρακάτω.

Αναγνωρίζεις την οδό που φαίνεται στην φωτογραφία;

– Πανεπιστημίου

– Αιόλου

– Ευαγγελίστριας

Κοίταξε ξανά την φωτογραφία. Σου θυμίζει κάτι;

Αν δεις την απάντηση δεν θα πιστεύεις πόσο έχει αλλάξει η περιοχή με τα χρόνια.

Η λύση στο κουίζ για την παλιά Αθήνα

Στην φωτογραφία η οποία αποτελεί μέρος του πλούσιου φωτογραφικού αρχείου της ΕΡΤ και της συλλογής «Πέτρου Πουλίδη» φαίνεται η οδός Ευαγγελίστριας, στο ύψος της οδού Μητροπόλεως.

Στο στιγμιότυπο του 1925 φαίνονται περαστικοί διαβάτες ενώ διακρίνονται και δύο κάρα με άλογα. Παρά το πέρασμα του χρόνου, η ιστορική οδός στην «καρδιά» της Αθήνας διατηρεί μέχρι σήμερα τον εμπορικό χαρακτήρα της. Βέβαια, τα άλλοτε μικρομάγαζα της οδού έχουν δώσει τη θέση τους σε σύγχρονα καταστήματα που εναρμονίζονται πλήρως με την περιοχή.

Ανάμεσά τους, στην αρχή του πεζόδρομου της οδού από την Περικλέους, και πριν το ύψος της Ερμού στέκει το γραφικό εκκλησάκι της Παναγίας Ρόμβης, το οποίο είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ