Η καλύτερη συνταγή για σπαγγέτι μπολονέζ – Ένα πλούσιο και νόστιμο πιάτο

Το σπαγγέτι μπολονέζ είναι ένα κλασικό ιταλικό πιάτο που αγαπούν πολλοί. Αυτή η συνταγή είναι εύκολη στην παρασκευή και σίγουρα θα γίνει η αγαπημένη της οικογένειάς σας.

Το σπαγγέτι μπολονέζ είναι ένα πιάτο που έχει τις ρίζες του στην πόλη Μπολόνια της Ιταλίας. Παρασκευάζεται με κιμά, ντομάτες, τσίλι και άλλα καρυκεύματα. Είναι ένα πλούσιο και νόστιμο πιάτο.

Συνταγή για σπαγγέτι μπολονέζ

Υλικά

  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 4 φέτες καπνιστό μπέικον, ψιλοκομμένο
  • 2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 καρότα, κομμένα και ψιλοκομμένα
  • 2 μπαστουνάκια σέλινου, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2-3 κλωνάρια φύλλα δεντρολίβανου, μαζεμένα και ψιλοκομμένα
  • 500 γρ μοσχαρίσιο κιμάς

Για τη σάλτσα μπολονέζ:

  • 2 x 400 γρ. κονσέρβες ντοματίνια
  • 1 μικρό πακέτο φύλλα βασιλικού, τα ¾ ψιλοκομμένα και τα υπόλοιπα ολόκληρα για γαρνίρισμα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη ξερή
  • 2 φρέσκα φύλλα δάφνης
  • 2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 κύβο ζωμό βοδινού
  • 1 κόκκινο τσίλι, ψιλοκομμένο χωρίς τα σπόρια (προαιρετικά)
  • 125 ml κόκκινο κρασί
  • 6 ντοματίνια, κομμένα στη μέση

Για το σερβίρισμα:

  • 75 γρ παρμεζάνα, τριμμένη, συν επιπλέον για το σερβίρισμα
  • 400 γρ μακαρόνια

Οδηγίες

  1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
  2. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο μπέικον και σοτάρουμε για 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
  3. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, καρότα, σέλινο, σκόρδο και δεντρολίβανο. Σοτάρουμε για 10 λεπτά ακόμα, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
  4. Προσθέτουμε τον κιμά και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει παντού.
  5. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τα ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού, τη ρίγανη, τα φύλλα δάφνης, τον πελτέ ντομάτας, τον ζωμό βοδινού, το τσίλι (προαιρετικά) και το κρασί. Ανακατεύουμε καλά.
  6. Αφήνουμε να πάρουν μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε με ένα καπάκι. Σιγοβράζουμε για 1 ώρα και 15 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να έχουμε μια πλούσια, πηχτή σάλτσα.
  7. Προσθέτουμε την τριμμένη παρμεζάνα, δοκιμάζουμε το καρύκευμα και ανακατεύουμε.
  8. Όταν η σάλτσα μπολονέζ είναι σχεδόν έτοιμη, βράζουμε 400 γραμμάρια μακαρόνια ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας.
  9. Στραγγίζουμε τα μακαρόνια και είτε τα ανακατεύουμε με τη σάλτσα μπολονέζ, είτε σερβίρουμε τη σάλτσα από πάνω. Σερβίρουμε με περισσότερη τριμμένη παρμεζάνα, τα υπόλοιπα φύλλα βασιλικού και ψωμί κρούστας, αν θέλουμε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ