«Γιατί δεν θα αγοράσω δώρα στα παιδιά φέτος τα Χριστούγεννα» – Το σχέδιο μίας μητέρας για πιο… ουσιαστικές γιορτές

Μία μητέρα από την Βρετανία αποκάλυψε ότι η ίδια και ο σύζυγός της αποφάσισαν να μην αγοράσουν δώρα φέτος τα Χριστούγεννα, καθώς όπως έχουν καταλάβει τα τελευταία χρόνια αυτά πάνε χαμένα. Μάλιστα έχουν ετοιμάσει ένα σχέδιο έτσι ώστε οι δύο μικρές τους κόρες να μην στεναχωρηθούν όταν δουν ότι το χριστουγεννιάτικο δέντρο τους δεν είναι γεμάτο με δώρα.

«Το σχέδιό μου για τα φετινά Χριστούγεννα ξεκίνησε στις 26 Δεκεμβρίου 2023. Περιτριγυρισμένη από χαρτιά περιτυλίγματος και εγκαταλελειμμένα δώρα, πρότεινα στον σύζυγό μου να μην αγοράσουμε τίποτα την επόμενη φορά – ούτε ο ένας για τον άλλον ούτε για τα παιδιά» περιέγραψε η Dinah Van Tulleken, στην DailyMail.

Ο σύζυγος της γυναίκας ενθουσιάστηκε, καθώς ποτέ δεν ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για τα δώρα. «Το καλύτερο δώρο που του πήρα ποτέ ήταν ένα πακέτο εσώρουχα David Beckham/H&M που ήταν μέρος διαφημιστικής καμπάνιας και καθόταν στο γραφείο μου» αποκάλυψε η Dinah.

Και συνεχίζει: «Για τα γενέθλιά μου φέτος, ο Chris μου πήρε ένα χάλκινο τηγάνι. Δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι ήθελα ή χρειαζόμουν ένα, αλλά, προφανώς, μου σώζει τη ζωή αποφεύγοντας το τεφλόν και τα “χημικά”»

Το να μην αγοράσει κάποιο δώρο για τον σύζυγό της είναι ασήμαντο καθώς εκείνος μπορεί να αγοράζει ό,τι θέλει για τον εαυτό του. Αλλά το να μην αγοράσει δώρα για τις δύο κόρες της είναι μία δύσκολη υπόθεση. Ο Chris χρειάστηκε αρκετό καιρό για να συμφωνήσει ότι δεν θα τους πάρουν τίποτα φέτος. 

«Ο Άγιος Βασίλης θα τα φέρει όλα γι’ αυτούς;» ρώτησε ο Κρις, κλείνοντας το μάτι, αλλά η Dinah του απάντησε: «Όχι. Ο μεγάλος τύπος με την άσπρη γενειάδα δεν υπάρχει. Αυτό θα ήταν πάλι εμείς να τους αγοράσουμε. Δεν τους αγοράζουμε τίποτα».

H Dinah van Tullken, ο σύζυγός της Dr Chris van Tulleken και οι δύο τους κόρες

Το παιδικό τραύμα του Chris

Ο πατέρας των δύο κοριτσιών ήταν πανικόβλητος, καθώς είχε τραύμα από την παιδική του ηλικία. Το 1987, ο μικρός Chris ήταν πεπεισμένος ότι το μεγαλύτερο δώρο κάτω από το δέντρο το φρούριο του He-Man, το κάστρο Grayskull. Αποδείχτηκε ότι ήταν το κάστρο Grayskull, αλλά μια έκδοση που είχε φτιάξει με αγάπη ο πατέρας του. Ακούγεται γλυκό και συγκινητικό, αλλά για τον 9χρονο Chris, τα Χριστούγεννα καταστράφηκαν.

Η Dinah είπε ότι τον καταλαβαίνει, αλλά του εξήγησε ότι έχουν δύο βουνά από παιχνίδια. Το ένα έχει παιχνίδια Lego, Playmobil, μοντέλα ζώων και δεινοσαύρων, και το άλλο έχει λούτρινα ζωάκια και κούκλες. «Οι κόρες μας έχουν ένα αγαπημένο. Η Lyra αγαπάει ένα γκρίζο κουνέλι που ονομάζεται Rabbit, και η Sasha μια ξεφτισμένη μαϊμού που ονομάζεται, Monkey» τόνισε.

Όπως αποκαλύπτει η Dinah, ο Chris είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε «ένοχες αγορές» από το αεροδρόμιο κατά την επιστροφή από τα ταξίδια που κάνει λόγω της εργασίας του. Η εταιρεία Lego φαίνεται να έχει ανοίξει καταστήματα σχεδόν σε κάθε αεροδρόμιο για να ικανοποιήσει αυτή την ανάγκη του Chris.

«Αντιλαμβανόμαστε όλο και περισσότερο τον παγκόσμιο αντίκτυπο των αγορών μας. Ό,τι αγοράζουμε στα παιδιά θα καταλήξει σε χωματερή. Πολλά από αυτά έχουν ήδη καταλήξει. Δυσκολεύομαι να χωνέψω ότι η κύρια εστίαση όπου κι αν κοιτάξετε αυτή την εποχή του χρόνου είναι να αγοράζετε, να αγοράζετε, να αγοράζετε. Δεδομένης της κρίσης του κόστους ζωής, αισθάνομαι αισχρό το γεγονός ότι υπάρχει τόσο μεγάλη πίεση σε όλους και ότι τα πράγματα που αγοράζουμε μοιάζουν πιο αναλώσιμα από ποτέ» τόνισε η Dinah.

Ούτε οι παππούδες επιτρέπεται να αγοράσουν δώρα στα εγγόνια τους

Οι ανησυχίες για την υλική υπερβολή τα Χριστούγεννα είναι τόσο παλιές όσο και η εποχή του καταναλωτισμού, αλλά με τον πλανήτη να φλέγεται και τα πλαστικά να βρίσκονται παντού, φαίνεται ότι βρισκόμαστε σε μια στιγμή κρίσης και αυτό συμβαίνει εδώ και αρκετό καιρό.

«Μην με παρεξηγήσετε, αγαπώ τα Χριστούγεννα. Ζω στο σπίτι που μεγάλωσα και ζεσταίνει η καρδιά μου βλέποντας τα παιδιά μου να τρέχουν κάτω το πρωί των Χριστουγέννων, με το LP του Phil Spector του πατέρα μου να παίζει στο παλιό του πικάπ. Περνούν τα ίδια υπέροχα Χριστούγεννα που θυμάμαι κι εγώ. Τα κορίτσια είναι τυχερά που έχουν τρεις εναπομείναντες παππούδες και γιαγιάδες, οκτώ θείες και θείους και επτά ξαδέρφια, και οι περισσότεροι από εμάς καταφέρνουμε να βρεθούμε μαζί τη μεγάλη μέρα με κάποιο τρόπο. Έτσι, η ημέρα των Χριστουγέννων θα μοιάζει χριστουγεννιάτικη, παρόλο που έχω επιβάλει αυτόν τον κανόνα στην οικογένεια, λέγοντας στη μητέρα μου, στα πεθερικά μου και στα αδέλφια μου να μην αγοράσουν τίποτα στα κορίτσια».

Η αδελφή της Dinah ήταν τρομοκρατημένη και πολύ θυμωμένη καθώς πιστεύει ότι οι ανιψιές της θα την θεωρούν την κακιά γριά θεία. «Επειδή η αδερφή μου θέλει να αφαιρέσει τη χαρά από τα Χριστούγεννα, γιατί πρέπει να το κάνει εγώ;» αναρωτιέται

Όπως τονίζει η Dinah, τα κορίτσια της είναι πιο ευτυχισμένα κάνοντας άλλα απλά πράγματα, όπως πειράζοντας τη γάτα τους, καταστρέφοντας το σαλόνι, φτιάχνοντας φρούρια, ζωγραφίζοντας στα έπιπλα, μαζεύοντας σαλιγκάρια στον κήπο, ενοχλώντας όλους τους άλλους στο πάρκο και βλέποντας τηλεόραση. Δεν χρειάζονται περισσότερα πράγματα.

«Δεν θέλω ούτε να δίνω ούτε να λαμβάνω δώρα»

Η άρνηση της Dinah για τα δώρα δεν είναι μονόπλευρη. Δεν θέλει ούτε να δίνει δώρα στην οικογένειά μου, αλλά κυρίως ούτε να τα λαμβάνει.

«Τα δώρα είναι περίπλοκα- συνοδεύονται από υποχρεώσεις και προσδοκίες. Για μένα, τα δώρα συνοδεύονται από ενοχές. Είμαι συγκλονισμένη από τον όγκο των πραγμάτων που έρχονται στο σπίτι. Και τα δώρα είναι μέρος του κύκλου. Αμέσως αισθάνομαι υποχρεωμένη να πάω και να αγοράσω στον δωρητή ή στο παιδί του κάτι που μπορεί να μην χρειάζεται ή να μην θέλει. Αυτή δεν είναι μια δημοφιλής άποψη, αλλά η αγορά δώρων μπορεί να ασκήσει πίεση στους άλλους ανθρώπους να αγοράσουν για εσάς – όσο γενναιόδωρα κι αν κάνετε ένα δώρο, είναι δύσκολο να μην περιμένετε κάτι σε αντάλλαγμα» εξηγεί.

Το σχέδιο για την ημέρα των Χριστουγέννων

Το 2022, η 5χρονη Lyra είχε ζητήσει από τους γονείς της ένα βιολί. Ο Chris και η Dinah σκέφτηκαν να αγοράσουν ένα, αλλά αποφάσισαν ότι δεν θα ήταν σοφό, καθώς η μικρότερη κόρη τους έχει την τάση να σπάει τα πράγματα της Lyra. Τελικά νοίκιασαν ένα βιολί, και αποδείχθηκε η καλύτερη απόφαση καθώς το μουσικό όργανο βγήκε από την θήκη του ελάχιστες φορές τους τελευταίους 12 μήνες.

«Φέτος θα νοικιάσουμε ένα νέο ποδήλατο για την Lyra. Έχει το ίδιο ποδήλατο από ένα μαγαζί εδώ και ένα χρόνο και πλέον είναι τόσο μικροσκοπικό που να μοιάζει σαν να κάνει νούμερο τσίρκου όταν το οδηγεί. Αν είχαμε αγοράσει αυτό το ποδήλατο, τώρα θα προσπαθούσαμε να το πουλήσουμε μέσω eBay ή Facebook» αναφέρει η Dinah.

Το παλιό ποδήλατο της Lyra θα επιστραφεί και θα ανακαινιστεί πλήρως για ένα άλλο παιδί και η Lyra θα έχει ένα μεγαλύτερο ποδήλατο κάτω από το δέντρο, αν και θα είναι ένα μεταχειρισμένο.

«Η Sasa θα πάρει ένα κουκλόσπιτο που βρίσκεται στο πατάρι από τότε που η Λύρα το παράτησε πριν από δύο χρόνια. Θα το κατεβάσουμε, θα το καθαρίσουμε, θα το τυλίξουμε, και η Sasa θα είναι ενθουσιασμένη και θα παίξει μαζί του για δέκα ολόκληρα λεπτά – ακριβώς τον ίδιο χρόνο που θα έπαιζε με ένα καινούργιο δώρο – προτού προχωρήσει στο να σπάσει τα στολίδια του χριστουγεννιάτικου δέντρου και να απαιτήσει άλλη μια κιμαδόπιτα» τόνισε η Dinah.

Όταν πρόκειται για τον ενθουσιασμό που προκαλούν οι φουσκωμένες κάλτσες, η Dinah έχει την τέλεια στρατηγική. Τους τελευταίους έξι μήνες έχει κατασχέσει αθόρυβα παιχνίδια και αρκουδάκια, τα οποία ήταν ξεχασμένα. Αυτά θα εμφανιστούν σαν καινούργια την ημέρα των Χριστουγέννων στις κάλτσες που είναι κρεμασμένες στις άκρες των κρεβατιών τους. Έτσι τα παιδιά θα έχουν δώρα- θα πιστέψουν ότι ήρθε ο Άγιος Βασίλης.

«Το δώρο του Chris σε μένα και τα παιδιά θα είναι λιγότερος χρόνος στο τηλέφωνό του, λιγότερη δουλειά τα Σαββατοκύριακα. Θα κάνουμε περισσότερες εκδρομές σε τοίχους αναρρίχησης, πάρκα άγριας φύσης κ.λπ. Πράγματα που θα θυμούνται και θα μαθαίνουν από αυτά. Η δέσμευση για αυτές τις δραστηριότητες – έχουμε βάλει ημερομηνίες στο ημερολόγιο ώστε να μην είναι απλώς κενές υποσχέσεις – μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτά είναι πολύ πιο δύσκολα δώρα για εμάς» αποκάλυψε ακόμη η Dinah.

«Όσο μεγαλώνουν οι κόρες μας θα καταλάβουν ότι οι εμπειρίες είναι πραγματικά αυτό που απολαμβάνουν περισσότερο, ακόμη και αν δεν μπορούν να τις ανοίξουν την ημέρα των Χριστουγέννων. Αν καταφέρω να το περάσω αυτό στα παιδιά, ίσως ο Chris να θεραπευτεί επιτέλους από το τραύμα του Grayskull του ’87».

«Ο Chris και εγώ θα κάνουμε το ίδιο ο ένας για τον άλλον. Τον τελευταίο χρόνο έχουμε βγει μαζί ως ζευγάρι χωρίς τα παιδιά τόσες φορές όσες φορές έπαιξε η Lyra εκείνο το βιολί. Μάλιστα, έχουμε ήδη κλείσει θέατρο και μπέιμπι σίτερ για ένα βράδυ τον Μάρτιο. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα κοιμηθώ στο θέατρο, αλλά θα είμαστε μαζί» κατέληξε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ