Δύο ελληνικά γλυκά στη λίστα με τα 50 κορυφαία του κόσμου

Στη λίστα με τα 50 κορυφαία γλυκά παγκοσμίως περιλαμβάνονται δύο ελληνικά επιδόρπια, όπως ανακοίνωσε το Taste Atlas. Τα μελομακάρονα και το γαλακτομπούρεκο κέρδισαν ακόμη μία διεθνή διάκριση, αν και κάλλιστα θα μπορούσαν να κατατάσσονται στην κορυφή της συγκεκριμένης λίστας με τις γλυκές απολαύσεις.

Συγκεκριμένα, το γαλακτομπούρεκο βρίσκεται στην 37η θέση με το Taste Atlas να κάνει την εξής περιγραφή: «Αυτό το παραδοσιακό ελληνικό επιδόρπιο αποτελείται από πολυάριθμα φύλλα που πασπαλίζονται με λιωμένο βούτυρο και συνδυάζονται με μια ελαφριά κρέμα από σιμιγδάλι. Όταν ψηθεί και κρυώσει καλά, το γλυκό περιχύνεται παραδοσιακά με ζαχαρούχο σιρόπι πορτοκαλιού, επιτρέποντας στις στρώσεις να απορροφήσουν τις γεύσεις και να μετατρέψουν το γαλακτομπούρεκο σε μια απαλή, βελούδινη λιχουδιά. Αυτό το κλασικό ελληνικό γλυκό βρίσκεται συνήθως σε ζαχαροπλαστεία και παραδοσιακές ταβέρνες σε όλη τη χώρα» σημειώνουν για το ελληνικό και νοστιμότατο έδεσμα».

Λίγο υψηλότερα, στην 34η θέση, κατατάσσονται τα μελομακάρονα. Το Taste Atlas αναφέρει πως: «Αν και πιστεύεται ότι προέρχονται από την αρχαία Φοινίκη, τα μελομακάρονα αποτελούν σήμερα ένα τυπικό ελληνικό χριστουγεννιάτικο κέρασμα. Αυτά τα νόστιμα μπισκότα από σιμιγδάλι είναι παραδοσιακά αρωματίζονται με μέλι, ξύσμα πορτοκαλιού, κανέλα, ελαιόλαδο και μερικές φορές κονιάκ.

Αμέσως μετά το ψήσιμο, τα μπισκότα μελομακάρονα περιχύνονται με σιρόπι και στη συνέχεια πασπαλίζονται με αλεσμένα καρύδια. Αν και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ένα άλλο ελληνικό κέρασμα που ακούει στο όνομα φοινικιά αναφέρεται σε ένα ελαφρώς διαφορετικό επιδόρπιο, που τηγανίζεται περιστασιακά και σερβίρεται χωρίς καρύδια, σήμερα και οι δύο ονομασίες χρησιμοποιούνται εναλλακτικά».

Σημειώνεται ότι οι εν λόγω λίστες βασίζονται στις αξιολογήσεις του κοινού, με μια σειρά μηχανισμών που αναγνωρίζουν τους πραγματικούς χρήστες. Στην κορυφή της λίστας του Taste Atlas με τα κορυφαία γλυκά βρίσκονται οι γαλλικές κρέπες, ενώ στην 2η θέση είναι το βραζιλιάνικο Bombocado και στην 3η θέση το περουβιανό queso helado.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη TasteAtlas (@tasteatlas)

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ