Αρχαιολογικές ανασκαφές στο σημείο ενός μελλοντικού κέντρου επιβατών της Λιουμπλιάνα, όπου μία ουγγρική επενδυτική εταιρία κατασκευάζει εμπορικό συγκρότημα, έφεραν στο φως 183 τάφους από την περίοδο της Έμονα, την αρχαία ρωμαϊκή πόλη, στη σημερινή Λιουμπλιάνα.
Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη τύπου της 7ης Νοεμβρίου. Η εταιρεία ακινήτων Mendota Invest, ανέλυσε την πρόοδο της Emonika, το εμπορικό κέντρο που περιλαμβάνει καταστήματα λιανικής, δύο ξενοδοχεία, επιχειρήσεις και διαμερίσματα.
Δεδομένου του γεγονότος ότι, οι ανασκαφές πραγματοποιούνται στην περιοχή του βόρειου κοιμητηρίου της Έμονα, τα πιο όμορφα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν, σχετίζονται με τους τάφους, εξήγησε ο επικεφαλής των ανασκαφών, Matej Draksler από την ομάδα STIK.
To βόρειο κοιμητήριο της Έμονα, εκτείνεται κατά μήκος του κύριου ρωμαϊκού δρόμου, κάτω από τονDunajska, από την πλατεία της Βουλής προς την κατεύθυνση της αρχαίας Celia, τη σημερινή Celje.
Τα ευρήματα των ανασκαφών
Συνολικά, 160 ήταν τάφοι αποτέφρωσης, κυρίως από τον πρώτο και τον δεύτερο αιώνα μ.Χ., ενώ 23 ήταν τάφοι ενταφιασμού από τον 3ο και τον 4ο μ.Χ. αιώνα, όταν σταδιακά κέρδιζαν έδαφος οι χριστιανικές ταφικές πρακτικές.
Στους τάφους, ανακαλύφθηκαν πολλά αντικείμενα, κυρίως κεραμικά και γυάλινα, λάμπες πετρελαίου, κοσμήματα, είδη περιποίησης, μία ασημένια γραφίδα και 122 μικροσκοπικά καρφιά για σόλες παπουτσιών.
Οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως έναν ρωμαϊκό παράδρομο που οδηγούσε προς τον κύριο ρωμαϊκό δρόμο, μέσα από το βόρειο κοιμητήριο της Έμονα, στην κατεύθυνση των ανατολικών προαστίων της Λιουμπλιάνα. Ήταν καλά οχυρωμένο με κατασκευές από χαλίκια και, σύμφωνα με τον Draksler, είχε δύο τάφρους στην πλευρά του δρόμου.
Στη βόρεια πλευρά του δρόμου, ανακαλύφθηκε ένας μικρός ταφικός χώρος, μία δομή περίπου οκτώ επί δώδεκα μέτρα, η οποία πιθανόν να ήταν κοιμητήριο – κτίριο.
Τι μαρτυρούν τα τεχνουργήματα που περιείχαν οι τάφοι
Στα δυτικά της, βρέθηκαν τάφοι από τον 1ο και τον 2ο αιώνα, οι οποίοι περιείχαν πολλά αντικείμενα, μεταξύ των οποίων, ένα ασημένιο σκουλαρίκι και μία εικόνα, μάλλον μέλισσας.
Στα ανατολικά, βρέθηκαν ένδεκα τάφοι από τον τρίτο και τον τέταρτο αιώνα, οι οποίοι περιείχαν τρεις σκελετούς μέσα σε πέτρινες σαρκοφάγους.
Οι νεκροί φορούσαν πολλά κοσμήματα – μία γυναίκα, φορούσε τέσσερα χάλκινα βραχιόλια στο αριστερό της χέρι, ενώ μία άλλη ήταν θαμμένη με δύο χρυσά σκουλαρίκια.
Μία τρίτη, βρέθηκε να φορά ένα καλά διατηρημένο δαχτυλίδι.
Ο Draksler είπε πως πολλά από τα ευρήματα τού προκάλεσαν έκπληξη, όπως ο μικρός ταφικός χώρος δίπλα στο πρόσφατα ανακαλυφθέν κτίριο – κοιμητήριο, όπου πραγματοποιούνταν αδιάλειπτα ταφές επί 400 χρόνια.
Στο βόρειο κοιμητήριο, έχουν πραγματοποιηθεί ανασκαφές πολλές φορές κατά το παρελθόν, ωστόσο, η πιο πρόσφατη κάλυψε τόσο εκτεταμένη περιοχή, ώστε έδωσε στους αρχαιολόγους τη δυνατότητα να κατανοήσουν καλύτερα τη σχέση μεταξύ της Έμονα και της κοντινής της επαρχίας.
Παρά το ότι τα περισσότερα ευρήματα συνδέονται με την Έμονα, οι αρχαιολόγοι έχουν καταγράψει αντικείμενα από την εποχή της δημιουργίας του σιδηρόδρομου της Λιουμπλιάνα, το 1849, καθώς και δομές που ανάγονται στην ιταλική κατοχή της Λιουμπλιάνα, στη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου.
Σήμερα, το μεγαλύτερο ιδιωτικό κατασκευαστικό έργο της χώρας, το κέντρο Emonika, θα καλύψει 180.000 τ.μ., ενώ θα περιλαμβάνει δύο ξενοδοχεία με περισσότερα από 380 δωμάτια, τρεις πολυκατοικίες και 187 διαμερίσματα, ένα σύγχρονο εμπορικό κέντρο και 35.000 τ.μ. χώρους για γραφεία.
Η επενδυτική εταιρεία Mendota, μέλος του τραπεζικού ομίλου OTP εκτιμά ότι η αξία της επένδυσης ξεπερνά τα 350 εκατομμύρια ευρώ.