Ανακαλύφθηκαν ερείπια ναού σε αρχαία πόλη – Η μυστηριώδης θεότητα και οι ιερείς που περπατούσαν πάνω σε αναμμένα κάρβουνα

Σ’ έναν μακρύ δρόμο, που συνδέει δυο χωριά, σε μια ευθεία ουσιαστικά, ήταν η αρχαία πόλη Κασταμπάλα. Η περιοχή είναι γνωστή για τα αρχαία της κι έχει κι ένα μουσείο. Εκεί λοιπόν, στην ευθεία που ενώνει την πόλη Τσεβντετίγιε προς το μουσείο του Καρατεπέ, βρέθηκαν τα ερείπια ενός ναού.

Η Κασταμπάλα βρίσκεται περίπου 12 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοδυτικά της επαρχίας Osmaniye, κατά μήκος του συγκεκριμένου ευθύγραμμου δρόμου, στην μέση των χωριών Kesmeburun, Bahçe και Kazmaca, στην νότια Τουρκία.  Η Κασταμπάλα, είναι μια αρχαία πόλη γεμάτη ιστορία και μυθολογία, στην γνωστή τουρκική επαρχία Osmaniye. Η αρχαία αυτή πόλη έχει ιστορία 2.700 ετών. Ήταν γνωστή και ως Έφεσος της Τσουκούροβα.

Ο αρχαιολογικός της χώρος παρουσιάζει απομεινάρια ενός πλούσιου παρελθόντος που χρονολογείται από την περίοδο των Χετταίων και των Ασσυρίων. Η πόλη ήταν ένα σημαντικό κέντρο κατά την ελληνιστική και ρωμαϊκή εποχή, με ναούς, με τείχη και με διάφορες δομές που αντικατοπτρίζουν την πολιτιστική και θρησκευτική σημασία της.

Οι αρχαιολόγοι αποφάσισαν να κάνουν ανασκαφές στο τέλος της ευθείας, εκεί που τελειώνει η ιστορική κιονοστοιχία. Εκεί άρχισαν να σκάβουν και σύντομα ανακάλυψαν τα ερείπια του ναού που έχτισαν οι Λούβιοι, οι οποίοι θεωρούνται οι παλαιότεροι αυτόχθονες πληθυσμοί της Ανατολίας. Οι Λούβιοι έχτισαν τον ναό για την θεά τους, την Κουμπάμπα.

Ποια ήταν η θεά Κουμπάμπα

Οι Φρύγες που ήρθαν στην περιοχή που κατέλαβαν  τη δυτικοκεντρική Μικρά Ασία μετά την κατάρρευση των Χετταίων, φαίνεται ότι είχαν μονοθεϊστική θρησκεία. Επικεφαλής της θρησκευτικής τους πίστης είναι μια θεά που ονομάζεται “Matar”, δηλαδή “Μητέρα”. Αν και η Ματάρ είναι γνωστή με διάφορα ονόματα, ως επί το πλείστον ονομάζεται Ματάρ Κουμπιλέα, Ματάρ Αρεγιάστιν, Αγδίστις (Πέτρινη γυναίκα).  Στα βουνά της Φρυγίας λατρευόταν η Μεγάλη Μητέρα, η Κυβέλη, όπως ήταν γνωστή σε Έλληνες και Ρωμαίους και την οποία οι Φρύγες την αποκαλούσαν «Μητέρα των Ορέων». Με την Κυβέλη έχει σχετιστεί και η θεά Kουμπάμπα.

Ο επικεφαλής της ανασκαφής, μέλος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Osmaniye Korkut Ata (OKU), αναπληρωτής καθηγητής Faris Demir, δήλωσε στον ανταποκριτή του πρακτορείου Anadolu (AA) ότι η αρχαία πόλη είναι η αρχαιότερη ιερή πόλη στην πεδιάδα της Κιλικίας.

Εξηγώντας ότι η αρχαία πόλη βρισκόταν στο κέντρο της πολιτιστικής περιοχής των Λουβίων, ο Ντεμίρ είπε: «Κατά τις ανασκαφές στο δρόμο με τις κιονοστιχίες, αποκαλύφθηκε ένα ερείπιο κτιρίου, ένας ναός, που χρονολογούμε στην αρχαϊκή περίοδο, δηλαδή στο 540 π.Χ. Σε αραμαϊκές επιγραφές που βρίσκονται στην ενδοχώρα της Κασταμπάλα, αναφέρονται τα εδάφη της Κασταμπάλα και η Κουμπάμπα. Αυτό το ερείπιο κτιρίου που ανακαλύψαμε πρέπει να είναι ένας ναός που ανήκει στη θεά Κουμπάμπα», σημείωσε.


«Οι ιερείς αυτού του αρχαϊκού ναού περπατούσαν πάνω σε αναμμένα κάρβουνα με γυμνά πόδια, χωρίς να αισθάνονται πόνο. Αυτά τα ερείπια, τα οποία παρέχουν εξαιρετικές πληροφορίες στην αρχαιολογία της Ανατολίας, μας έκαναν πολύ ενθουσιασμένους», είπε.  Ο Ντεμίρ δήλωσε ακόμα ότι οι ανασκαφές στην αρχαία πόλη της Κασταμπάλα θα συνεχίσουν να παρέχουν εξαιρετικές πληροφορίες στην αρχαιολογία της Ανατολίας.

Για πρώτη φορά βρέθηκαν ερείπια ναού, αφιερωμένου στην θεά Κουμπάμπα

Ο Ντεμίρ έδωσε επίσης πληροφορίες για τη θεά Κουμπάμπα, λέγοντας: «Η θεά Κουμπάμπα είναι μια τοπική θεά της Ανατολίας. Το γεγονός ότι βρήκαμε ένα ναό αυτής της θεάς μας έχει ενθουσιάσει πολύ. Είναι η πρώτη φορά στην Αρχαιολογία της Ανατολίας, που ανακαλύπτονται τέτοια ερείπια, δηλαδή ναού αφιερωμένου στην Κουμπάμπα».

Η θεά Κουμπάμπα συνήθως απεικονιζόταν ως μια αξιοπρεπής φιγούρα ντυμένη με μια μακριά ρόμπα, είτε όρθια είτε καθιστή και κρατώντας έναν καθρέφτη. Ο χαρακτήρας της είναι ελάχιστα γνωστός. Τεκμηριώνεται για πρώτη φορά σε κείμενα από τον Kanesh και τον Alalakh, αν και το κύριο κέντρο λατρείας της ήταν το Carchemish.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ