Αν αναγνωρίζετε αυτά τα 9 σημάδια, τότε μπερδεύετε το βόλεμα με την αγάπη στη σχέση σας

Η αγάπη και το βόλεμα σε μια σχέση είναι δύο διαφορετικά συναισθήματα που συχνά συγχέονται. Η αγάπη είναι ένα ισχυρό συναίσθημα που χαρακτηρίζεται από έντονη φροντίδα, στοργή και δέσμευση. Το βόλεμα, από την άλλη πλευρά, είναι ένα συναίσθημα που χαρακτηρίζεται από οικειότητα και σιγουριά.

Είναι εύκολο να μπερδέψουμε αυτά τα δύο συναισθήματα, ειδικά αν είμαστε σε μια μακροχρόνια σχέση. Εξάλλου, όσο περισσότερο χρόνο περνάμε με κάποιον, τόσο πιο άνετοι γινόμαστε μαζί του.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα σημάδια που μπορούν να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε αν πραγματικά αγαπάμε κάποιον ή αν απλώς νιώθουμε άνετα μαζί του.

9 σημάδια που δείχνουν ότι μπερδεύετε το βόλεμα με την αγάπη

  • Η σχέση σας έχει να κάνει κυρίως με την ευκολία
  • Δεν μεγαλώνετε μαζί
  • Δεν προκαλείτε ο ένας τον άλλο
  • Έλλειψη ενθουσιασμού για το κοινό σας μέλλον
  • Δεν ικανοποιεί ο ένας τις συναισθηματικές ανάγκες του άλλου
  • Η σκέψη να χάσετε τον σύντροφό σας δεν σας τρομάζει
  • Δεν είστε πραγματικά ευάλωτοι μαζί με τον σύντροφό σας
  • Υπάρχει έλλειψη πάθους
  • Δεν μπορείτε να φανταστείτε τον άλλο άνθρωπο ως σύντροφο της ζωής σας

Η σχέση σας έχει να κάνει κυρίως με την ευκολία

Μερικές φορές, βρισκόμαστε σε σχέσεις που βασίζονται κυρίως στην ευκολία και το βόλεμα. Νιώθουμε άνετα με τον σύντροφό μας στην καθημερινότητα. Δεν υπάρχει καμία αναταραχή, κανένα δράμα και καμία σημαντική αλλαγή που απαιτεί να προσαρμοστείτε σε νέες συνθήκες.

Όμως, η πραγματική αγάπη δεν είναι πάντα βολική. Η αληθινή αγάπη συχνά περιλαμβάνει συμβιβασμούς, μεγάλη προσπάθεια ενώ παράλληλα επιβάλλει να βγείτε από τη ζώνη άνεσής σας. Έχει να κάνει με το να ξεπερνάτε τα όρια, να παίρνετε ρίσκα και να δημιουργείτε χώρο για ένα άλλο άτομο στη ζωή σας.

Εάν είστε σε μια σχέση κυρίως επειδή είναι βολικό και όχι επειδή είστε παθιασμένοι με το άλλο άτομο, θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι μπερδεύετε το βόλεμα με την αγάπη.

Δεν είναι απαραίτητα κακό να είσαι βολεμένος σε μια σχέση, αλλά είναι σημαντικό να κατανοήσεις τη διαφορά μεταξύ άνεσης και αγάπης. Κι αυτό επειδή η αναγνώριση αυτής της διαφοράς μπορεί να σας σώσει από τη στεναχώρια στο μέλλον.

Δεν μεγαλώνετε μαζί

Υπάρχει μια έννοια στην ψυχολογία γνωστή ως «παράλληλο παιχνίδι». Αυτός ο όρος χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο τα νήπια παίζουν δίπλα-δίπλα, αλλά δεν αλληλεπιδρούν πραγματικά μεταξύ τους. Είναι ευτυχισμένοι στους δικούς τους μικρούς κόσμους, ικανοποιημένοι να συνυπάρχουν χωρίς να ασχολούνται πραγματικά ο ένας με τον άλλο.

Μερικές φορές, οι σχέσεις μπορεί μοιάζουν με αυτό το μοτίβο παράλληλου παιχνιδιού. Εσείς και ο σύντροφός σας μπορεί να συνυπάρχετε άνετα, αλλά δεν μεγαλώνετε πραγματικά μαζί. Ζείτε παράλληλες ζωές, αλλά όχι αλληλένδετες. Κάνετε πράγματα δίπλα-δίπλα, αλλά όχι συλλογικά σαν ομάδα.

Εάν είστε σε μια σχέση όπου νιώθετε περισσότερο συγκάτοικοι παρά σύντροφοι, αξίζει να σκεφτείτε αν μπερδεύετε το βόλεμα με την αγάπη.

Μια σχέση αγάπης συνήθως περιλαμβάνει την εξέλιξη, τόσο ατομικά όσο και ως ζευγάρι. Έχει να κάνει με την ενθάρρυνση των ονείρων και των φιλοδοξιών του άλλου και την οικοδόμηση μιας κοινής ζωής και όχι απλώς με την συνύπαρξη στον ίδιο χώρο.

Δεν προκαλείτε ο ένας τον άλλον

Το να αμφισβητούμε ο ένας τον άλλον μπορεί να ακούγεται άβολο, αλλά δεν είναι. Στην πραγματικότητα, είναι συχνά δύσκολο και απογοητευτικό. Αλλά είναι επίσης μια κρίσιμη πτυχή μιας σχέσης που στηρίζεται στην αγάπη.

Σε μια ουσιαστική σχέση οι προκλήσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση της προσωπικής και αμοιβαίας ανάπτυξης του ζευγαριού.

Εάν εσείς και ο σύντροφός σας δεν διαφωνείτε ποτέ, δεν συζητάτε ποτέ και γενικά αποφεύγετε οποιαδήποτε μορφή σύγκρουσης ή πρόκλησης, πιθανότατα βρίσκεστε σε μια ζώνη άνεσης.

Μια σχέση αγάπης δεν σημαίνει ότι πρέπει να συμφωνείτε πάντα ο ένας με τον άλλον ή να αποφύγετε τη σύγκρουση με κάθε κόστος. Έχει να κάνει με το να προκαλείτε ο ένας τον άλλον με σεβασμό ενισχύοντας τον δεσμό σας.

Εάν αυτό το στοιχείο λείπει στη σχέση σας, μπορεί να μπερδεύετε το βόλεμα με την αγάπη.

Έλλειψη ενθουσιασμού για το κοινό σας μέλλον

Όταν σκέφτεστε το μέλλον, τι βλέπετε; Είναι γεμάτο κοινά όνειρα, περιπέτεια και προσμονή; Ή μήπως είναι περισσότερο το ίδιο, χωρίς πραγματικό ενθουσιασμό ή αλλαγές στον ορίζοντα;

Εάν το όραμά σας για το μέλλον αφορά περισσότερο τη διατήρηση του «status quo» και λιγότερο τα κοινά όνειρα και τη δημιουργία νέων αναμνήσεων, είναι πιθανό να βρίσκεστε σε μια ζώνη βολέματος.

Το βόλεμα μπορεί συχνά να σας οδηγήσει να ακολουθείτε συγκεκριμένες ρουτίνες και να αντιστέκεστε στην αλλαγή. Μπορεί να αποφεύγετε να ρισκάρετε ή να κάνετε μεγάλα σχέδια επειδή νιώθετε βολεμένοι έτσι όπως έχουν τα πράγματα.

Όμως, η πραγματική αγάπη ευδοκιμεί στον κοινό ενθουσιασμό της οικοδόμησης ενός κοινού μέλλοντος. Περιλαμβάνει τα κοινά όνειρα και σχέδια και την ανυπομονησία για τη δημιουργία κοινών αναμνήσεων.

Δεν ικανοποιείτε ο ένας τις συναισθηματικές ανάγκες του άλλου

Σε μια σχέση αγάπης, οι σύντροφοι προσπαθούν να ικανοποιήσουν ο ένας τις συναισθηματικές ανάγκες του άλλου. Κατανοούν τη σημασία της συναισθηματικής οικειότητας και δουλεύουν για τη διατήρησή της. Ωστόσο, σε μια σχέση που βασίζεται στο βόλεμα, αυτή η πτυχή συχνά έρχεται σε δεύτερη μοίρα.

Μερικά σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί να παραβλέπετε ο ένας τις συναισθηματικές ανάγκες του άλλου, είναι τα εξής:

  • Οι συζητήσεις είναι ως επί το πλείστον επιφανειακές, αποφεύγοντας βαθιά ή συναισθηματικά θέματα.
  • Υπάρχει έλλειψη ενσυναίσθησης ή κατανόησης όταν κάποιος από τους δύο είναι αναστατωμένος.
  • Οι δυο σύντροφοι δεν εκφράζουν τακτικά εκτίμηση ή στοργή ο ένας για τον άλλο.
  • Υπάρχει συνέχεια ένα αίσθημα μοναξιάς παρά το γεγονός ότι ο ένας βρίσκεται δίπλα στον άλλο.

Εάν αναγνωρίζετε αυτά τα σημάδια, τότε μπορεί να είναι ένδειξη ότι η σχέση σας στηρίζεται περισσότερο στο βόλεμα παρά στην αγάπη.

Η σκέψη να χάσετε τον σύντροφό σας δεν σας τρομάζει

Αυτό είναι δύσκολο να το παραδεχτείτε. Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς. Σε μια αληθινή σχέση αγάπης, η σκέψη να χάσετε τον σύντροφό σας είναι τρομακτική. Δεν πρόκειται για κτητικότητα ή εξάρτηση, αλλά έχει να κάνει με τον βαθύ δεσμό και τη σύνδεση που μοιράζεστε με τον σύντροφό σας.

Όταν αγαπάμε αληθινά κάποιον, η απλή σκέψη να ζήσουμε χωρίς αυτόν μπορεί να κάνει την καρδιά μας να ραγίζει. Από την άλλη πλευρά, εάν είστε σε μια σχέση που στηρίζεται στο βόλεμα, η ιδέα του χωρισμού μπορεί να μην είναι τόσο τρομακτική.

Δεν είστε πραγματικά ευάλωτοι μαζί τους

Φανταστείτε το εξής: είχατε μια δύσκολη μέρα. Αισθάνεστε απογοητευμένοι και εξαντλημένοι. Τώρα, ιδού η ερώτηση: θα μιλούσατε στον σύντροφό σας σχετικά με αυτό; Θα τον αφήνατε να δει την πιο ευάλωτη πλευρά σας;

Η ευαλωτότητα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της αγάπης. Έχει να κάνει με το να επιτρέψετε στον σύντροφό σας να δει τα ελαττώματα, τους φόβους και τις αποτυχίες σας. Το θέμα είναι να τον εμπιστεύεστε αρκετά για να μοιραστείτε τις βαθύτερες ανασφάλειες και τις πιο σκοτεινές σας σκέψεις.

Αντίθετα σε μια σχέση που βασίζεται στο βόλεμα, συχνά λείπει η πραγματική ευπάθεια. Μπορεί να μοιράζεστε ορισμένα πράγματα, αλλά υπάρχει πάντα αυτή η γραμμή που δεν περνάτε. Κρατάτε κρυμμένους τους φόβους και τις ανασφάλειές σας.

Υπάρχει έλλειψη πάθους

Το πάθος είναι ένα από τα στοιχεία που ξεχωρίζουν μια σχέση αγάπης. Είναι αυτή η σπίθα που κρατά τη σχέση ζωντανή, ακόμα και μετά από χρόνια.

Όταν είστε ερωτευμένοι, υπάρχει αυτή η αναμφισβήτητη έλξη προς τον σύντροφό σας. Δεν είναι μόνο η φυσική έλξη. Πρόκειται επίσης για μια συναισθηματική και πνευματική σύνδεση που τροφοδοτεί το πάθος του ενός για τον άλλον.

Σε μια σχέση που βασίζεται στο βόλεμα, αυτό το πάθος συχνά ξεθωριάζει ή είναι ανύπαρκτο. Απολαμβάνετε ο ένας την παρέα του άλλου, σίγουρα. Αλλά αυτή η σπίθα, απλώς δεν υπάρχει.

Δεν μπορείτε να φανταστείτε τον άλλο άνθρωπο ως σύντροφο της ζωής σας

Αυτό είναι το τελευταίο, και ίσως το πιο χαρακτηριστικό σημάδι, ότι μπορεί να μπερδεύετε το βόλεμα με την αγάπη.

Σε μια σχέση αγάπης, μπορείτε να δείτε τον σύντροφό σας ως σύντροφο της ζωής σας. Μπορείτε να φανταστείτε ότι θα γεράσετε μαζί, θα αντιμετωπίζετε μαζί τις προκλήσεις της ζωής και θα μοιράζεστε τις χαρές και τις λύπες σας.

Σε μια σχέση που βασίζεται στο βόλεμα, ωστόσο, αυτή η όραση είναι συχνά θολή ή ανύπαρκτη. Μπορεί να απολαμβάνετε τη συντροφιά τους τώρα, αλλά όταν πρόκειται να τους φαντάζεστε δίπλα σας για το υπόλοιπο της ζωής σας, δεν σας φαίνεται σωστό.

Πώς είναι η πραγματική αγάπη

Η άνεση είναι ένα σημαντικό μέρος μιας σχέσης, αλλά δεν είναι αρκετή. Η αγάπη περιλαμβάνει επίσης σεβασμό, ενθουσιασμό, αποδοχή και προθυμία να συμβιβαστείτε και να κάνετε θυσίες για τον άλλο.

Εδώ είναι μερικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα της αγάπης:

  • Σεβασμός για την ατομικότητα και τη μοναδικότητά του άλλου.
  • Γνήσιος ενθουσιασμός για την ευτυχία και τα επιτεύγματά του άλλου.
  • Αποδοχή των ελαττωμάτων και των ατελειών του άλλου.
  • Προθυμία να συμβιβαστείτε και να κάνετε θυσίες για τον σύντροφό σας.

Εάν νιώθετε αυτά τα συναισθήματα για τον σύντροφό σας, τότε είναι πιθανό να είστε ερωτευμένοι.

Συμπέρασμα

Η κατανόηση της διαφοράς μεταξύ βολέματος και αγάπης μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε πιο ουσιαστικές σχέσεις. Εξάλλου, δεν αξίζετε τίποτα λιγότερο από την αληθινή αγάπη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ