Το απόλυτο trend της εποχής είναι το air fryer, στα ελληνικά φριτέζα αέρος. Σας επιτρέπει να ψήνετε το φαγητό σας στον αέρα αντί να το τηγανίζετε, αποφεύγοντας έτσι ανθυγιεινές συνήθειες και περιττές θερμίδες.
Λαχανικά όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, οι πατάτες, τα κολοκυθάκια, τα μανιτάρια και το κουνουπίδι γίνονται πεντανόστιμα στη φριτέζα αέρος. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε το κύριο πιάτο στη φριτέζα αέρα. Λειτουργεί μαγικά με πρωτεΐνες όπως τόφου, κοτόπουλο, κεφτεδάκια, χοιρινές μπριζόλες, μπιφτέκια και τηγανητό κοτόπουλο.
Η συνταγή που το έφερε στην κορυφή των προτιμήσεων των καταναλωτών είναι οι τηγανιτές πατάτες που δεν… κάνουν κακό στην χοληστερίνη σας!
6 φαγητά που δεν πρέπει να μαγειρέψετε στο air fryer
- Φαγητά με υγρά και κουρκούτι
- Φρέσκα πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι. Θα μαγειρευτούν ανομοιόμορφα γιατί το air fryer χρησιμοποιεί αέρα σε μεγάλη ταχύτητα
- Τυριά
- Χάμπουργκερ
- Τοστ
- Ποπκόρν
4 εύκολες συνταγές για air fryer με την υπογραφή του Άκη Πετρετζίκη
Ο Άκης Πετρετζίκης παρουσιάζει σε ένα βίντεο 4 εύκολες και γρήγορες συνταγές για την φριτέζα αέρος που θα σας αφήσουν με ανοιχτό το στόμα. Συνδυάζουν αχτύπητη γεύση και φυσικά χρειάζονται μόλις λίγα λεπτά.
1.Πατάτες τηγανητές
Υλικά
- ½ κιλό πατάτες
- αλάτι
- πιπέρι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. πάπρικα
Εκτέλεση
- Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε στικ, και τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το ελαιόλαδο και την πάπρικα, και ανακατεύουμε.
- Μεταφέρουμε στον κάδο 5 λίτρων της φριτέζας, και ψήνουμε στους 200°C για 20-25 λεπτά.
- Αφαιρούμε, και σερβίρουμε με αυγό τηγανητό.
2.Σνίτσελ κοτόπουλου
Υλικά
- 500 γρ. φιλέτα κοτόπουλου (2 φιλέτα)
- αλάτι
- πιπέρι
- 100 γρ. αλεύρι.
- 2 αυγά
- 80 γρ. τριμμένα δημητριακά καλαμποκιού
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα
- σαλάτα
Εκτέλεση
- Τοποθετούμε σε ένα πιάτο τα φιλέτα κοτόπουλου, και πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
- Ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και σε ένα δεύτερο μπολ τα αυγά, και τα χτυπάμε με ένα πιρούνι.
- Ρίχνουμε σε ένα τρίτο μπολ τα δημητριακά.
- Περνάμε διαδοχικά το κάθε φιλέτο από το αλεύρι, τα αυγά και τα δημητριακά, και τα τοποθετούμε στον κάδο 5 λίτρων της φριτέζας.
- Πασπαλίζουμε με το ελαιόλαδο, και ψήνουμε στους 200°C για 15 λεπτά.
- Σερβίρουμε με σαλάτα.
3.Κεφτεδάκια
Υλικά
- 1 κρεμμύδι
- 1 σκ. σκόρδο
- 250 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 250 γρ. κιμά χοιρινό
- 50 γρ. ψωμί μουλιασμένο και στυμμένο
- 1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
- αλάτι
- πιπέρι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα
- πατάτες τηγανητές
Εκτέλεση
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε τους κιμάδες, το ψωμί, τον δυόσμο, το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο, και πλάθουμε πολύ καλά.
- Φτιάχνουμε κεφτεδάκια των 20 γρ., και τα τοποθετούμε στον κάδο 5 λίτρων της φριτέζας.
- Ψήνουμε στους 200°C για 15 λεπτά.
- Σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές.
4.Κουνουπίδι πανέ
Υλικά
- 500 γρ. μπουκετάκια από κουνουπίδι
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 κ.σ. κάρι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 40 γρ. φρυγανιά τριμμένη
Για το σερβίρισμα
- sweet chili sauce
Εκτέλεση
- Ρίχνουμε σε ένα μπολ το κουνουπίδι, το αλάτι, το πιπέρι, το κάρι, το ελαιόλαδο και τη φρυγανιά, και ανακατεύουμε καλά για να καλυφθεί όλη η επιφάνεια από το κουνουπίδι.
- Μεταφέρουμε στον κάδο 5 λίτρων της φριτέζας, και ψήνουμε στους 180°C για 20 λεπτά.
- Σερβίρουμε με sweet chili sauce.