8 σημάδια ότι το παρελθόν σας κρατάει πίσω στη ζωή

Είστε κολλημένοι σε μια αποτελμάτωση, νιώθοντας ότι δεν μπορείτε να προχωρήσετε στη ζωή; Μπορεί να είναι επειδή είστε πολύ δεμένοι με το παρελθόν σας. Το παρελθόν μας ,μάς διαμορφώνει, χωρίς αμφιβολία.

Αλλά το να κολλάμε σε παλιές αναμνήσεις ή σχέσεις μπορεί να μας εμποδίσει να ζήσουμε την καλύτερη ζωή μας τώρα. Υπάρχουν ορισμένα μοτίβα στις σκέψεις και τις συμπεριφορές που είναι ξεκάθαρα σημάδια της προσκόλλησης στα παλιά.

Τα 8 σημάδια

  1. Ζεις σε αναμνήσεις
  2. Η νοσταλγία είναι ο μόνιμος σύντροφός σας
  3. Φοβάσαι τις αλλαγές
  4. Δεν μπορείτε να συγχωρήσετε τα λάθη του παρελθόντος
  5. Επαναλαμβάνεις παλιά μοτίβα
  6. Δυσκολεύεστε να πάρετε αποφάσεις
  7. Σας καθορίζουν οι προηγούμενες αποτυχίες
  8. Αποφεύγετε νέες ευκαιρίες

Ζεις σε αναμνήσεις

Σκεφτείτε το εξής: αναπολείτε συχνά τις «παλιές καλές μέρες». Λες και το μυαλό σου είναι μια μηχανή του χρόνου, που ταξιδεύει συνεχώς πίσω σε μια εποχή που όλα φαίνονταν τέλεια. Ακούγεται γνωστό; Είναι μια παγίδα που μπορείτε να πέσετε εύκολα. Το να κοιτάμε πίσω με νοσταλγία ορισμένες στιγμές της ζωής μας είναι φυσικό. Αλλά ξέρετε τι; Όταν αυτές οι αναμνήσεις αρχίζουν να αντικαθιστούν την τωρινή μας πραγματικότητα, είναι σημάδι ότι μπορεί να κρατιόμαστε πολύ σφιχτά στο παρελθόν .

Οι αναμνήσεις είναι σαν παλιές φωτογραφίες – τείνουμε να τις βλέπουμε μέσα από ένα νοσταλγικό φίλτρο, ξεχνώντας συχνά τις μάχες ή τις προκλήσεις που συνόδευαν αυτές τις εποχές. Δυστυχώς, η προσκόλληση σε αυτές τις αναμνήσεις μπορεί να δημιουργήσει μη ρεαλιστικές προσδοκίες για το παρόν και το μέλλον, εμποδίζοντάς σας να εκτιμήσετε την ομορφιά του “τώρα”.

Είναι απαραίτητο να καταλάβουμε ότι κάθε στιγμή στη ζωή μας – τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν – έχει τη μοναδική της γοητεία και τις προκλήσεις της.

Η νοσταλγία είναι ο μόνιμος σύντροφός σας

Είναι η νοσταλγία κάτι περισσότερο από ένα φευγαλέο συναίσθημα για εσάς; Γνωρίζατε ότι κάποτε η νοσταλγία θεωρούνταν ψυχολογική διαταραχή ; Μάλιστα πιστεύεται ότι εμποδίζει την εστίαση και την παραγωγικότητα.

Αυτές τις μέρες, ενώ η νοσταλγία δεν χαρακτηρίζεται ως διαταραχή από τους ψυχολόγους και τους ψυχιάτρους, το να είσαι διαρκώς προσκολλημένος σε αυτήν μπορεί ακόμα να σε κρατήσει πίσω στη ζωή.

Η Νοσταλγία έχει αυτόν τον ύπουλο τρόπο να ζωγραφίζει το παρελθόν με υπερβολικά ροζ χρώματα, κάνοντάς το να φαίνεται ότι όλα ήταν καλύτερα «τότε». Αν πάντα αναπολείτε, κάνετε scroll σε παλιές φωτογραφίες ή μένετε σε παλιές λίστες αναπαραγωγής περισσότερο από το να απολαμβάνετε αυτό που παίζει αυτή τη στιγμή στη ζωή σας, είναι κόκκινη σημαία.

Δεν είναι ότι η νοσταλγία είναι κακή. Μπορεί να προσφέρει μια παρηγορητική αίσθηση συνέχειας και ταυτότητας. Αλλά αν είναι η μόνιμη σύντροφός σας; Τότε είναι καιρός να αναρωτηθείτε εάν ζείτε πραγματικά στο παρόν ή έχετε κολλήσει σε έναν βρόχο «ημέρες δόξας».

Φοβάσαι τις αλλαγές

Όταν είμαστε υπερβολικά δεμένοι με το παρελθόν, τείνουμε να αντιστεκόμαστε στις αλλαγές στο παρόν. Ναι, λαχταρούμε τα πράγματα να παραμείνουν όπως ήταν, ακόμα κι αν αυτές οι αλλαγές είναι προς το καλύτερο. Απλώς παραδέξου το. Συμβαίνει.

Ωστόσο, όταν αντιστεκόμαστε στην αλλαγή , αντιστεκόμαστε και στην ανάπτυξη. Σταματάμε την πρόοδό μας και παραμένουμε κολλημένοι σε ένα παρελθόν που δεν υπάρχει πια. Η αλήθεια είναι ότι η ζωή είναι σαν ένα ποτάμι – ρέει συνεχώς και αλλάζει.

Αν προσπαθήσουμε να προσκολληθούμε σε μια συγκεκριμένη στιγμή ή φάση, καταλήγουμε να χάνουμε την ομορφιά του ταξιδιού.

Δεν μπορείτε να συγχωρήσετε τα λάθη του παρελθόντος

Αυτό το χάπι είναι δύσκολο να το καταπιείς. Ας δούμε όμως την αλήθεια: Το να κρατάμε τα παράπονα του παρελθόντος και τα λάθη που μας έχουν γίνει είναι συχνά σημάδι ότι είμαστε συνδεδεμένοι με το παρελθόν.

Είναι σαν να έχουμε αλυσοδεθεί σε αυτόν τον τεράστιο ογκόλιθο δυσαρέσκειας που τον σέρνουμε όπου κι αν πάμε. Σίγουρα, μπορείς να το αντέξεις για λίγο, αλλά τελικά, θα σε φθείρει.

Γιατί λοιπόν το κάνουμε; Λοιπόν, είναι συχνά επειδή έχουμε κολλήσει στο παρελθόν, ξαναζώντας αυτά τα λάθη ξανά και ξανά.

Το άτομο που σας αδίκησε μάλλον δεν χάνει τον ύπνο του για αυτό, οπότε γιατί να το κάνετε εσείς; Σκεφτείτε το—κάθε λεπτό που αφιερώνετε στα παράπονα του παρελθόντος είναι ένα λεπτό που δεν εστιάζετε στο να κάνετε τη ζωή σας καλύτερη αυτή τη στιγμή.

Εάν κρατάτε τα παλιά λάθη όπως μια κουβέρτα ασφαλείας, αναρωτηθείτε: «Αυτό με βοηθά να βελτιωθώ ή με εμποδίζει;»

Οι πιθανότητες είναι πως είναι το τελευταίο. Και αν είναι έτσι, ίσως είναι καιρός να ξεκινήσετε να αποσυσκευάζετε αυτό το βαρύ σακίδιο, έναν “βράχο” τη φορά.

Επαναλαμβάνεις παλιά μοτίβα

Νιώσατε ποτέ ότι έχετε κολλήσει σε ένα γαϊτανάκι, επαναλαμβάνοντας τα ίδια λάθη ξανά και ξανά; Αυτό είναι ένα σημαντικό σημάδι ότι είστε αγκυροβολημένοι στο παρελθόν.

Ακολουθεί μια σύντομη λίστα ελέγχου:

  • Ίδιος τύπος τοξικής σχέσης, διαφορετικό άτομο;
  • Πηδάς από δουλειά σε δουλειά αλλά ποτέ δεν είσαι πραγματικά ικανοποιημένος;
  • Κάνεις σχέδια για αλλαγή αλλά με κάποιο τρόπο δεν τα ακολουθείς ποτέ;

Η αλήθεια είναι ότι τα παλιά μοτίβα δεν εμφανίζονται απλώς με μαγικό τρόπο – συνήθως έχουν τις ρίζες τους σε προηγούμενες εμπειρίες ή συμπεριφορές.

Για να σημειώσετε πραγματική πρόοδο, πρέπει να απομακρυνθείτε από αυτό το γαϊτανάκι, να καταλάβετε γιατί έχετε κολλήσει σε αυτά τα μοτίβα και να εργαστείτε ενεργά για να τα αλλάξετε.

Δυσκολεύεστε να πάρετε αποφάσεις

Δεν φαίνεται να παίρνεις απόφαση; Δεν είσαι μόνος. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύτηκε στο A Journal of Knowledge, Culture and Policy διαπίστωσε ότι η υπερβολική σκέψη μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία στη λήψη αποφάσεων. Στην ψυχολογία, αυτό ονομάζεται «παράλυση ανάλυσης».

Αυτό σημαίνει ότι αν διστάζετε συνεχώς επειδή είστε τυλιγμένοι σε αυτό που πήγε στραβά την προηγούμενη φορά, αυτό είναι μια κόκκινη σημαία ότι είστε δεμένοι με χειροπέδες στο παρελθόν.

Είναι φυσικό να λαμβάνετε υπόψη τα προηγούμενα αποτελέσματα όταν παίρνετε μια απόφαση. Αλλά αν κοιτάτε μόνο πίσω, χάνετε την πλήρη εικόνα. Για να προχωρήσετε, πρέπει να αρχίσετε να παίρνετε αποφάσεις με βάση τις τρέχουσες συνθήκες σας, όχι μόνο το παρελθόν σας.

Μέχρι να το κάνετε, θα είστε κολλημένοι, και ας είμαστε ειλικρινείς, η ζωή είναι πολύ μικρή για κάτι τέτοιο.

Σας καθορίζουν οι προηγούμενες αποτυχίες

Είναι γνωστό στην ψυχολογία ότι εμείς οι άνθρωποι έχουμε μια φυσική τάση να επικεντρωνόμαστε περισσότερο σε αρνητικές εμπειρίες παρά σε θετικές. Η αλήθεια είναι ότι αυτή η προκατάληψη μπορεί να γίνει ένα σημαντικό εμπόδιο. Και αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για το παρελθόν μας.

Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τείνουμε να αυτοπροσδιοριζόμαστε από τις προηγούμενες αποτυχίες μας. Το αποτέλεσμα; Οι προηγούμενες αποτυχίες μας επισκιάζουν τα επιτεύγματα και τις δυνατότητές μας.

Αλλά εδώ είναι η αλήθεια: οι προηγούμενες αποτυχίες σας δεν σας καθορίζουν. Είναι απλώς εμπειρίες από τις οποίες μπορείς να μάθεις. Κάθε αποτυχία είναι μια ευκαιρία για ανάπτυξη και βελτίωση, όχι μια ισόβια κάθειρξη.

Αποφεύγετε νέες ευκαιρίες

Εάν αποφεύγετε οτιδήποτε καινούργιο επειδή είστε προσκολλημένοι στα «γνωστά» σας από το παρελθόν, δεν κρατάτε απλώς τον εαυτό σας πίσω – σαμποτάρετε τη ζωή σας.

Το παρελθόν είναι άνετο, έτσι δεν είναι; Είναι σαν ένα παλιό τζιν που ταιριάζει σωστά. Αλλά αν αυτά τα τζιν είναι σκισμένα και φθαρμένα, δεν κάνετε χάρη στον εαυτό σας κρατώντας τα. Το ίδιο ισχύει και για τις ευκαιρίες. Εάν δεν τα αρπάξετε επειδή φοβάστε ότι θα αποτύχετε όπως κάνατε πριν – οικειοθελώς υψώνετε τείχη γύρω από τις δυνατότητές σας. Αυτό είναι, η κλήση αφύπνισης.

Newsflash: τα λάθη είναι το σκαλοπάτι για την επιτυχία. Φοβάστε την αποτυχία; Κάθε επιτυχημένος άνθρωπος έχει μια σειρά από αποτυχίες πίσω του. Η διαφορά είναι ότι δεν άφησαν το παρελθόν τους να υπαγορεύσει το μέλλον τους.

Είναι λοιπόν η ώρα της απόφασης.

Μπορείτε να συνεχίσετε να ζείτε στο άνετο παρελθόν σας ή μπορείτε να ρισκάρετε και να αδράξετε νέες ευκαιρίες που σας έρχονται.

Απαλλαγή από το παρελθόν

Το να αφήσεις το παρελθόν μπορεί να μοιάζει σαν να τραβάς χωριστούς δρόμους με έναν παλιό φίλο. Αλλά αν αυτός ο «φίλος» σας εμποδίζει να ζήσετε την καλύτερη ζωή σας, ήρθε η ώρα να πείτε αντίο.

Το μέλλον έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει αν είστε ανοιχτοί σε αυτό. Και τα καλά νέα; Η απελευθέρωση είναι εξ ολοκλήρου μέσα στις δυνατότητές σας.

Ακολουθούν ορισμένα βήματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να κόψετε αυτούς τους δεσμούς:

  • Θέστε νέους στόχους: Δημιουργήστε εφικτούς, εστιασμένους στο μέλλον στόχους που σας ενθουσιάζουν και σας δίνουν κάτι για να προσπαθήσετε.
  • Αναζητήστε υποστήριξη: Μερικές φορές, το να το μιλάτε βοηθάει. Είτε πρόκειται για φίλους, οικογένεια, ή επαγγελματία ψυχικής υγείας, μην υποτιμάτε τη δύναμη μιας καλής συζήτησης.
  • Συγχώρεσε και ξέχασε: Πιο εύκολο να το πεις παρά να το κάνεις, αλλά η απελευθέρωση της μνησικακίας ελευθερώνει συναισθηματικό χώρο για νέες, θετικές εμπειρίες.
  • Κάντε το βήμα: Την επόμενη φορά που θα σας χτυπήσει την πόρτα μια ευκαιρία, μην την πολυσκέφτεστε. Πείτε «ναι» και μάθετε τις λεπτομέρειες καθώς προχωράτε.

Και αν ψάχνετε για επιπλέον ιδέες στο τέλος, ας θυμηθούμε τι είπε κάποτε ο διάσημος συγγραφέας και φιλόσοφος Άλαν Γουότς: «Ο μόνος τρόπος για να βγάλεις νόημα από την αλλαγή είναι να βουτήξεις σε αυτήν, να κινηθείς μαζί της και να συμμετάσχεις στον χορό».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ