5 ταινίες με επική ανατροπή στην πλοκή

Αν υπάρχει κάτι που αναδεικνύει στο έπακρο την μαγεία της 7ης τέχνης αυτό είναι μια καλά εκτελεσμένη ανατροπή της πλοκής. Το λεγόμενο plot twist – όταν γίνεται με έξυπνο τρόπο – μπορεί να απογειώσει το σενάριο της ταινίας και να κάνει τους θεατές να μείνουν με ανοιχτό το στόμα ακόμα και να συζητούν για ώρες μετά τους τίτλους τέλους.

Η καλή σεναριακή ανατροπή ενσωματώνεται απρόσκοπτα στην αφήγηση, προσθέτοντας βάθος και πολυπλοκότητα στην ιστορία. Ωστόσο, δεν είναι πολλές οι ταινίες που μπορούμε να πούμε πως τελειοποίησαν την τέχνη της ανατροπής και της αποκάλυψης. Για πολλούς δημιουργούς μία πρόχειρη αλλαγή στο σενάριο ή μία νέα μεν αλλά πρόχειρη δε τροπή στην ιστορία είναι αρκετές.

Υπάρχουν όμως και εκείνοι. Οι «δάσκαλοι» του plot twist, τα ιερά «τέρατα» της ανατροπής που επέκτειναν τα όρια της τέχνης τους δίνοντάς μας ταινίες όπως το «Νησί των καταραμένων», «Το Παιχνίδι», το «Fight Club» και άλλα κινηματογραφικά αριστουργήματα που με τα χρόνια κατατάχθηκαν στο πάνθεον των κλασικών φιλμ. Παρόλο που το να πατά κανείς το replay στις παραπάνω ταινίες αποτελεί από μόνο του μία απόλαυση κατανοούμε πως από κάποια στιγμή και έπειτα θέλετε κάτι άλλο να σας εκπλήξει, να σας συναρπάσει και να σας κάνει να πείτε κοιτώντας την οθόνη «τι λες τώρα;»!

Για αυτό το λόγο συγκεντρώσαμε κάποιες ταινίες, άλλες παλαιότερες και άλλες πιο πρόσφατες που σίγουρα θα σας καθηλώσουν με τις ανατροπές τους και τους σεναριακούς ελιγμούς τους:

Οι 5 ταινίες με επική ανατροπή στον πλοκή

  1. Τα στρεβλά λόγια του Θεού
  2. Ο ένοχος
  3. Το κάταγμα
  4. Prisoners
  5. Αόρατος επισκέπτης

Τα στρεβλά λόγια του Θεού

Μια ιδιωτική ντετέκτιβ που ισχυρίζεται ότι πάσχει από παράνοια πηγαίνει σε ένα ψυχιατρείο για να ερευνήσει τον μυστηριώδη θάνατο ενός άλλου ασθενούς ο οποίος έχει καταχωρηθεί στο αρχείο της Αστυνομίας ως αυτοκτονία. Κανείς δεν γνωρίζει το σχέδιό της, ούτε καν ο σύζυγός της. Αφού έχει εξαπατήσει τους γιατρούς με την ασθένεια από οποία υποτίθεται ότι πάσχει προσπαθεί να συνομιλήσει με άλλους τροφίμους της κλινικής για να διαλευκάνει το έγκλημα. Είναι όμως έτσι ή μήπως όλα αυτά τα βγάζει από το μυαλό της;

Ο ένοχος

Ο Joe Baylor είναι ένας αστυνομικός ο οποίος έχει τοποθετηθεί στο τηλεφωνικό κέντρο προκειμένου να απαντά σε κλήσεις έκτακτης ανάγκης. Ενώ η βάρδια του πλησιάζει στο τέλος της, δέχεται ένα τηλεφώνημα από μία απελπισμένη γυναίκα που καλεί σε μία μέρα με τρομακτικές αποκαλύψεις. Είναι αλήθεια όσα ακούει να διαδραματίζονται στην άλλη άκρη της γραμμής;

Το κάταγμα

Μία τριμελής οικογένεια επιστρέφει σπίτι της έπειτα από ένα δείπνο. Όταν αναγκάζονται να κάνουν μία έκτακτη στάση σε βενζινάδικο, η κορούλα του ζευγαριού θα χτυπήσει και θα σπάσει το πόδι της. Η οικογένεια θα μεταφέρει τη μικρή στο νοσοκομείο όπου θα χρειαστεί να υποβληθεί σε κάποιες εξετάσεις συνοδεία της μητέρας της και ενώ ο πατέρας περιμένει γεμάτος αγωνία στην αίθουσα αναμονής. Οι ώρες περνούν; Γιατί δεν επιστρέφουν η σύζυγος και η κόρη του; Τι συμβαίνει στο νοσοκομείο;

Prisoners

Δύο οικογένειες που συνηθίζουν να περνούν μαζί την ημέρα των Ευχαριστιών κάνουν το πατροπαράδοτο τραπέζι τους. Τα δύο μικρότερα κορίτσια των οικογενειών βγαίνουν να παίξουν στον κήπο αλλά δεν επιστρέφουν πίσω. Οι ώρες περνούν και οι γονείς δηλώνουν την εξαφάνισή τους. Ένας έμπειρος επιθεωρητής αναλαμβάνει την υπόθεση αλλά οι γονείς δεν μπορούν να περιμένουν και παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους.

Αόρατος επισκέπτης

Ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας που τα έχει όλα βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορούμενου για τη δολοφονία της ερωμένης του αφού ξύπνησε σε ένα ξενοδοχείο δίπλα στο πτώμα της με την πόρτα του δωματίου να είναι κλειδωμένη από μέσα. Τώρα, μαζί με μια κορυφαία δικηγόρο που έχει προσλάβει, έχουν μόλις τρεις ώρες καιρό για να ανακαλύψουν τι πραγματικά συνέβη. Πρόκειται για ένα από τα πιο επιτυχημένα crime φιλμ όλων των εποχών. Μία ταινία στην οποία τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται και η οποία προκαλεί τον θεατή να λύσει το μυστήριο πριν αποκαλυφθεί στην οθόνη το τι συνέβη. Ωστόσο, όσο καλός ντετέκτιβ κι αν είστε, δεν μπορείτε με τίποτα να προβλέψετε αυτά που σας επιφυλάσσει το τέλος της.

Πηγή: FOXreport.gr

Ubisoft: Αποκτήστε εντελώς δωρεάν το Assassin’s Creed Syndicate

Η νέα Μόνα Λίζα: Οι θαυμαστές του Λεονάρντο ντα Βίντσι λατρεύουν λάθος πίνακα εδώ και 5 αιώνες;

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ