10 συμπεριφορές των ανθρώπων που είναι κρυφά ανικανοποίητοι στη ζωή τους

Όταν κάποιος άνθρωπος είναι κρυφά ανικανοποίητος με την ζωή του θα έχει ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων και συμπεριφορών. Ένα από αυτά είναι οι ενοχές.

Συνήθως οι άνθρωποι αυτοί νιώθουν άσχημα επειδή είναι δυσαρεστημένοι με την ζωή τους. Δεν πηγαίνει κάτι λάθος στην καθημερινότητα τους. Ωστόσο έχουν αυτό το αίσθημα του ανικανοποίητου. Θέλουν περισσότερα αλλά δεν ξέρουν πώς να τα διεκδικήσουν.

Παρακάτω θα διαβάσετε τις 10 συμπεριφορές που έχουν οι άνθρωποι οι οποίοι είναι κρυφά ανικανοποίητοι στη ζωή τους.

10 συμπεριφορές των ανθρώπων που είναι κρυφά ανικανοποίητοι στη ζωή τους

  • Είναι μονίμως απασχολημένοι
  • Δίνουν βάρος στον υλισμό
  • Κρύβονται σε ευχάριστους περισπασμούς
  • Κουτσομπολεύουν πολύ
  • Παραπονιούνται διαρκώς
  • Περιμένουν την αγάπη να τους σώσει
  • Παρουσιάζουν έλλειψη κινήτρων
  • Είναι τελειομανείς
  • Προσπαθούν να ελέγξουν τα πάντα
  • Ζουν στο παρελθόν

Είναι μονίμως απασχολημένοι

Συχνά, όταν είμαστε ανικανοποίητοι στη ζωή μας, προσπαθούμε να γεμίσουμε το κενό που νιώθουμε μέσα μας. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πάντα βρίσκουμε κάποια εργασία που «πρέπει» να κάνουμε. Τρέχουμε για δουλειές, κοινωνικές υποχρεώσεις, δουλεύουμε ασταμάτητα και εξακολουθούμε να βρίσκουμε χρόνο για αμέτρητα χόμπι.

Μερικές φορές στριμώχνουμε όσα περισσότερα πράγματα γίνεται μέσα στην ημέρα, απλά και μόνο επειδή φοβόμαστε να σταματήσουμε. Γιατί όταν ρίξουμε τους ρυθμούς θα αρχίσουμε να σκεφτόμαστε. Ο χρόνος αυτός μπορεί να αναδείξει τον προβληματισμό για την ζωή μας.

Τότε πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα κρυφά συναισθήματα μας. Και δεν το θέλουμε πάντα. Έτσι συνεχίζουμε να κρυβόμαστε σε οτιδήποτε μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα. Ωστόσο αυτό σημαίνει ότι μερικές φορές προσπαθούμε να βρούμε την πληρότητα σε λάθος μέρη.

Δίνουν βάρος στον υλισμό

Έρευνες έχουν δείξει ότι η ασφάλεια, η ελευθερία και οι ευκαιρίες που προσφέρει η βεβαιότητα του πλούτου μπορούν να αυξήσουν το διακύβευμα της ευτυχίας για τους περισσότερους από εμάς.

Υπάρχει, όμως, μία μικρή λεπτομέρεια. Τα χρήματα δεν εγγυώνται την ευτυχία. Μπορεί να πέσουμε στην πλάνη να πιστέψουμε ότι αγοράζοντας πράγματα θα έχουμε και μεγαλύτερη ολοκλήρωση. Όλοι μας πιστεύουμε ότι ο νέος εαυτός μας περιμένει να ξοδέψουμε χρήματα σε ακριβά ρούχα, gadgets, αυτοκίνητα και αγαθά.

Έτσι, είναι πολύ εύκολο να χαθούμε στο υλιστικό όνειρο ότι θα βρούμε την ολοκλήρωσή μας μόλις αυξηθεί ο τραπεζικός μας λογαριασμός. Κάποιοι άνθρωποι που νιώθουν ανικανοποίητοι αγοράζουν συνεχώς νέα πράγματα. Αυτό δεν λειτουργεί ποτέ και τελικά καταλήγουν να χρειάζονται πάντα περισσότερα. Αυτό συμβαίνει επειδή προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν εξωτερικά αντικείμενα για να αντικαταστήσουν μια εσωτερική αίσθηση ικανοποίησης.

Κρύβονται σε ευχάριστους περισπασμούς

Ο υλισμός δεν είναι η μόνη «κρυψώνα» όταν κάποιος νιώθει ότι δεν ικανοποιείται από την ζωή του. Στις μέρες μας υπάρχουν πολλοί ευχάριστοι περισπασμοί στους οποίους μπορούμε να στραφούμε.

Όταν νιώθουμε μοναξιά ή βαριόμαστε, μπορεί να προσπαθήσουμε να αποσπάσουμε την προσοχή μας από τον εσωτερικό μας κόσμο στρέφοντας το ενδιαφέρον μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Βλέπουμε τηλεόραση για να μειώσουμε την μονοτονία και για να επιτρέψουμε στη φαντασία μας να αποδράσει για λίγο σε έναν άλλο κόσμο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να τρώμε υπερβολικά, να πίνουμε πολύ ή να παίρνουμε ναρκωτικά για να αποσπάσουμε απεγνωσμένα όσο το δυνατόν περισσότερη ευχαρίστηση από μια απογοητευτική ημέρα. Το πρόβλημα είναι ότι όλα αυτά μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή μας αλλά ποτέ δεν μας γεμίζουν πραγματικά.

Κουτσομπολεύουν πολύ

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν επιδοθεί στο κουτσομπολιό κάποια στιγμή στην ζωή τους. Μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι πίσω από αυτό. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι είχαν κίνητρο να ασχοληθούν με το κουτσομπολιό για να δεθούν με τα μέλη της ομάδας τους, να διασκεδάσουν, να ανταλλάξουν πληροφορίες, να εκτονώσουν τα συναισθήματά τους και να διατηρήσουν την κοινωνική τάξη.

Μερικές φορές λέμε άσχημα πράγματα για άλλους ανθρώπους μόνο και μόνο για να νιώσουμε εμείς καλύτερα. Μας κάνει να νιώθουμε λιγότερο χάλια με τον εαυτό μας όταν επισημαίνουμε πως και οι άλλοι γύρω μας αποτυγχάνουν. Αυτό όμως μπορεί να υποδηλώνει χαμηλή αυτοεκτίμηση και χαμηλά επίπεδα ικανοποίησης από την ζωή μας.

Το κουτσομπολιό μπορεί επίσης να γεννηθεί από φθόνο. Έτσι κάθε φορά που επιθυμούμε αυτό που έχει κάποιος άλλος, είναι συνήθως ένα σημάδι ότι δεν είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι με τη δική μας ζωή.

Παραπονιούνται διαρκώς

Ποιος από εμάς μπορεί να πει ειλικρινά ότι δεν γκρινιάζει στην καθημερινότητα του; Κάθε φορά που νιώθουμε απογοήτευση ή θυμό η γκρίνια είναι ένας τρόπος να εκτονωθούμε και να βγάλουμε προς τα έξω αυτά τα συναισθήματα. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να γίνει τοξική εάν την χρησιμοποιούμε ολοένα και περισσότερο για να εκφράσουμε τα συναισθήματα μας.

Τα παράπονα μας εγκλωβίζουν σε κύκλους αρνητικής σκέψης και μπορεί να οδηγήσουν στην θυματοποίηση μας. Όταν κάποιος παραπονιέται συνέχεια, ακόμα και για τα πιο μικρά πράγματα, αυτό υποδηλώνει ότι το μυαλό του είναι προσηλωμένο στην αρνητική πλευρά των καταστάσεων.

Δεν μπορούν να δουν τι έχουν ήδη και να νιώσουν ευγνωμοσύνη γι’ αυτό. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να προσπαθείτε να πετύχετε τους στόχους σας ή να βελτιώσετε κάτι στην ζωή σας. Ωστόσο χρειάζεται να έχετε πράγματα για τα οποία νιώθετε ικανοποιημένοι και ευγνώμονες ανεξάρτητα από το τι καταφέρνετε να πετύχετε ή να αποκτήσετε.

Περιμένουν την αγάπη να τους σώσει

Αυτή είναι μία πολύ λάθος συμπεριφορά. Ως κοινωνικά πλάσματα, δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από το γεγονός ότι έχουμε ανάγκη για την αίσθηση του ανήκειν και της σύνδεσης. Αλλά το να ελπίζετε ότι κάποιος άλλος έχει τη δύναμη να σας κάνει να νιώσετε καλά είναι ένα μεγάλο λάθος.

Όταν η ζωή μας μοιάζει επίπεδη, ελπίζουμε κρυφά ότι θα βρούμε τον έναν και μοναδικό σύντροφο που θα μας κάνει να νιώθουμε πλήρεις. Εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στο ότι κάποιος άλλος θα είναι το κομμάτι που λείπει για να είμαστε ικανοποιημένοι.

Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Κανείς δεν έχει τη δύναμη να σας κάνει να νιώσετε ολοκληρωμένοι. Οι σχέσεις μπορούν να ενισχύσουν την αίσθηση της πληρότητας αλλά σπάνια αρκούν από μόνες τους. Η έξαψη που έρχεται όταν είμαστε στα πρώτα στάδια μίας ρομαντικής σχέσης κάποια στιγμή θα υποχωρήσει. Μια συναρπαστική ερωτική ζωή δεν θα είναι ποτέ αρκετή για να αντικαταστήσει τα στέρεα θεμέλια μιας καλής σχέσης με τον εαυτό σας.

Παρουσιάζουν έλλειψη κινήτρων

Δεν μιλάμε για τις περιπτώσεις που νιώθουμε κούραση και θα θέλαμε για μία μέρα να κοιμηθούμε παραπάνω και να μείνουμε στο κρεβάτι. Αυτή η συμπεριφορά προέρχεται όταν το αίσθημα του ανεκπλήρωτου σας κατακλύζει και νιώθετε μελαγχολικοί και χωρίς κίνητρα. Όταν αγωνίζεστε να βρείτε νόημα σε αυτά που κάνετε. Όταν παρουσιάζετε μία απάθεια για τα πάντα και προσεγγίζετε τι καταστάσεις με το ερώτημα: «Και ποιο είναι το νόημα;».

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γυναίκες που αισθάνονται γενικά ανικανοποίητες μπορεί να μην βρίσκουν πλέον ευχαρίστηση στα πράγματα που κάποτε τους πρόσφεραν χαρά. Μπορεί να δυσκολεύονται να βρουν τη διάθεση να κάνουν ακόμη και τις πιο βασικές εργασίες.

Είναι τελειομανείς

Τα μη ρεαλιστικά υψηλά πρότυπα οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο αίσθημα του ανικανοποίητου. Γιατί; Επειδή δεν μπορείτε ποτέ να κερδίσετε. Όταν δεν περιμένετε τίποτα λιγότερο από την τελειότητα, προετοιμάζετε τον εαυτό σας να αποτύχει. Τίποτα δεν είναι ποτέ αρκετά καλό.

Τελειομανία σημαίνει να έχουμε επενδύσει την ευτυχία μας σε ένα ανέφικτο επίπεδο επιτυχίας. Ταυτόχρονα, όμως, συχνά μας εμποδίζει να προοδεύσουμε, επειδή φοβόμαστε τόσο πολύ μήπως κάνουμε λάθος που αποφεύγουμε να κάνουμε κάποια ενέργεια.

Αν θέλουμε να αναπτυχθούμε – και αυτό είναι πραγματικά σημαντικό για να βρούμε την ολοκλήρωση- πρέπει να εγκαταλείψουμε τη ζώνη άνεσής μας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε σε θέση να αφήσουμε στην άκρη το αποτέλεσμα και να επικεντρωθούμε σε αυτό που μπορούμε να ελέγξουμε. Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο.

Προσπαθούν να ελέγξουν τα πάντα

Όλοι μας επιδιώκουμε ένα ορισμένο επίπεδο ασφάλειας. Το χρειαζόμαστε για να νιώθουμε ασφαλείς. Αλλά όταν αισθάνεστε ανικανοποίητοι στη ζωή σας, αυτό μπορεί να είναι αρκετά τρομακτικό, καθώς αναδύεται μια αίσθηση αδυναμίας ή ακόμα και απελπισίας.

Μπορεί να αισθάνεστε αρκετά χαμένοι και να μην ξέρετε πραγματικά πώς να το αλλάξετε αυτό. Κάθε φορά που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την αβεβαιότητα μπορεί να παρουσιάσουμε ελεγκτικές συμπεριφορές. Μπορεί να έχουμε εμμονή με τις λεπτομέρειες και να μας είναι δύσκολο να αφεθούμε. Ο υπερβολικός έλεγχος γίνεται ο τρόπος ενός αγχωμένου ατόμου να κατευνάσει τις αμφιβολίες που έχει, για να το βοηθήσει να νιώσει ξανά στο τιμόνι της ζωής του.

Ζουν στο παρελθόν

Αν κάποιος συμπεριφέρεται σαν οι καλύτερες στιγμές που έχει ζήσει να ανήκουν στο παρελθόν τότε αυτό είναι ένα ισχυρό σημάδι ότι δεν αισθάνεται ικανοποιημένος στο εδώ και τώρα. Συνήθως είναι ένας τρόπος αποφυγής του παρόντος. Προτιμούμε να ζούμε στη ζεστή λάμψη των περασμένων ημερών.

Τι μπορούμε να κάνουμε

Δεν υπάρχει μία προσέγγιση που ταιριάζει σε όλους για να βρουν περισσότερη ικανοποίηση στην ζωή τους. Ωστόσο η ύπαρξη ισχυρών δεσμών, η ουσιαστική συνεισφορά και η συνεχής ανάπτυξη είναι πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν. Αν θέλετε να βρείτε μεγαλύτερη ικανοποίηση μπορεί να χρειαστεί να ψάξετε λίγο την ψυχή σας και να κάνετε κάποιες πιο ουσιαστικές ερωτήσεις.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ