Εάν κάποιος προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από εσάς, θα εμφανίσει αυτές τις 5 λεπτές συμπεριφορές

Νιώθετε σαν κάποιος να απομακρύνεται σιγά-σιγά από εσάς;  Δυστυχώς, είναι μια σκληρή πραγματικότητα της ζωής και οι άνθρωποι καμία φορά απομακρύνονται ο ένας από τον άλλον και πρέπει να το αποδεχθούμε.

Οι άνθρωποι αλλάζουν, τα συναισθήματα αλλάζουν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η αγάπη που κάποτε μοιραστήκατε δεν ήταν αληθινή και πραγματική. Απλά σημαίνει ότι μερικές φορές, καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, απομακρύνονται.

Βέβαια, δεν είναι πάντα εύκολο να καταλάβουμε αν κάποιος απομακρύνεται σκόπιμα, καθώς όλο αυτό γίνεται σταδιακά. Γι’ αυτό, θα εξερευνήσουμε πέντε διακριτικές συμπεριφορές που υποδηλώνουν ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει. Ναι, ίσως πονάει, αλλά είναι καλύτερο να είστε προετοιμασμένοι.

Αν παρατηρείτε ότι οι προσπάθειες σας στο κομμάτι της επικοινωνίας, συναντούν συνεχώς ελάχιστες και αδιάφορες απαντήσεις, αυτό είναι ένα σημάδι που αξίζει να προσέξετε. Ωστόσο, μόνο αυτή η συμπεριφορά δεν αρκεί για να πούμε ότι κάποιος προσπαθεί απεγνωσμένα να απομακρυνθεί από εσάς. Θα πρέπει να παρατηρήσετε και τα επόμενα σημάδια.

5 σημάδια που αποκαλύπτουν ότι κάποιος προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από εσάς

  • Όταν απλώνετε το χέρι, δίνουν σύντομες και απρόσωπες απαντήσεις
  • Υιοθετούν έναν επίσημο τόνο στη συνομιλία
  • Είναι ξαφνικά πολύ απασχολημένοι (δηλαδή πολύ απασχολημένοι για εσάς)
  • Οι κλήσεις, τα μηνύματα και οι προσκλήσεις τους, σταδιακά περιορίζονται
  • Φαίνεται να έχουν ξεχάσει το παρελθόν

Σύντομες και Αδιάφορες Απαντήσεις: Μήπως κάποιος απομακρύνεται από εσάς;

Όλοι έχουμε στείλει κάποιο μήνυμα σε φίλο ή αγαπημένο και αντί για μια χαρούμενη απάντηση, να πάρουμε απλά ένα “like” για απάντηση. Ενώ αρχικά μπορεί να το δικαιολογήσουμε σκεπτόμενοι πως “σίγουρα θα είναι απασχολημένος/η”, ίσως αυτή η συμπεριφορά να σημαίνει και κάτι άλλο.

Μια μελέτη για τη δυναμική του τέλους μιας φιλίας αναφέρει ότι οι άνθρωποι συχνά επιλέγουν την πιο ήπια οδό απομάκρυνσης αντί για την αιφνίδια διακοπή. Ένας λόγος που συμβαίνει αυτό μπορεί να είναι ο φόβος για αρνητικά συναισθήματα ή αντίποινα από τον άλλον.

Αν, λοιπόν, οι προσπάθειές σας για επικοινωνία συναντούν συνέχεια σύντομες και αδιάφορες απαντήσεις, ίσως κάτι να τρέχει. Όμως, μόνο αυτό δεν αρκεί για να συμπεράνετε ότι κάποιος προσπαθεί απεγνωσμένα να φύγει από τη ζωή σας.

Ξαφνική ευγένεια; Μήπως ο φίλος σας απομακρύνεται;

Φαίνεται τρελό, αλλά συμβαίνει. Μια μελέτη για τις φιλίες και τη διάλυσή τους, περιγράφει 7 στρατηγικές που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να απομακρυνθούν σταδιακά από μια φιλία, και μία από αυτές είναι η υιοθέτηση τυπικού τόνου στην επικοινωνία.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; – Μια προσωπική εμπειρία

«Έχω έναν φίλο από τα φοιτητικά χρόνια, που για άγνωστο λόγο αποφάσισε πως η φιλία μας έφτασε στο τέλος της. Ακολούθησε αρκετές από αυτές τις συμπεριφορές αποστασιοποίησης, μεταξύ των οποίων και η τυπική επικοινωνία.

Όταν τα πηγαίναμε καλά, με φώναζε “αδερφέ” ή με κάποιο άλλο χαϊδευτικό. Ωστόσο, καθώς άρχισε να απομακρύνεται, ξεκίνησε να με αποκαλεί με το πλήρες όνομά μου – κάτι που συνήθως κάνει μόνο η μαμά μου όταν δεν είναι ευχαριστημένη. Η ευγένειά του απέκτησε επίσης μια νέα διάσταση τυπικότητας. Εκεί που κάποτε θα έλεγε “Λυπάμαι, δεν μπορώ απόψε”, οι απαντήσεις του μετατράπηκαν σε “Φοβάμαι ότι δεν είμαι διαθέσιμος απόψε το βράδυ”. Σαν να έγραφε τα μηνύματά του από ένα βιβλίο εθιμοτυπίας του 19ου αιώνα, αντί να μιλάει σε έναν φίλο».

Αυτή η αλλαγή, όσο μικρή κι αν φαίνεται, είναι ένα σημάδι αποστασιοποίησης ενός φίλου. Προσέξτε την!

Τι σημαίνει όταν κάποιος ξαφνικά «δεν έχει χρόνο»;

Σας ακούγεται οικείο;

  • “Σήμερα δεν μπορώ, έχω πολύ δουλειά.”
  • “Το αναβάλουμε, είμαι πνιγμένος/η με υποχρεώσεις.”
  • “Αυτή η εβδομάδα είναι εφιάλτης, ας το ακυρώσουμε.”

Η ξαφνική αύξηση των υποχρεώσεων μπορεί να είναι απλώς μια βολική δικαιολογία για κάποιον που θέλει να μειώσει την επαφή μαζί σας. Ενδιαφέρον είναι πως αυτή η τακτική, δηλαδή η επινόηση δικαιολογιών για αποφυγή συναντήσεων, βρίσκεται και στη λίστα των επτά στρατηγικών τερματισμού μιας φιλίας που εντόπισαν ερευνητές.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η ζωή μπορεί να γίνει πραγματικά τρελή και μερικές φορές βρισκόμαστε όντως κατακλυσμένοι από ευθύνες. Αν αυτό είναι το μοναδικό σημάδι από τη λίστα που παρατηρείτε, ίσως είναι καλό να δώσετε στον φίλο/η σας το “απώτερο όφελος της αμφιβολίας”.

Άλλωστε, όλοι έχουμε βρεθεί σε παρόμοια θέση – πνιγμένοι σε υποχρεώσεις ή με προσωπικά προβλήματα, παλεύοντας να κρατήσουμε την υπομονή μας.

Όταν οι κλήσεις, τα μηνύματα και οι προσκλήσεις σβήνουν σιγά – σιγά

Αυτό μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά όταν συμβαίνει σταδιακά, όπως δείχνουν οι έρευνες, μπορεί να είναι δύσκολο να το αντιληφθούμε. Ίσως παρατηρήσετε ότι τα καθημερινά μηνύματα έχουν μειωθεί σε εβδομαδιαίες ενημερώσεις, ή ίσως αυτές οι ενημερώσεις έχουν εξαφανιστεί εντελώς. Οι ενθουσιώδεις προσκλήσεις για διασκέδαση, που κάποτε ήταν συνηθισμένες στην φιλία σας, μπορεί τώρα να έχουν εξαφανιστεί και να έχουν αντικατασταθεί από τη σιωπή.

Αυτές οι αλλαγές μπορεί να είναι μικρές αλλά σημαντικές ενδείξεις ότι το άλλο άτομο απομακρύνεται, υποδηλώνοντας μια έλλειψη ενδιαφέροντος για τη διατήρηση του επιπέδου επικοινωνίας και σύνδεσης που κάποτε χαρακτήριζε τη σχέση σας.

Ξέχασαν το παρελθόν; Μήπως είναι ώρα να προχωρήσετε;

Πονάει πολύ όταν κάποιος φαίνεται να ξεχνάει το κοινό σας παρελθόν. Τα αστεία, οι εμπειρίες, οι σημαντικές συζητήσεις – σαν να εξαφανίζονται δια μαγείας από τη μνήμη του. Σαν να αρνείται καν ότι ήσασταν κάποτε τόσο κοντά.

Συζητήσεις που γίνονταν κάποτε αβίαστα, γεμάτες αναφορές στο κοινό μας παρελθόν, ξαφνικά έγιναν αμήχανες. Σαν να με αντιμετώπιζε σαν μια νέα γνωριμία και όχι σαν κάποιον σημαντικό στη ζωή του.

Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να είναι ιδιαίτερα τραυματική, επειδή αμφισβητεί την αυθεντικότητα του δεσμού που νομίζατε πως μοιράζεστε με τον φίλο σας. Το να αποστασιοποιηθεί κάποιος σωματικά είναι ένα σημάδι, αλλά αυτό μοιάζει με άρνηση της αξίας της φιλίας.

Αυτή η “αμνησία”, είτε συνειδητή είτε υποσυνείδητη, είναι έντονο σημάδι πως το άτομο δεν απομακρύνεται μόνο από το παρόν, αλλά διακόπτει και τη σύνδεση με το παρελθόν σας.

Συμπερασματικά, δεν είναι εύκολο να αναγνωρίσετε αυτά τα σημάδια, ειδικά όταν αφορούν σε κάποιον σημαντικό για εσάς.

Όμως, το να καταλαβαίνετε ότι κάποιος απομακρύνεται μπορεί να σας γλιτώσει από τον πόνο να πασχίζετε να διατηρήσετε μια σχέση που φθίνει. Σας βοηθά να αντιληφθείτε την πραγματικότητα και να επιτρέψετε στον εαυτό σας να προχωρήσει.

Να θυμάστε, κάποιες σχέσεις θα κρατήσουν μια ζωή, ενώ άλλες θα διαρκέσουν όσο τους το επιτρέψει ο κύκλος της ζωής.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ