10 σημάδια ότι είσαι σε μία σχέση που βγάζει τον χειρότερο εαυτό σου

Όλες οι σχέσεις μας αλλάζουν είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο. Υπάρχουν άνθρωποι και σχέσεις που μπορεί να μας βγάζουν τον χειρότερο εαυτό μας.

Εάν ο σύντροφός σας χρησιμοποιεί αυτές τις 8 φράσεις, δεν σας σέβεται πλέον πραγματικά

Μπορεί να γινόμαστε εριστικοί, ψυχροί και να έχουμε άσχημη συμπεριφορά. Συνήθως μπορεί να παρατηρήσετε αυτές τις αρνητικές αλλαγές όταν αισθάνεστε παγιδευμένοι σε μία σχέση. Ενδέχεται να προσπαθείτε να κάνετε τα πράγματα να λειτουργήσουν προς το καλύτερο αλλά το μόνο πράγμα που πετυχαίνετε είναι να βγάζετε την αρνητική πλευρά σας προς τα έξω.

Παρακάτω θα διαβάσετε τα 10 σημάδια που δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η σχέση σας να αναδεικνύει την χειρότερη πλευρά σας.

6 απλοί τρόποι για να βάλεις υγιή όρια με τον σύντροφό σου

10 σημάδια ότι είσαι σε μία σχέση που βγάζει τον χειρότερο εαυτό σου

  • Νιώθετε συνεχώς αρνητικά
  • Έχετε χάσει την αίσθηση της ταυτότητάς σας
  • Βάζετε στην άκρη τους αγαπημένους σας
  • Νιώθετε πάντα εξαντλημένοι
  • Νιώθετε ζήλια
  • Μαλώνετε συχνά
  • Η αυτοεκτίμησή σας έχει δεχθεί πλήγμα
  • Αγνοείτε τις προσωπικές ανάγκες σας
  • Έχετε χειριστική συμπεριφορά
  • Κάνετε κατάχρηση ουσιών

Νιώθετε συνεχώς αρνητικά

Πριν από αυτή τη σχέση, ήσασταν ένας χαρούμενος και ευτυχισμένος άνθρωπος; Μήπως τώρα τείνετε να εστιάζετε στα αρνητικά και όχι στα θετικά μίας κατάστασης;

Εάν ο σύντροφός σας είναι εκ φύσεως αρνητικός άνθρωπος τότε είναι λογικό αυτός ο αρνητισμός να κυριεύσει και εσάς. Μπορεί να είστε πιο απαισιόδοξοι και μην δίνετε ευκαιρίες στην ζωή να σας εκπλήξει ευχάριστα.

7 μυστικά που δεν πρέπει να κρατάτε από τον σύντροφό σας, σύμφωνα με την ψυχολογία

Έχετε χάσει την αίσθηση της ταυτότητάς σας

Αναγνωρίζετε τον εαυτό σας; Αν όχι, τότε δεν είναι περίεργο που νιώθετε πιο αρνητικά. Το άτομο που ήσασταν έχει αρχίσει να χάνει έδαφος. Παραμελείτε τα χόμπι και όσα σας φέρνουν ευχαρίστηση.

Μπορεί να έχετε βάλει στην άκρη ακόμη και μικρά πράγματα, όπως το να ακούτε την αγαπημένη σας μουσική ή να περπατάτε στην φύση. Αν μία σχέση καταλαμβάνει όλο τον χρόνο σας τότε είναι εύκολο να χάσετε τον εαυτό σας.

Επίσης μπορεί να αλλάζετε τον εαυτό σας για να ταιριάζει στις ανάγκες ή τις απαιτήσεις του συντρόφου σας. Μπορεί να συμβιβάζεστε και να κάνετε πίσω σε βασικές αρχές σας προκειμένου να κάνετε τη σχέση να λειτουργήσει.

Δεν είναι ωραίο συναίσθημα να κοιτάζεστε στον καθρέφτη και να μην γνωρίζετε το άτομο που σας κοιτάζει. Έτσι αυτό είναι ένα σημαντικό σημάδι ότι αυτή η σχέση δεν είναι κατάλληλη για εσάς.

Βάζετε στην άκρη τους αγαπημένους σας

Ένα άλλο σημάδι ότι η σχέση σας αναδεικνύει τον χειρότερο εαυτό σας είναι όταν πλέον δεν βλέπετε την οικογένεια και τους φίλους σας. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να απομονώνεστε:

Αποδοκιμασία ή ζήλια: Ο σύντροφός σας προκαλεί φασαρία κάθε φορά που συναντάτε τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Για να το πούμε ανοιχτά σας χειραγωγεί.

Ντροπή ή αμηχανία: Εάν πρέπει συνεχώς να δικαιολογείτε τη συμπεριφορά του συντρόφου σας, ίσως είναι πιο εύκολο να αποφύγετε τους πάντες.

Εξάρτηση: Εάν νιώθετε να εξαρτάστε από τον σύντροφό σας τότε μπορεί να βασίζεστε σε μεγάλο βαθμό σε αυτόν και να μην θέλετε να δείτε κάποιον άλλον.

Αποφυγή: Εάν οι κοντινοί σας άνθρωποι αποδοκιμάζουν τον σύντροφο ή τη σχέση σας, μπορεί να αποστασιοποιηθείτε για να αποφύγετε να πάρετε θέση.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος που απομονώνεστε ένα είναι σίγουρο. Δεν είναι καλό σημάδι. Σε μια υγιή σχέση, θα κρατούσατε μια ισορροπία μεταξύ του συντρόφου σας και των αγαπημένων προσώπων. Αν είστε σε μια τοξική σχέση, είναι φυσικό να αποστασιοποιηθείτε από τον στενό κύκλο σας.

Νιώθετε πάντα εξαντλημένοι

Σε τέτοιου είδους δύσκολες σχέσεις είναι πολύ φυσιολογικού να αισθάνεστε εξαντλημένοι συνεχώς. Ουσιαστικά, ξοδεύετε ότι ενέργεια έχετε για να διατηρήσετε τη σχέση σας. Αυτή, όμως, είναι μια σημαντική κόκκινη σημαία. Σημαίνει ότι η σχέση σας είναι πολύ απαιτητική ή αγχωτική. Και δεν πρέπει να είναι έτσι. Οι σχέσεις θέλουν κόπο και δουλειά αλλά δεν μπορεί να αυτό να συμβαίνει σε βάρος της σωματικής και ψυχικής σας υγείας.

Νιώθετε ζήλια

Αν νιώθετε ζήλια στη σχέση σας, σημαίνει ότι δεν εμπιστεύεστε τον σύντροφό σας. Δεν νιώθετε ασφάλεια. Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναρωτηθείτε γιατί συμβαίνει αυτό. Μήπως ο σύντροφος σας έχει χειριστική συμπεριφορά και προσπαθεί να σας κάνει να ζηλέψετε; Μήπως η αυτοεκτίμηση σας βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο και αισθάνεστε ότι ο σύντροφος σας μπορεί να σας εγκαταλείψει;

Εάν οι απαντήσεις είναι θετικές τότε αυτό είναι ένα σημάδι ότι η σχέση βγάζει τον χειρότερο εαυτό σας. Θα πρέπει να το σκεφτείτε πολύ και να αποφασίσετε εάν πράγματι αξίζει να βρίσκεστε σε μία σχέση όπου αισθάνεστε τόσο άσχημα.

Μαλώνετε συχνά

Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν ένα προφανές σημάδι, αλλά αξίζει να αναφέρουμε. Οι καβγάδες σε μια σχέση είναι φυσιολογικοί. Ωστόσο εάν μαλώνετε συνεχώς και κάνετε άσχημες λεκτικές επιθέσεις ο ένας στον άλλον τότε χρειάζεται να το δείτε.

Είναι ένα σημάδι ότι δεν ευδοκιμείτε σε αυτή τη σχέση. Δεν βγάζει την καλύτερη πλευρά σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική σας. Μπορεί να μην ευθύνεται αποκλειστικά ο σύντροφος σας. Μπορεί απλώς να μην ταιριάζετε και αυτή η ασυμβατότητα οδηγεί σε πολλή απογοήτευση και θυμό.

Η αυτοεκτίμησή σας έχει δεχθεί πλήγμα

Αν είστε σε μία καλή σχέση τότε θα αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας. Θα ανθίζετε. Θα έχετε αυτοπεποίθηση. Αν δεν νιώθετε έτσι ίσως χρειάζεται να αξιολογήσετε εάν πράγματι βρίσκεστε σε μία υγιή σχέση.

Εάν η αυτοεκτίμηση σας έχει δεχθεί πλήγμα αυτό θα φαίνεται σε κάθε τομέα της ζωής σας. Για παράδειγμα μπορεί να χάσετε την δουλειά σας και να διαπιστώνετε ότι δεν θέλετε να στείλετε βιογραφικά για κάποιες θέσεις επειδή πιστεύετε ότι θα αποτύχετε πριν καν προσπαθήσετε. Μπορεί ακόμη και να διστάζετε να πάρετε μικρές αποφάσεις, όπως που θα φάτε ή τι χρώμα να βάψετε έναν τοίχο.

Αγνοείτε τις προσωπικές ανάγκες σας

Πότε ήταν η τελευταία φορά που κάνετε κάτι μόνο για τον εαυτό σας; Ένα μάθημα γιόγκα, ένα μπάνιο για να χαλαρώσετε ή ένα μάθημα για να ενισχύσετε τις δεξιότητές σας στη δουλειά;

Εάν δεν μπορείτε να θυμηθείτε τότε αυτό είναι ένα σημάδι ότι η σχέση σας δεν σας κάνει καλό. Φυσικά, δεν παραμελείτε εσκεμμένα τον εαυτό σας. Αλλά η σχέση σας καταναλώνει όλο το χρόνο και την ενέργειά σας.

Ίσως σας ενδιαφέρει περισσότερο να κάνετε τον σύντροφό σας ευτυχισμένο. Ή αλλάζετε τον εαυτό σας για να ταιριάζει με αυτό που επιθυμεί ο σύντροφος σας. Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι χωρίς να το καταλαβαίνετε σταματάτε να προσέχετε τον εαυτό σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη αυτοεκτίμηση, δυσαρέσκεια και συναισθηματική εξάντληση.

Έχετε χειριστική συμπεριφορά

Εάν αισθάνεστε εξαρτημένοι από τον σύντροφο σας τότε μπορεί να έχετε χειριστικές συμπεριφορές. Ενδέχεται να νιώθετε ότι δεν θα βρείτε άλλον να σας αγαπήσει με αποτέλεσμα να κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να κρατήσετε την σχέση.

Μπορεί να τον εκβιάζετε συναισθηματικά για να τον κάνετε να αντιδράσει σε κάτι ή να του επιτίθεστε λεκτικά. Γενικά δεν ενεργείτε ώριμα και υπεύθυνα και είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι η σχέση σας βγάζει τον χειρότερο εαυτό σας.

Κάνετε κατάχρηση ουσιών

Είναι το πιο σημαντικό σημάδι που δείχνει ότι όντως βρίσκεστε σε μία τοξική σχέση. Εάν κάνετε κατάχρηση ουσιών, όπως του αλκοόλ, για να ξεφύγετε από τα προβλήματα στην σχέση σας τότε χρειάζεται να επανεξετάσετε την παραμονή σας σε αυτήν. Μπορεί να κάνετε κατάχρηση επειδή αισθάνεστε πιεσμένοι και καταπονημένοι.

Η αλήθεια είναι ότι προσπαθείτε να στρέψετε την προσοχή σας από τα πραγματικά προβλήματα της σχέσης και αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική, συναισθηματική και σωματική υγεία σας. Εάν συμβαίνει αυτό, πρέπει να αναζητήσετε υποστήριξη.

Σκεφτείτε να τερματίσετε την σχέση

Εάν βρίσκεστε σε μία σχέση που δεν σας κάνει χαρούμενους και δεν βγάζει προς τα έξω τον καλύτερο εαυτό σας τότε σίγουρα δεν αξίζει να παραμένετε. Εάν έχετε κάποιο ή περισσότερα από τα παραπάνω σημάδια στην συμπεριφορά σας τότε ίσως ήρθε η ώρα να το σκεφτείτε σοβαρά να διακόψετε την σχέση.

Μπορεί όσο βρίσκεστε σε αυτή την σχέση να αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να φύγετε. Αξίζει όμως να το παλέψετε και να βρείτε τελικά έναν άνθρωπο με τον οποίο θα μπορείτε να είστε ο εαυτό σας και θα σας προσφέρει χαρά και σταθερότητα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ