Συναγερμός για παιχνίδια που «κατασκοπεύουν» τα παιδιά – Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους

Τα παιχνίδια που “κατασκοπεύουν” τα παιδιά αποτελούν μια αυξανόμενη και “τρομακτική” απειλή, προειδοποιεί μια νέα μελέτη από έναν οργανισμό παρακολούθησης των καταναλωτών.

Το U.S. PIRG Education Fund σημείωσε ότι ορισμένα παιχνίδια που καταγράφουν τις φωνές, τις εικόνες, τις τοποθεσίες και άλλες πληροφορίες των παιδιών, αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα των παιδιών.

Η οργάνωση σημείωσε επίσης ότι αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός παιχνιδιών που χρησιμοποιεί τεχνολογικά χαρακτηριστικά – ακόμη και όταν δεν φαίνεται να το κάνουν. «Είναι ανατριχιαστικό να μαθαίνουμε τι μπορούν να κάνουν ορισμένα από αυτά τα παιχνίδια», δήλωσε η συν-συγγραφέας της έκθεσης «Trouble in Toyland 2023», Teresa Murray.

«Τα έξυπνα παιχνίδια μπορεί να είναι χρήσιμα, διασκεδαστικά ή εκπαιδευτικά, αλλά η αλληλεπίδραση με ορισμένα από αυτά μπορεί να δημιουργήσει τρομακτικές καταστάσεις για πάρα πολλές οικογένειες» πρόσθεσε.

Η παγκόσμια αγορά έξυπνων παιχνιδιών αυξήθηκε στα 16,7 δισ. δολάρια φέτος από 14,1 δισ. δολάρια πέρυσι, σύμφωνα με μεγάλη εταιρεία ερευνών αγοράς, και προβλέπεται να υπερδιπλασιαστεί μέχρι το 2027.

παιδί κινητό παιχνίδια
πηγή: unsplash.com / Emily Wade

Οι κίνδυνοι που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προειδοποιώντας ότι αυτά τα τεχνολογικά παιχνίδια γίνονται ένας αυξανόμενος κίνδυνος για την ασφάλεια των παιδιών, καθώς ορισμένα από αυτά έχουν συλληφθεί να συλλέγουν και να αποθηκεύουν δεδομένα με ακατάλληλο τρόπο – ακόμη και να παραβιάζονται.

Η αυξανόμενη απειλή της τεχνητής νοημοσύνης έχει επίσης διεισδύσει στη βιομηχανία παιχνιδιών, καθώς αυτή η προηγμένη, ακόμη πειραματική τεχνολογία ενσωματώνεται σε προϊόντα που διαφημίζονται για παιδιά ηλικίας μόλις 3 ετών.

Ο οργανισμός συμβουλεύει τους αγοραστές να ερευνούν τα προϊόντα στη λίστα επιθυμιών ενός παιδιού «πριν αγοράσουν ένα παιχνίδι με μικρόφωνο, κάμερα, σύνδεση Wi-Fi ή Bluetooth ή οποιαδήποτε δυνατότητα συλλογής πληροφοριών για μικρά παιδιά».

Η έκθεση έρχεται μετά τις κατηγορίες της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου (Federal Trade Commission) ότι η Amazon παραβιάζει τους ομοσπονδιακούς νόμους περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής των παιδιών μέσω της υπηρεσίας Alexa, διατηρώντας τις ηχογραφήσεις φωνής των παιδιών.

Υπάρχουν ήδη τρομακτικές ιστορίες τρόμου όπου χάκερ κατάφεραν να μιλούν σε παιδιά μέσω των baby monitor τους, ενώ ένα 11χρονο κορίτσι απήχθη από έναν άνδρα που γνώρισε μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας παιχνιδιών Roblox.

Το U.S. PIRG Education Fund συνιστά σε όσους κάνουν δώρα στα παιδιά να βεβαιωθούν ότι κατανοούν τις τεχνολογικές δυνατότητες του παιχνιδιού, να κάνουν μια διαδικτυακή αναζήτηση για το παιχνίδι για να διαβάσουν κριτικές για το προϊόν και να ερευνήσουν τον κατασκευαστή του παιχνιδιού για να ελέγξουν για ιστορικό ανησυχητικών παραβιάσεων.

Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε όταν αγοράσετε ένα παιχνίδι:

  • Ποια χαρακτηριστικά κάνουν αυτό το προϊόν ένα έξυπνο παιχνίδι;
  • Διαθέτει ασφαλή σύνδεση Wi-Fi ή Bluetooth;
  • Επιτρέπει το παιχνίδι στο παιδί να συνδεθεί στο διαδίκτυο και να στείλει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή να συνδεθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;
  • Διαθέτει μικρόφωνο ή κάμερα; Αν ναι, πότε θα καταγράφει και πώς θα το γνωρίζετε;
  • Ποια είναι η πολιτική απορρήτου του παιχνιδιού; Ποιες πληροφορίες συλλέγει; Πώς αποθηκεύονται και χρησιμοποιούνται;
  • Ποιος έχει πρόσβαση στα δεδομένα που συλλέγονται;
  • Έχει ο κατασκευαστής παιχνιδιών ιστορικό ανησυχητικών παραβιάσεων;

πηγή: FOXreport.gr

Οπτική ψευδαίσθηση: Μόνο όσοι έχουν υψηλό IQ βρίσκουν τις 7 λευκές μπάλες

Ο Eminem έρχεται στο Fortnite – Τρία skin αφιερωμένα στον Αμερικανό ράπερ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ