Πλησιάζει τη Γη ο «εξωτικός» πράσινος κομήτης – Δείτε LIVE το ιστορικό πέρασμά του

Ο «εξωτικός» πράσινος κομήτης «C/2022 E3 (ZTF)», ο οποίος έχει να έρθει κοντά στη Γη από την εποχή των Νεάντερταλ, δηλαδή πριν από περίπου 50.000 χρόνια, πλησιάζει τον πλανήτη μας και σε λίγες ώρες θα φτάσει στην κοντινότερη απόσταση (περίγειο), περίπου στα 42 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Ο συγκεκριμένος κομήτης είχε ανακαλυφθεί από αστρονόμους του παρατηρητηρίου «Zwicky Transient Facility (ZTF)» στην Καλιφόρνια τον Μάρτιο του 2022. Προέρχεται από το μακρινό Νέφος Όορτ στις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος και εκτιμάται ότι διαγράφει μια τροχιά γύρω από τον Ήλιο κάθε περίπου 50.000 χρόνια.

Οι κομήτες, που αποτελούνται κυρίως από πάγο, σκόνη και αέρια, διαγράφουν συνήθως μεγάλες ελλειπτικές τροχιές γύρω από το άστρο μας. Καθώς προσεγγίζουν τον Ήλιο, η θερμότητα μετατρέπει τον πάγο του κομήτη σε αέρια και σκόνη, δημιουργώντας την «κόμη» του που περιβάλλει τον σκληρό πυρήνα του, καθώς και την τεράστια θεαματική «ουρά» του.

πράσινος κομήτης
O «εξωτικός» πράσινος κομήτης «C/2022 E3 (ZTF)»

Οι έως τώρα εικόνες του κομήτη αποκάλυψαν ότι έχει μια πρασινωπή απόχρωση, που πιστεύεται ότι οφείλεται στη χημική σύσταση του, κυρίως στην παρουσία διατομικού άνθρακα, το μόριο του οποίου εκπέμπει πράσινο φως όταν πέφτει πάνω του η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία.

Από τα μέσα Ιανουαρίου ο κομήτης – που κερδίζει συνεχώς φωτεινότητα από πέρυσι τον Νοέμβριο – έχει γίνει ευκολότερο να παρατηρηθεί με τηλεσκόπια ή ισχυρά κιάλια, ενώ τελευταία έχει γίνει αρκετά φωτεινός για να είναι ορατός ακόμη και με γυμνό μάτι, τουλάχιστον από περιοχές με ανέφελο σκοτεινό ουρανό και χωρίς φωτορύπανση. Οι ερασιτέχνες αστροφωτογράφοι κατάφεραν τον Ιανουάριο να φωτογραφήσουν τον ισχυρό ηλιακό “άνεμο” να διασπά ένα μέρος της ουράς του κομήτη, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο «C/2022 E3» κινείται στον ουρανό του βορείου ημισφαιρίου με κατεύθυνση τον πολικό αστέρα, το φωτεινότερο άστρο της Μικρής Άρκτου, δίπλα στον οποίο θα εμφανιστεί στις 26 Ιανουαρίου. Έως τις 10 Φεβρουαρίου θα εμφανιστεί κοντά στον Άρη, ενώ έως τα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να έχει γίνει πια αρκετά αχνός, καθώς απομακρύνεται από τη Γη.

Δείτε live το πέρασμα του πράσινου κομήτη από τη Γη:

Όσοι επιθυμούν να δουν τον κομήτη με τα ίδια τους τα μάτια θα πρέπει να κοιτάξουν προς τα βόρεια, μετά τη δύση του ηλίου και να αναζητήσουν μια αχνή πρασινωπή λάμψη στον Ουρανό. Ο κομήτης είναι οριακά ορατός με γυμνό μάτι, και για αυτό συστήνεται η χρήση τηλεσκόπιου ή κιαλιών.

Εάν οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες, μπορείτε να παρακολουθήσετε τον κομήτη στο κανάλι του Virtual Telescope Project στο YouTube.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ