Ο λόγος που η NASA έριξε το διαστημόπλοιο στον αστεροειδή

Ένα πρωτοφανές και πολυαναμενόμενο εγχείρημα στο διάστημα πραγματοποιήθηκε από την NASA και έγραψε ιστορία. Το διαστημικό σκάφος συνετρίβη σκόπιμα σε έναν αστεροειδή σε μια προσπάθεια να δείξει ότι η ανθρωπότητα μπορεί να αποτρέψει μια πρόσκρουση τύπου Αρμαγεδδώνα στη Γη.

Τι είναι η αποστολή της NASA «Dart»

Το ακρωνύμιο Dart σημαίνει Double Asteroid Redirection Test, το πρώτο πείραμα «πλανητικής άμυνας» που διεξήχθη από την αμερικανική διαστημική υπηρεσία, σε συνεργασία με επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, για να δούμε εάν μπορεί να αλλάξει την τροχιά ενός αστεροειδούς στο βαθύ διάστημα, αν έρθει ποτέ αρκετά κοντά για να απειλήσει τη Γη. Πλέον μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι είμαστε έτοιμοι.

Τι έκανε η NASA

Η NASA έβαλε στο στόχαστρο τον αστεροειδή Δίδυμο που βρίσκεται κοντά στην Γη και πιο συγκεκριμένα το φεγγάρι του με διάμετρο 525 πόδια (160 μέτρα) τον Δίμορφο. Το σκάφος-“καμικάζι”, λίγο μικρότερο από αυτοκίνητο, έπεσε με ταχύτητα η οποία ξεπερνούσε τα 20.000 χιλιόμετρα την ώρα πάνω στον αστεροειδή, την ώρα που προβλεπόταν (στις 02:14 ώρα Ελλάδας). Ομάδες της NASA, που βρίσκονταν στο κέντρο ελέγχου αποστολής στο Μέριλαντ, ξέσπασαν σε ζητωκραυγές τη στιγμή της πρόσκρουσης.

NASA
Ο αστεροειδής Δίδυμος (πάνω αριστερά) και το φεγγάρι του, ο Δίμορφος, περίπου 2,5 λεπτά πριν από την πρόσκρουση του διαστημικού σκάφους DART της NASA. Η εικόνα λήφθηκε από τον ενσωματωμένο εικονογράφο DRACO από απόσταση 570 μιλίων (920 χιλιομέτρων). Φωτογραφία: NASA/Johns Hopkins APL

Ο αστεροειδής και το φεγγάρι του επιλέχθηκαν λόγω της εγγύτητάς τους σε απόσταση περίπου 6,8 μέτρων, αλλά δεν αποτελούν απειλή για τον πλανήτη μας πριν ή μετά τη σύγκρουση.

Γιατί πραγματοποιήθηκε η αποστολή;

Όποιος έχει παρακολουθήσει την πρόσφατη κωμωδία του Netflix, Don’t Look Up, θα είναι εξοικειωμένος με την απειλή, όσο απομακρυσμένη κι αν είναι, ενός αστεροειδούς αρκετά μεγάλου ώστε φέρει… το τέλος του κόσμου και μια μέρα να συγκρουστεί με τη Γη. Η NASA θέλει να μάθει εάν έχει τη δυνατότητα να μας προστατεύσει εάν συμβεί ποτέ ένα τέτοιο σενάριο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ