Μικροσκοπική συσκευή hacking μπορεί να «διαλύσει» τα iPhone – Πώς να προστατευτείτε

Αν ποτέ βρεθείτε σε μια καφετέρια, μία βιβλιοθήκη ή μία στάση του μετρό και το iPhone σας ξαφνικά δεν λειτουργεί σωστά, και αρχίσουν να βγαίνουν πολλαπλά αναδυόμενα παράθυρα ή αρχίσει να κάνει επανεκκινήσεις μόνο του τότε ο “ένοχος” είναι μία μικρή συσκευή που μοιάζει με στικάκι USB.

Η εν λόγω συσκευή είναι το Flipper Zero. Πρόκειται για μία συσκευή hacking που περιγράφεται ως «συσκευή πολλαπλών εργαλείων για geeks» για την αλληλεπίδραση με τις ασύρματες επικοινωνίες. Ο ιστότοπος της συσκευής σημειώνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε είδους λειτουργίες, όπως για παράδειγμα να λειτουργεί ως απομακρυσμένο κλειδί ή να χρησιμοποιείται για να βοηθήσει σε δοκιμές διείσδυσης στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Ωστόσο το Ars Technica επισημαίνει ότι το Flipper Zero έχει χρησιμοποιηθεί για κακούς σκοπούς, από το να αλλάζει τηλεοπτικά κανάλια σε δημόσιους χώρους μέχρι να κλωνοποιεί κλειδιά ξενοδοχείων ή να ανοίγει αυτόματες γκαραζόπορτες. Και τώρα το εργαλείο αυτό μπορεί να χακάρει τα iPhone.

Όπως αναφέρει το Ars, αυτό διαπιστώθηκε από τον ερευνητή ασφαλείας Jeroen van der Ham, ο οποίος ενώ ταξίδευε με τρένο στην Ολλανδία διαπίστωσε ότι ξαφνικά στο iPhone του άνοιγαν δεκάδες αναδυόμενα παράθυρα και στη συνέχεια έκανε επανεκκινήσεις, κάνοντας  σχεδόν αδύνατη τη χρήση της συσκευής.

«Το τηλέφωνό σας γίνεται σχεδόν άχρηστο. Μπορείτε ακόμα να κάνετε πράγματα ενδιάμεσα για μερικά λεπτά. Αλλά είναι πραγματικά ενοχλητικό. Ακόμη και ως ερευνητής ασφαλείας που είχε ακούσει για αυτή την επίθεση, είναι πραγματικά δύσκολο να συνειδητοποιήσεις αυτό που συμβαίνει», δήλωσε ο van der Ham. Στη συνέχεια ανακάλυψε ότι ο ένοχος ήταν ένας επιβάτης που χρησιμοποιούσε το Flipper Zero, μέσω του οποίου έστελνε συνεχώς αιτήματα σύνδεσης Bluetooth σε όλα τα iPhones εντός εμβέλειας, καθιστώντας τα σχεδόν άχρηστα.

Η συσκευή Flipper Zero

Σύμφωνα με το TechCrunch, η λύση σε αυτήν την «επίθεση» είναι να απενεργοποιήσετε το Bluetooth στο iPhone. Ωστόσο αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο, όταν εμφανίζονται συνεχώς αναδυόμενα παράθυρα ή το iPhone σας κάνει συνεχώς επανεκκινήσεις. Οι χρήστες Android μπορούν να κάνουν περισσότερα, όπως η απενεργοποίηση της επιλογής «κοντινή κοινή χρήση»(nearby share).

Επεκτείνονται οι δυνατότητες των συσκευών hacking

Και στο παρελθόν υπήρχαν αναφορές για συσκευές όπως το Flipper Zero, που προκαλούσαν χάος, όμως το ανησυχητικό είναι ότι οι δυνατότητες αυτών των συσκευών φαίνεται να επεκτείνονται, καθώς μπορούν πλέον να επηρεάσουν τα iPhones και τα iPads.

Η ασφάλεια της τεχνολογίας RF enabler δεν ήταν ποτέ τόσο ισχυρή, απλώς οι άνθρωποι δεν προσπαθούσαν να την παραβιάσουν. Ωστόσο οι συσκευές όπως το Flipper Zero «ευτελίζουν» τη διαδικασία αυτή. «Το Flipper έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την ευκολία της καθημερινής χρήσης – διαθέτει στιβαρή θήκη, εύχρηστα κουμπιά και σχήμα, ώστε να μην υπάρχουν βρωμιές ή γρατζουνιές» αναγράφεται στον ιστότοπο του Flipper.

Τα συστήματα RF έχουν γίνει ένας εύκολος στόχος για επίθεση από τους απλούς χάκερ, ακόμη και αν πρόκειται απλώς να προκαλέσουν χάος και αναστάτωση στον μέσο χρήστη. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να το αποτρέψετε αυτό, εκτός από το να έχετε επίγνωση του περιβάλλοντός σας και μερικές φορές να απενεργοποιείτε το Bluetooth.

Όμως γίνεται σαφές είναι ότι απαιτείται πιο ισχυρή ασφάλεια για τις συσκευές με δυνατότητα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων, καθώς τα εργαλεία hacking γίνονται όλο και πιο ικανά.

πηγή: FOXreport.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ