Καζαμίας τεχνητής νοημοσύνης: Οι 5 προβλέψεις των AI chatbots για το 2024 – Κάποιες είναι ανησυχητικές

Το 2023 ήταν αναμφίβολα η χρονιά της τεχνητής νοημοσύνης. Η DailyMail ζήτησε από τα κορυφαία AI chatbot να κάνουν τις προβλέψεις τους για το 2024. Το Claude που υποστηρίζεται από την Amazon και ο Bard της Google ρωτήθηκαν για το μέλλον του πλανήτη και ορισμένα αποτελέσματα ήταν κάπως ανησυχητικά.

«Επιλέγουμε αυτά τα δύο μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης επειδή χρησιμοποιούν νεότερες πληροφορίες από το διαδίκτυο για να κάνουν προβλέψεις, σε αντίθεση με το ChatGPT της OpenAI και το Bing της Microsoft, που βασίζονται σε παλαιότερα δεδομένα» δήλωσε η Dailymail.

Αυτές είναι οι 5 προβλέψεις της AI για το 2024

  • Τα συστήματα AI μπορεί να αρχίσουν να συλλογίζονται από μόνα τους
  • Η βιοτεχνολογία θα «αναβαθμίσει» τους ανθρώπους
  • Η αυγή της εξατομικευμένης ιατρικής
  • Προειδοποίηση για πειρατεία εκλογών
  • Οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα συνεχίσουν να αυξάνονται το 2024

Τα συστήματα AI μπορεί να αρχίσουν να συλλογίζονται από μόνα τους

Το Claude.ai προέβλεψε ότι τα πρώτα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης θα αρχίσουν να δείχνουν σημάδια AGI ή στα ελληνικά «τεχνητής γενικής νοημοσύνης».

Το AGI είναι ένας θεωρητικό πανέξυπνο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης, ικανό να ολοκληρώσει οποιοδήποτε πνευματικό έργο θέλει ένας άνθρωπος. Η άφιξη του AGI προβλέπεται να προκαλέσει τεράστιες αλλαγές στην ανθρώπινη κοινωνία.

Με την υποστήριξη της Google και της Amazon, η μητρική εταιρεία του Claude, Anthropic, ιδρύθηκε από πρώην μέλη του OpenAI, τους κατασκευαστές του ChatGPT. Το Claude ανέφερε: «Τα τελευταία χρόνια, έχουμε δει αλγόριθμους AI να ταιριάζουν ή να υπερβαίνουν την ανθρώπινη απόδοση σε εξειδικευμένες εργασίες όπως η αναγνώριση αντικειμένων, το gaming και η επεξεργασία γλώσσας».

Τεχνικές όπως η βαθιά μάθηση και τα νευρωνικά δίκτυα που λειτουργούν σε ισχυρή υπολογιστική υποδομή έχουν οδηγήσει την τεχνολογία σε ανοδική πορεία. Σημαντικές επενδύσεις από μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας και startup υποδηλώνουν ότι ο ρυθμός της καινοτομίας δεν θα επιβραδυνθεί σύντομα.

Ορισμένοι ερευνητές τεχνητής νοημοσύνης αναμένουν ότι η «Τεχνητή Γενική Νοημοσύνη» (AGI) είναι πιο κοντά από ποτέ, με αλγόριθμους που μπορούν να ταιριάξουν με την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα των ανθρώπων σε διαφορετικά περιβάλλοντα και εργασίες. Ομάδες όπως οι DeepMind, OpenAI, Google Brain και Anthropic πιέζουν προς αυτόν τον στόχο του AGI. Αν και πιθανότατα δεν θα δουλέψουμε πλήρως τη γενική νοημοσύνη μέχρι το 2024, ενδέχεται να δούμε επιδείξεις συστημάτων που αρχίζουν να εμφανίζουν πιο εκτεταμένες ικανότητες συλλογισμού, δημιουργικότητας και λήψης αποφάσεων.

Το Claude.ai είπε ότι τα προβλήματα γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν συστήματα που συμπεριφέρονται απρόβλεπτα και η αυτοματοποίηση εργασίας να ξεπερνά την ικανότητα προσαρμογής των εργαζομένων.

Η βιοτεχνολογία θα «αναβαθμίσει» τους ανθρώπους

πηγή: pexels.com

Η βιοτεχνολογία θα «αναβαθμίσει» τους ανθρώπους

Ο Bard προέβλεψε ότι το 2024 θα μπορούσαν να γίνουν ανακαλύψεις στo τομέα της βιοτεχνολογίας που θα «αναβαθμίσουν» το ανθρώπινο είδος. Η τεχνητή νοημοσύνη πρότεινε ότι αυτές οι ανακαλύψεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν καινοτομίες στις διεπαφές εγκεφάλου και υπολογιστή, όπου οι ανθρώπινοι εγκέφαλοι συνδέονται με υπολογιστές.

Το Neuralink του Έλον Μασκ πρόκειται να δοκιμάσει μια τέτοια τεχνολογία σε εθελοντές το επόμενο έτος. Η ανάλυση από το Foresight Factory πρότεινε φέτος ότι περισσότερο από το ένα τρίτο των καταναλωτών θα ήταν ευτυχείς να εμφυτευτεί ένα τέτοιο τσιπ για να συνδεθεί πιο εύκολα με συστήματα υπολογιστών.

«Η πρόοδος στα βιοσυμβατά υλικά και τη ρομποτική μηχανική θα μπορούσε να οδηγήσει σε βιονικά άκρα που αποκαθιστούν σχεδόν φυσική κινητική λειτουργία ή ακόμη και να ξεπεράσουν τους ανθρώπινους περιορισμούς σε δύναμη και επιδεξιότητα. Οι εξωσκελετοί θα μπορούσαν να αυξήσουν τις φυσικές ικανότητες για άρση βαρέων βαρών, στρατιωτικές εφαρμογές ή βοήθεια σε ηλικιωμένους» είπε ο Bard.

Οι διεπαφές εγκεφάλου και υπολογιστή (BCI) θα μπορούσαν να επιτρέψουν την άμεση επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και των συστημάτων υπολογιστών, επιτρέποντας τον έλεγχο προσθετικών άκρων, εξωτερικών συσκευών ή ακόμα και εικονικών περιβαλλόντων. Οι πιθανές εφαρμογές περιλαμβάνουν επικοινωνία για άτομα με παράλυση, ενισχυμένη δημιουργικότητα και παραγωγικότητα ή ακόμα και επικοινωνία ενός εγκεφάλου με άλλον εγκέφαλο.

Οι συσκευές που δημιουργούν ρεαλιστικές αισθήσεις αφής θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση στην εικονική πραγματικότητα και άλλες καθηλωτικές εμπειρίες, παρέχοντας βελτιωμένη ιατρική εκπαίδευση, gaming και ψυχαγωγικά μέσα.

Η αυγή της εξατομικευμένης ιατρικής

Η εξατομικευμένη ιατρική, όπου οι θεραπείες προσαρμόζονται στο άτομο με βάση το DNA του, έχει τη δυνατότητα να αλλάξει την ανθρώπινη ζωή σε μεγάλη κλίμακα. Ο Bard προέβλεψε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να δώσει ώθηση σε νέες ανακαλύψεις στην εξατομικευμένη ιατρική το επόμενο έτος.

Η εξατομικευμένη ιατρική, γνωστή και ως ιατρική ακριβείας, στοχεύει στην προσαρμογή των θεραπειών και των προληπτικών στρατηγικών στους μοναδικούς γενετικούς, περιβαλλοντικούς παράγοντες του τρόπου ζωής κάθε ατόμου.

Σε αυτήν την αναζήτηση, η τεχνητή νοημοσύνη αναδεικνύεται ως ένας παράγοντας που αλλάζει τα δεδομένα, ενισχύοντας καινοτομίες σε διάφορες πτυχές της υγειονομικής περίθαλψης.

Αποκρυπτογραφώντας τεράστιες ποσότητες γενετικών δεδομένων, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να εντοπίσει παράγοντες κινδύνου για συγκεκριμένες ασθένειες, επιτρέποντας προληπτικές παρεμβάσεις και εξατομικευμένα σχέδια πρόληψης.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να εξορύξει Ηλεκτρονικά Μητρώα Υγείας (EHR) για να αποκαλύψει κρυφά μοτίβα και συνδέσεις μεταξύ συμπτωμάτων, φαρμάκων και αποτελεσμάτων, οδηγώντας σε πιο ακριβείς διαγνώσεις και εξατομικευμένες θεραπευτικές συστάσεις. Μπορεί επίσης να αναλύσει δεδομένα ασθενών και να προβλέψει πώς μπορεί να ανταποκριθούν σε διαφορετικές θεραπείες, βοηθώντας τους γιατρούς να επιλέξουν τις πιο αποτελεσματικές και λιγότερο επιβλαβείς θεραπείες για κάθε άτομο.

Ο Bard σημείωσε ότι τα προβλήματα σχετικά με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην ιατρική περιλαμβάνουν την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων και τη διασφάλιση ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν αντιμετωπίζει τους ασθενείς με προκατειλημμένο τρόπο.

Προειδοποίηση για πειρατεία εκλογών

Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές του 2024 στις ΗΠΑ, αυξάνονται οι ανησυχίες για ξένες παρεμβάσεις και χειραγώγηση μέσω κυβερνοεπιθέσεων και εκστρατειών παραπληροφόρησης. Αυτές οι απειλές, συχνά αλληλένδετες, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την κοινή γνώμη, να σπείρουν διχόνοια και τελικά να υπονομεύσουν την ακεραιότητα των δημοκρατικών διαδικασιών.

Ο Bard της Google προέβλεψε ότι κακόβουλοι παράγοντες θα προσπαθούσαν να υπονομεύσουν τις εκλογές χρησιμοποιώντας την τεχνολογία. Τέτοιες επιθέσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν επιθέσεις σε μηχανές ψηφοφορίας σε μια προσπάθεια να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη στο αποτέλεσμα, προειδοποίησε ο Bard.

«Κακόβουλοι παράγοντες μπορεί να στοχεύουν βάσεις δεδομένων εγγραφής ψηφοφόρων, μηχανές ψηφοφορίας ή συστήματα αναφοράς εκλογικών αποτελεσμάτων για να διαταράξουν τη διαδικασία ψηφοφορίας, να σπείρουν αμφιβολίες για το αποτέλεσμα ή να χειραγωγήσουν τα αποτελέσματα» ανέφερε.

Η κλοπή ευαίσθητων δεδομένων ψηφοφόρων ή πληροφοριών εκστρατείας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκβιασμό, στοχευμένες εκστρατείες παραπληροφόρησης ή τακτικές καταστολής ψηφοφόρων.

Τα ρομπότ και οι ψεύτικοι λογαριασμοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διάδοση προπαγάνδας, την ενίσχυση ορισμένων αφηγήσεων και τη φίμωση των αντίθετων φωνών. Deepfakes, χειραγωγημένα βίντεο ή ηχογραφήσεις μπορούν να θολώσουν περαιτέρω τα όρια μεταξύ αλήθειας και φαντασίας.

Τα προσαρμοσμένα άρθρα ψευδών ειδήσεων, αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή ακόμα και εξατομικευμένα email μπορούν να εκμεταλλευτούν τις υπάρχουσες προκαταλήψεις και ανησυχίες για να παρασύρουν τους ψηφοφόρους προς συγκεκριμένους υποψηφίους ή να τους αποθαρρύνουν να ψηφίσουν εντελώς.

ΗΠΑ εκλογές Ντόναλντ Τραμπ Make America Great Again
πηγή: pexels.com

Οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα συνεχίσουν να αυξάνονται το 2024

Οι εντάσεις μεταξύ της Ταϊβάν και της Κίνας, που βλέπει το δημοκρατικά αυτοδιοικούμενο νησί ως δικό της έδαφος, έχουν εκτοξευθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια καθώς η Κίνα προσπαθεί να διεκδικήσει την κυριαρχία της με πολιτική και στρατιωτική πίεση.

Το Claude είπε ότι η σχέση μεταξύ της Κίνας, των ΗΠΑ και των δυτικών συμμάχων τους έχει γίνει όλο και πιο τεταμένη τα τελευταία χρόνια λόγω πολλών βασικών παραγόντων. Η Ταϊβάν παραμένει ένα από τα πιο επίμαχα ζητήματα. Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν ως μια αποσχισθείσα επαρχία που θα πρέπει να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα με τη βία εάν χρειαστεί.

Η Ταϊβάν όμως έχει εξελιχθεί σε μια ξεχωριστή, δημοκρατική κοινωνία με τη δική της ταυτότητα. Οι ΗΠΑ υποστήριξαν ιστορικά το δικαίωμα της Ταϊβάν στην αυτοδιάθεση και προμήθευσαν όπλα για την άμυνά της, αυξάνοντας τις εντάσεις με την Κίνα.

«Εάν η Ταϊβάν κάνει κινήσεις προς επίσημη ανεξαρτησία της το 2024, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μια πιο επιθετική στάση ή ακόμα και στρατιωτική δράση από την Κίνα», συμπλήρωσε το Claude AI.

Κίνα ΗΠΑ χρήματα
πηγή: pexels.com

πηγή: FOXreport.gr

Apple: Οι 5 νέες λειτουργίες που έρχονται στα iPhone το 2024

Αστρονόμοι ανακάλυψαν σεισμικούς κυματισμούς στον παλαιότερο σπειροειδή γαλαξία στο Σύμπαν

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ