Υπάρχει ήχος στο διάστημα παρά τα όσα λένε – Ακούστε την απόκοσμη ηχογράφηση

Μας λένε ότι δεν ακούγεται ήχος στο διάστημα, ότι είναι αθόρυβο. Είναι όμως αυτό αλήθεια;

Η απλή απάντηση σε αυτό, φυσικά, είναι ναι: ο χώρος είναι αθόρυβος επειδή είναι κενό. Σε τελική ανάλυση, αυτό που τα αυτιά μας αντιλαμβάνονται ως «ήχο» είναι απλώς ένα κύμα πίεσης που διέρχεται από ένα μέσο, ​​είτε αυτό το μέσο είναι στερεό, υγρό ή αέριο, και ανακινεί τα μόρια μέσα σε αυτό.

Όταν αυτό το κύμα πίεσης χτυπά τα αυτιά μας, προκαλεί δόνηση μικρών τριχών και οστών μέσα σε αυτά, κάτι που στέλνει ένα ηλεκτρικό σήμα στον εγκέφαλο που ερμηνεύουμε ως ήχο.

Αλλά σε ένα κενό, όπου δεν υπάρχουν μόρια υγρού, στερεού ή αερίου για ανάδευση, αυτό δεν μπορεί να συμβεί – επομένως δεν ακούγεται ήχος. Αλλά όταν μιλάτε για χώρο, η απλή, εύκολη απάντηση είναι σπάνια εντελώς σωστή – και αυτό συμβαίνει και εδώ. Αυτό συμβαίνει επειδή ο χώρος δεν είναι στην πραγματικότητα καθόλου κενό.

Ναι, υπάρχουν τεράστιες περιοχές του, ιδιαίτερα στον διαστρικό και διαγαλαξιακό χώρο. Αλλά μέσα στους γαλαξίες και στα νεφελώματα υπάρχουν τεράστια, στροβιλιζόμενα σύννεφα αερίου και σκόνης, και τα μόρια μέσα σε αυτά τα σύννεφα είναι εξίσου ικανά να αναταράσσονται και να περνούν σε ένα κύμα πίεσης –δηλαδή, ήχο– με τα αντίστοιχα τους εδώ στη Γη.

Το 2022 η NASA κυκλοφόρησε μια ηχογράφηση μιας μαύρης τρύπας , που προέκυψε από δεδομένα παρατήρησης από το Παρατηρητήριο ακτίνων Χ Chandra.

Ακούστε τον ήχο της μαύρης τρύπας

Αποδεικνύεται ότι οι μαύρες τρύπες παράγουν έναν ήχο χαμηλού τόνου που ακούγεται (αρκετά) σαν κάτι από το soundtrack μιας ταινίας επιστημονικής φαντασίας B της δεκαετίας του 1950.

Είναι τόσο χαμηλός ήχος που το αυτί σας δεν θα μπορούσε να τον ακούσει φυσικά, έτσι η NASA χρησιμοποίησε μια διαδικασία που ονομάζεται «ηχοποίηση» για να τον κάνει αντιληπτό στο αυτί μας. Τα βαρυτικά κύματα και τα κύματα πλάσματος (όπως ο ηλιακός άνεμος, το ρεύμα φορτισμένων σωματιδίων που εκπέμπεται συνεχώς από το μητρικό μας αστέρι) παρουσιάζουν επίσης ένα μέσο μέσω του οποίου ο ήχος μπορεί να ταξιδέψει.

Όχι αρκετά δυνατά ώστε να μπορείτε να το ακούσετε αν βρίσκεστε εκεί, αλλά αρκετά καθαρά ώστε να ανιχνεύεται από ραδιοτηλεσκόπια με βάση τη Γη. Οπότε ναι, ο χώρος είναι ως επί το πλείστον αθόρυβος – αλλά όχι πραγματικά αθόρυβος.

Πώς ταξιδεύει ο ήχος και γιατί δεν μπορεί να ταξιδέψει σε όλο το διάστημα;

Όπως το φως, ο ήχος ταξιδεύει σε κύματα. Σε αντίθεση με τα ελαφρά κύματα, ωστόσο, τα ηχητικά κύματα αναφέρονται ως μηχανικά κύματα.

Στην περίπτωση των ηχητικών κυμάτων, αυτά τα μηχανικά κύματα έρχονται με τη μορφή δονούμενου κύματος που μεταφέρει ενέργεια καθώς κινείται από το ένα μέρος στο άλλο. Αυτό το κύμα πρέπει να ταξιδέψει μέσω αυτού που ονομάζουμε μέσο, ​​το οποίο σε αυτή την περίπτωση είναι μέσω σωματιδίων.

Ας δούμε όμως ένα παράδειγμα, για να το κάνουμε λίγο πιο σαφές.

Εάν παίζετε μια χορδή μιας κιθάρας, η χορδή δονείται. Αυτή η αρχική δόνηση δημιουργεί μια αλυσιδωτή αντίδραση στα σωματίδια γύρω της, με τρόπο όχι πολύ ανόμοιο με τους κυματισμούς από ένα βότσαλο που πέφτει σε μια λίμνη. Κάθε σωματίδιο που επηρεάζεται μεταφέρει στη συνέχεια τις δονήσεις στους γύρω του, μεταφέροντας ενέργεια.

Όσο περισσότερο ταξιδεύει το ηχητικό κύμα, τόσο πιο αδύναμη γίνεται η δόνηση. Αυτό συμβαίνει μέχρι να πάψει να υπάρχει το ηχητικό κύμα, λόγω της απώλειας μικρής ποσότητας ενέργειας σε κάθε μεταφορά μεταξύ των σωματιδίων. Έτσι, για να ταξιδέψει ο ήχος, χρειαζόμαστε σωματίδια. Αυτά τα σωματίδια μπορούν να συνθέσουν μια ολόκληρη σειρά πραγμάτων, όπως νερό, αέριο, υγρά ή ακόμα και στερεά.

Ωστόσο, ο ήχος δεν μπορεί να ταξιδέψει στο διάστημα, καθώς είναι κενό. Αν έπαιζες κιθάρα στο διάστημα, δεν θα την άκουγες.

Δεν υπάρχουν σωματίδια στα τεράστια κενά του μηδενός μεταξύ των κοσμικών σωμάτων στο διάστημα για να δονηθούν, και έτσι οι αρχικοί κραδασμοί της χορδής της κιθάρας δεν θα είχαν τίποτα να μεταφέρουν, και κανείς δεν θα το άκουγε ποτέ.

Πηγή: FOXreport.gr

Το αβύθιστο… υπερωκεάνιο «Ζορζ Φιλιππάρ» που είχε την ίδια τύχη με τον Τιτανικό

OD: Το νέο horror game του Hideo Kojima με τον σκηνοθέτη του Get Out – Δείτε το φανταστικό τρέιλερ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ