Ειδικός της ΑΙ προειδοποιεί ότι «η μοίρα του σύμπαντος κρέμεται από μία κλωστή»

Ένας εμπειρογνώμονας σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης προειδοποίησε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η τεχνολογία μπορεί να ελεγχθεί και επομένως δεν θα πρέπει να αναπτυχθεί.

Ο Roman Yampolskiy διεξήγαγε μια εκτενή επισκόπηση του λογισμικού για να ανακαλύψει πώς μπορεί να αλλάξει τις κοινωνίες και δήλωσε ότι αυτές οι αλλαγές δεν θα είναι πάντα προς όφελός μας.

«Είμαστε αντιμέτωποι με ένα σχεδόν εγγυημένο γεγονός που έχει την δυνατότητα να προκαλέσει μια καταστροφή σε επίπεδο ύπαρξης», είπε ο Roman Yampolskiy.

Και συνέχισε: «Δεν είναι περίεργο που πολλοί θεωρούν ότι πρόκειται για το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετώπισε ποτέ η ανθρωπότητα. Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι ευημερία ή εξαφάνιση, και η μοίρα του σύμπαντος κρέμεται από μια κλωστή».

Παράλληλα είπε ότι η ικανότητα των ανθρώπων να παράγουν ευφυές λογισμικό υπερβαίνει κατά πολύ την ικανότητά μας να ελέγχουμε την τεχνητή νοημοσύνη και κανένα προηγμένο ευφυές σύστημα δεν μπορεί ποτέ να ελεγχθεί πλήρως.

«Γιατί τόσοι πολλοί ερευνητές υποθέτουν ότι το πρόβλημα του ελέγχου της ΑΙ μπορεί να επιλυθεί; Εξ όσων γνωρίζουμε, δεν υπάρχει καμία απόδειξη γι’ αυτό, καμία απόδειξη. Πριν ξεκινήσουμε μια προσπάθεια για την κατασκευή μιας ελεγχόμενης ΑΙ, είναι σημαντικό να αποδείξουμε ότι το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί», τόνισε ο ειδικός.

«Αυτό, σε συνδυασμό με τα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι η ανάπτυξη υπερ-νοημοσύνης της ΑΙ είναι ένα σχεδόν εγγυημένο γεγονός, δείχνουν ότι θα πρέπει να υποστηρίξουμε μια σημαντική προσπάθεια για την ασφάλεια της ΑΙ», σημείωσε ο Roman Yampolskiy.

Ένα πρόβλημα που θέτει στο προσκήνιο ο ειδικός είναι ότι όσο η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται πιο ευφυής, θα υπάρχει άπειρος αριθμός ζητημάτων ασφάλειας. Αυτό θα καταστήσει αδύνατο να είναι προβλέψιμη η ΑΙ και τα υπάρχοντα προστατευτικά όρια μπορεί να μην είναι αρκετά.

Επίσης πρόσθεσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί πάντα να εξηγήσει γιατί αποφάσισε κάτι ή οι άνθρωποι μπορεί να μην είναι πάντα σε θέση να κατανοήσουν το σκεπτικό της. Αυτό είναι ένα γεγονός, σύμφωνα με τον Roman Yampolskiy, γεγονός που μπορεί να δυσχεράνει την κατανόηση και την πρόληψη μελλοντικών ζητημάτων.

«Αν συνηθίσουμε να δεχόμαστε τις απαντήσεις της ΑΙ χωρίς εξήγηση, αντιμετωπίζοντάς την ουσιαστικά ως ένα σύστημα μαντείας, δεν θα είμαστε σε θέση να καταλάβουμε αν αρχίζει να δίνει λανθασμένες ή χειριστικές απαντήσεις», δήλωσε ο Yampolskiy, ο οποίος διεξήγαγε την ανασκόπηση για το νέο του βιβλίο με τίτλο «AI: Unexplainable, Unpredictable, Uncontrollable».

Ωστόσο, ένα από τα πιο ανησυχητικά στοιχεία της τεχνητής νοημοσύνης είναι η αυξανόμενη αυτονομία της. Όσο αυξάνεται η ικανότητα της ΑΙ να σκέφτεται μόνη της, μειώνεται ο έλεγχος του ανθρώπου πάνω της. Το ίδιο συμβαίνει και με την ασφάλεια.

«Τα λιγότερο ευφυή υποκείμενα, οι άνθρωποι, δεν μπορούν να ελέγχουν μόνιμα τα πιο ευφυή υποκείμενα (ΑΙ). Αυτό δεν οφείλεται στο γεγονός ότι μπορεί να αποτύχουμε να βρούμε έναν ασφαλή σχεδιασμό για την υπερ-νοημοσύνη στον αχανή χώρο όλων των πιθανών σχεδιασμών, αλλά στο γεγονός ότι κανένας τέτοιος σχεδιασμός δεν είναι δυνατός, δεν υπάρχει», είπε ο Roman Yampolskiy.

«Η υπερ-νοημοσύνη δεν επαναστατεί, είναι εξαρχής ανεξέλεγκτη», υπογράμμισε ο ειδικός. Για να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι από την τεχνητή νοημοσύνη, ο Yampolskiy δήλωσε ότι οι χρήστες θα πρέπει να αποδεχθούν μειωμένες δυνατότητες και ότι η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να έχει ενσωματωμένες επιλογές «αναίρεσης» σε κατανοητή από τον άνθρωπο γλώσσα.

«Η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια επιλογή. Θα γίνουμε σαν μωρά, που μας φροντίζουν αλλά δεν έχουμε τον έλεγχο ή θα απορρίψουμε την ύπαρξη ενός βοηθητικού κηδεμόνα αλλά θα παραμείνουμε υπεύθυνοι και ελεύθεροι;», αναρωτήθηκε ο ειδικός.

Πηγή: FOXreport.gr

Παίκτης του Palworld έφτιαξε ένα εντυπωσιακό Κολοσσαίο μέσα στο παιχνίδι

6 εφευρέσεις της αρχαιότητας που ξεπερνούν την σύγχρονη τεχνολογία

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ