Ο Hayate θησαύριζε με τα βίντεο της φρίκης – Οι χιλιάδες ακόλουθοι και τα έσοδα του 35χρονου YouTuber

Οι χιλιάδες ακόλουθοι και τα έσοδα του 35χρονου youtuber που συνελήφθη για κακοποιήσεις σε ζωντανή μετάδοση.

Των ΑΛ. ΚΟΝΤΗ, Κ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ – ΠΗΓΗ: Realnews

Αποτροπιασμό προκαλούν τις τελευταίες ημέρες οι αποκαλύψεις σχετικά με τη δράση του γνωστού youtuber με το ψευδώνυμο Hayate ή «Αρχηγός» αναφορικά με την εκμετάλλευση ευάλωτων ανθρώπων, οι οποίοι πρωταγωνιστούσαν σε βίντεο με εκατοντάδες χιλιάδες προβολές.

Ο 35χρονος Μιχάλης Ζάννης κατηγορείται για εμπορία ανθρώπων κατά συρροή και κατ’ επάγγελμα, αλλά και για σωματική βλάβη σε βάρος αδύναμων ανθρώπων. Στην ουσία, οι Αρχές θεωρούν ότι κακοποιούσε άτομα με αναπηρία σε live streaming, αναγκάζοντας τα φερόμενα ως θύματά του να πραγματοποιήσουν διάφορες προκλήσεις που έθεταν θεατές, πληρώνοντας το ανάλογο αντίτιμο. Ο άνδρας συνελήφθη το βράδυ της περασμένης Τρίτης και, μετά την παρουσία του στον ανακριτή την Παρασκευή, έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί σήμερα.

Ο ίδιος, μέσω της δικηγόρου του, τονίζει ότι οι άνθρωποι που εμφανίζονται στα βίντεό του δεν πάσχουν από κάποια μορφή αναπηρίας, ενώ τονίζει ότι όλα γίνονταν με τη συναίνεσή τους. Ωστόσο, όποια και αν είναι η απόφαση της Δικαιοσύνης, είναι δεδομένο πως η μεγάλη δημοφιλία του και τα υπέρογκα έσοδά του, σε συνδυασμό με το ποιοτικά απεχθές περιεχόμενο που αναρτούσε, προκαλούν έντονο προβληματισμό.

Από την ημέρα που συνελήφθη ο 35χρονος άνδρας, αρκετοί τον έχουν καταγγείλει για τη δράση του, κάνοντας λόγο για αδικήματα από εκμετάλλευση ανήλικων κοριτσιών μέχρι και φοροδιαφυγή. Δεκάδες αναφορές υπάρχουν και για τα έσοδα που είχε από τη βιντεοσκόπηση των ευάλωτων ανθρώπων. Σύμφωνα με αυτές, ο «Αρχηγός» εξέπεμπε τα βίντεό του από τέσσερις πλατφόρμες, το YouTube, το Trovo, το Streamlabs και το TikTok. Mόνο από τις δωρεές (donations) που είχε δεχθεί μέσω YοuTube φέρεται να είχε κερδίσει 211.559 ευρώ! Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές, μόνο από το superchat του YouTube, μέσω του οποίου φέρεται να δεχόταν «παραγγελίες» για βίντεο επί πληρωμή, είχε αποκομίσει το ποσό των 139.000 ευρώ μέσα σε έναν χρόνο. Ακόμη, μόνο από την Google φέρεται να κέρδιζε 2.500 ευρώ τον μήνα. Συνολικά τα ετήσια έσοδά του από όλες τις πλατφόρμες εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 300.000 ευρώ.

Πώς ξεκίνησε η δράση του

Από το 2020 μέχρι σήμερα, ο 35χρονος Hayate ή «Αρχηγός» διαχειριζόταν αρκετά κανάλια στο YouTube, τα οποία στη συνέχεια είτε τα «κατέβαζε» ο ίδιος, είτε τα καταργούσε το YouTube, εξαιτίας παραβίασης των κανόνων δημοσίευσης. Σε ένα από αυτά, το Hayate Network, τo δίκτυό του δηλαδή, είχε περισσότερα από 117.000 εγγεγραμμένα μέλη! Αρχικά ξεκίνησε να εκπέμπει στο διαδίκτυο το 2012 ως gaming streamer, ανεβάζοντας κυρίως στο κανάλι του στο YouTube τα «μυστικά» των ηλεκτρονικών βιντεοπαιχνιδιών, με αποτέλεσμα να έχει χιλιάδες ακολούθους που τον παρακολουθούσαν πιστά σε κάθε βίντεο που αναρτούσε. Οσο περνούσαν τα χρόνια, γινόταν όλο και πιο «δυνατός» παίκτης στο YouTube, αποκτώντας φήμη μέσα από τις κριτικές του για τα παιχνίδια.

Ωστόσο, τον Ιανουάριο του 2020 άλλαξε σελίδα και ξεκίνησε να αναρτά βίντεο που γυρίζονταν στο διαμέρισμά του με τη χαρακτηριστική επένδυση ηχομόνωσης στους τοίχους. Στα βίντεό του, ο «Αρχηγός» ωθούσε άτομα που φέρονται να αντιμετωπίζουν ψυχολογικά και νοητικά προβλήματα σε προκλητικές και εξευτελιστικές συμπεριφορές, τις οποίες ζητούσαν οι αρρωστημένοι θεατές σε πραγματικό χρόνο, καταβάλλοντας το ανάλογο αντίτιμο. Μάλιστα, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των βίντεο γινόταν κάτι σαν δημοπρασία, με τον θεατή που έδινε τα περισσότερα χρήματα να μπορεί να ζητήσα να πραγματοποιηθεί η πιο άρρωστη επιθυμία του.

«Είναι σοκαρισμένος»

«Ο εντολέας μου δεν αντιλαμβάνεται ότι το σύνολο των συμμετεχόντων σε αυτά τα live κρίνονται από κάποιους ως ΑμεΑ χωρίς τη δυνατότητα προσωπικής βούλησης και είναι σοκαρισμένος που εκμηδενίζονται ως προσωπικότητες, ελευθέρως, με αυτόν τον τρόπο», δηλώνει στη Realnews η δικηγόρος του Μ. Ζάννη, Αννα-Μαρία Φιλίππα. «Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι τη δύσκολη θέση στην οποία ενέχεται ο κίνδυνος να βρίσκονται οι δικαστικοί λειτουργοί σε υποθέσεις με έντονο κοινωνικό ενδιαφέρον και υψηλή δημοσιότητα. Διότι καλούνται, έστω ασυνείδητα, να ακολουθήσουν τις επιταγές που τους επιβάλλει η κοινή γνώμη, η οποία διαμορφώνεται από τα ΜΜΕ, με αποτέλεσμα να “υποχρεούνται” σε πιο τιμωρητική στάση. Ο εντολέας μου έχει κληθεί να απολογηθεί ενώπιον της κυρίας ανακρίτριας, που είναι η πλέον αρμόδια. Η διαδικασία αυτή είναι, εκ του νόμου και της ηθικής, μια ιερή διαδικασία. Συνεπώς, απευθύνω έκκληση να γίνει, έστω και την ύστατη στιγμή σεβαστή από όλους.

Το τεκμήριο της αθωότητας και η θεμελιώδης αρχή της εν κρυπτώ διεξαγωγής της ποινικής διαδικασίας με σκοπό την ορθή απονομή της δικαιοσύνης βάλλεται από την αναπαραγωγή ανυπόστατων και μη επιβεβαιωμένων πραγματικών περιστατικών και επ’ αυτών κρίσεων και επικρίσεων, από πρόσωπα που δεν γνωρίζουν και δεν μπορούν να γνωρίζουν αν και ποιες αξιόποινες πράξεις έχουν τελεστεί», καταλήγει η δικηγόρος.

Δείτε εδώ το δημοσίευμα της Realnews

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ