Διαδίκτυο: Πώς να ελέγξετε τις ηλεκτρονικές συσκευές των παιδιών σας

Το διαδίκτυο φέρνει τον κόσμο στα χέρια σας, παρέχοντάς σας πρόσβαση σε μια ποικιλία ψυχαγωγικών και εκπαιδευτικών περιεχομένων. Από το να γελάτε με τις αγαπημένες σας εκπομπές μέχρι να ενημερώνεστε για τις ειδήσεις, τα πάντα είναι στο ένα κλικ απόσταση. Ωστόσο, αυτή η ευκολία μπορεί να είναι ανησυχητική, ιδίως αν είστε γονιός.

Τα παιδιά έχουν συχνά πρόσβαση σε πολλές συσκευές, από υπολογιστές και tablets μέχρι smartphones. Οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν γονικούς ελέγχους για να προστατεύσουν τα παιδιά από ακατάλληλο περιεχόμενο. Ωστόσο, το να καταλάβετε πώς να ορίσετε αυτούς τους ελέγχους σε κάθε συσκευή μπορεί να φανεί σύνθετο και μπερδεμένο.

Είναι σημαντικό να ενημερωθείτε σχετικά με τις επιλογές που παρέχονται από κάθε συσκευή και λειτουργικό σύστημα. Ακόμη και αν αυτό φαίνεται πολύπλοκο, υπάρχουν πληροφορίες και οδηγοί στο διαδίκτυο που μπορούν να βοηθήσουν στην εγκατάσταση και ρύθμιση των γονικών ελέγχων. Έτσι, μπορείτε να προστατεύσετε τα παιδιά σας από ανεπιθύμητο περιεχόμενο και να απολαμβάνετε την ψυχαγωγία τους με ασφάλεια.

Ο γονικός έλεγχος είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο. Πέραν της ρύθμισης των γονικών ελέγχων, υπάρχουν και άλλες μεθόδοι πρόληψης που μπορούν να εφαρμοστούν:

Αυτές είναι εξαιρετικές συμβουλές για τη διαχείριση της ασφάλειας των παιδιών στο διαδίκτυο:

  1. Ελέγξτε ή Αποκλείστε Βιντεοπαιχνίδια: Ελέγξτε το περιεχόμενο των βιντεοπαιχνιδιών που τα παιδιά σας παίζουν και προσαρμόστε τις ρυθμίσεις ανάλογα με την ηλικία και την καταλληλότητα.
  2. Φιλτράρετε Προγράμματα Περιήγησης: Χρησιμοποιήστε προγράμματα φιλτραρίσματος περιήγησης που επιτρέπουν μόνο προεγκεκριμένους ιστότοπους, περιορίζοντας έτσι την πρόσβαση σε ακατάλληλο περιεχόμενο.
  3. Αποτροπή Χρήσης Συγκεκριμένων Υπηρεσιών: Αποκλείστε προσωρινά ή μόνιμα συγκεκριμένες υπηρεσίες που θεωρείτε ακατάλληλες για την ηλικία του παιδιού σας.
  4. Διαχείριση Μηχανών Αναζήτησης: Περιορίστε τις δυνατότητες αναζήτησης των παιδιών σας στο διαδίκτυο. Ορίστε ασφαλείς μηχανές αναζήτησης που αφαιρούν περιεχόμενο που δεν είναι κατάλληλο για παιδιά.
  5. Διαχείριση Τύπων Βίντεο: Σε πλατφόρμες όπως το YouTube, χρησιμοποιήστε τις ρυθμίσεις περιορισμού του περιεχομένου για να αποτρέψετε την πρόσβαση σε αναζητήσεις και περιεχόμενο που δεν είναι κατάλληλο για παιδιά.

Εφαρμόζοντας αυτές τις ρυθμίσεις και τηρώντας επαρκή επικοινωνία με τα παιδιά σας, μπορείτε να βοηθήσετε στην προστασία τους από ακατάλληλο και επικίνδυνο περιεχόμενο στο διαδίκτυο.

Πολλά λειτουργικά συστήματα όπως τα Windows, macOS, iOS (iPhone και iPad), και Android προσφέρουν ενσωματωμένες ρυθμίσεις γονικού ελέγχου. Αυτές οι ρυθμίσεις επιτρέπουν στους γονείς να περιορίσουν την πρόσβαση των παιδιών σε περιεχόμενο, εφαρμογές και υπηρεσίες που ενδέχεται να μην είναι κατάλληλα για την ηλικία τους.

Windows

Τα Windows Parental Controls επιτρέπουν στους γονείς να ορίσουν περιορισμούς στη χρήση των υπολογιστών από τα παιδιά τους, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου, των παιχνιδιών και των εφαρμογών που μπορούν να προσπελάσουν.

Για να ρυθμίσετε τα Windows Parental Controls, μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα της Microsoft στη διεύθυνση https://www.microsoft.com/el-gr/windows/. Από εκεί, μπορείτε να βρείτε οδηγίες και πληροφορίες για το πώς να ρυθμίσετε τα Parental Controls στα Windows συστήματα.

Apple

Για να ενεργοποιήσετε τους Γονικούς Ελέγχους σε συσκευές iPhone, μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

Πηγαίνετε στο Μενού Apple στην αρχική οθόνη του iPhone.

Επιλέξτε Προτιμήσεις συστήματος.

Στη συνέχεια, επιλέξτε Γονικοί έλεγχοι.

Επιλέξτε τον λογαριασμό χρήστη (του παιδιού) από την αριστερή πλευρά του παραθύρου για τον οποίο θέλετε να ενεργοποιήσετε το φιλτράρισμα.

Σημείωση: Οι Γονικοί Έλεγχοι δεν μπορούν να ενεργοποιηθούν για λογαριασμούς διαχειριστή. Βεβαιωθείτε ότι ο λογαριασμός του παιδιού έχει διαχειριζόμενη πρόσβαση και ότι δεν είναι διαχειριστής, όπως αναφέρεται στις οδηγίες.

Google Play Store

Για τις συσκευές Android, είναι σημαντικό επίσης να εφαρμόσετε γονικό έλεγχο στο Google Play Store για να περιορίσετε το περιεχόμενο που μπορεί να κατεβάσει ή να αγοράσει κάποιος. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι τα παιδιά δεν θα έχουν πρόσβαση σε ακατάλληλο περιεχόμενο στον ψηφιακό κατάστημα.

Για να ρυθμίσετε τα στοιχεία ελέγχου στο Google Play Store, μπορείτε να ακολουθήσετε τις οδηγίες στην επίσημη σελίδα υποστήριξης της Google Play Store στον παρακάτω σύνδεσμο: Ρύθμιση στοιχείων ελέγχου στο Google Play

Ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες, μπορείτε να εφαρμόσετε περιορισμούς στις εφαρμογές και το περιεχόμενο που τα παιδιά μπορούν να προβούν.

Youtube

Για να προστατεύσετε τα παιδιά από ακατάλληλο περιεχόμενο στο YouTube, μπορείτε να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία περιορισμένης πρόσβασης ή να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή YouTube Kids, η οποία είναι σχεδιασμένη αποκλειστικά για παιδιά και προσφέρει πιο ασφαλή περιήγηση στο YouTube.

Για να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία περιορισμένης πρόσβασης στην κύρια εφαρμογή YouTube, ακολουθήστε αυτά τα βήματα:

Για iOS:

  1. Εκκινήστε το YouTube και συνδεθείτε στο λογαριασμό σας.
  2. Κάντε κλικ στην εικόνα του προφίλ σας στην πάνω δεξιά γωνία.
  3. Επιλέξτε “Λειτουργία περιορισμένης πρόσβασης”.
  4. Ενεργοποιήστε την “Περιορισμένη λειτουργία”.

Για Android:

  1. Ανοίξτε το YouTube και συνδεθείτε στο λογαριασμό σας.
  2. Πηγαίνετε στις ρυθμίσεις πατώντας το εικονίδιο προφίλ σας.
  3. Επιλέξτε “Ρυθμίσεις”.
  4. Στη συνέχεια, επιλέξτε “Γενικά”.
  5. Ενεργοποιήστε την επιλογή “Λειτουργία περιορισμένης πρόσβασης”.

Netflix

Οι γονικοί έλεγχοι του Netflix επιτρέπουν στους γονείς να προσαρμόσουν το περιεχόμενο που μπορεί να προβάλλει κάθε προφίλ χρήστη. Αυτά τα επίπεδα ωριμότητας βοηθούν στην προστασία των παιδιών ανάλογα με την ηλικία τους. Για να προσαρμόσετε αυτές τις ρυθμίσεις:

  1. Πηγαίνετε στη σελίδα “Ο λογαριασμός σας” στο Netflix.
  2. Επιλέξτε το προφίλ που θέλετε να προσαρμόσετε στην ενότητα “Διαχείριση προφίλ”.
  3. Επιλέξτε το επίπεδο ωριμότητας που θέλετε για το προφίλ αυτό:
  • Μικρά παιδιά: Κατάλληλο για όλες τις ηλικίες.
  • Μεγαλύτερα παιδιά: Κατάλληλο για παιδιά πάνω από 7 ετών.
  • Έφηβοι: Κατάλληλο για εφήβους πάνω από 13 ετών.
  • Ενήλικες: Πλήρης πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο.

Για μια πιο ασφαλή εμπειρία, προτείνεται επίσης να κατεβάσετε την εφαρμογή YouTube Kids από το κατάστημα εφαρμογών της συσκευής σας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ