Το προφίλ του Άγιαξ

Tέσσερις φορές πρωταθλητής Ευρώπης και σε εξαιρετική κατάσταση στο ξεκίνημα της σεζόν ο ιστορικός Άγιαξ θα βρεθεί στον δρόμο της ΑΕΚ στους ομίλους σε μια σύγκρουση»με αναμνήσεις από το 1994-95…

H ομάδα του Έρικ τεν Χαγκ «αγριεμένη» από την απώλεια του περυσινού πρωταθλήματος Ολλανδίας έχει ξεκινήσει με άγριες διαθέσεις τη φετινή σεζόν και δεν είναι τυχαίο ότι αποτελεί τον έναν από τους δύο συλλόγους που μπήκαν στους ομίλους από το μονοπάτι των μη πρωταθλητών.

Έκανε… παρέλαση στα προκριματικά. Πρόκριση με δύο νίκες επί της αυστριακής Στουρμ Γκρατς (2-0, 3-1), πέταξε άνετα εκτός την Σταντάρ Λιέγης (2-2 ενώ είχε προηγηθεί με 2-0 στο Βέλγιο, 3-0 στο Άμστερνταμ), καθάρισε επίσης χωρίς να δυσκολευθεί ιδιαίτερα την Ντιναμό Κιέβου με 3-1 εντός και 0-0 εκτός έδρας χάνοντας μάλιστα πέναλτι.

Η μοναδική μεγάλη απώλεια σε σχέση με πέρυσι είναι ο Ολλανδός διεθνής επιθετικός Τζάστιν Κλάιφερτ, ο οποίος πωλήθηκε στην Ρόμα έναντι 23 εκατομμυρίων ευρώ. Εκτός από τον ταλαντούχο Κλάιφερτ ο «Αίαντας» άφησε ελεύθερο τον 25χρονο Γερμανό επιθετικό Αμίν Γιουνές (πήγε στην Νάπολι) και αποδέσμευσε αρκετούς Ολλανδούς οι οποίοι δεν υπολογίζονταν από τον Έρικ τεν Χαγκ και δύσκολα θα έμπαιναν στην ευρωπαϊκή λίστα του.

Η μεγάλη μεταγραφή δεν είναι άλλη από εκείνη του Σέρβου διεθνή μεσοεπιθετικού Ντούσαν Τάντιτς, ο οποίος επέστρεψε στην Ολλανδία έπειτα από μια τετραετία στην Premier League με την Σαουθάμπτον, ενώ η ενσωμάτωση του Ντάλεϊ Μπλιντ, ενός ικανότατου μεσοαμυντικού που μπορεί να μην έπιασε στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αλλά για τον Άγιαξ αποτελεί πολυτέλεια, βρίσκεται σε καλό δρόμο. Αξιόλογος ποδοσφαιριστής είναι και ο 25χρονος Μαροκινός επιτελικός μέσος Ζακάρια Λαμπιάντ, τον οποίο ο σύλλογος αγόρασε από την Ουτρέχτη έναντι επτά εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο ταλαντούχος Αφρικανός στράικερ Χασάν Μπαντέ (μόλις 20 ετών αλλά διεθνής με την Μπουρκίνα Φάσο) αποτελεί επένδυση για το μέλλον.

Από το ρόστερ των Ολλανδών μπορεί να ξεχωρίσει κανείς τον καταπληκτικό 19χρονο κεντρικό αμυντικό Μάτις ντε Λιχτ ήδη αρχηγό της ομάδας. Τον μεγάλο γκολτζή Κλάας-Γιαν Χούντελααρ, ο οποίος στα 35 του γαζώνει ακόμα τις αντίπαλες άμυνες. Τον φαντεζί αλλά παράλληλα ουσιαστικό Μαροκινό μεσοεπιθετικό Χακίμ Ζιγιέκ, με το πληθωρικό παιχνίδι, τους Ολλανδούς Λαρς Σένε – Ντόνι φαν ντε Μπικ και τον θαυματουργό πιτσιρικά Φρένκι ντε Γιονγκ πόθο της Μπαρτσελόνα στα 21 του χρόνια.

Στο ρόστερ υπάρχει και ο τερματοφύλακας Κώστας Λάμπρου ως ρεζέρβα του 22χρονου Καμερουνέζου διεθνή Αντρέ Ονανά.

Ο γεννημένος τον Φεβρουάριο του 1970 Έρικ τεν Χαγκ μέτριος ποδοσφαιριστής της δεκαετίας του ’90 (κεντρικός αμυντικός σε Ντε Γκράαφτσαπ, Τβέντε, Βάαλβαϊκ, Ουτρέχτη) αλλά σοβαρός και μεθοδικός προπονητής με ανοδική πορεία καθοδηγεί τον Αίαντα. Εργάστηκε μια διετία (2013-15) στην δεύτερη ομάδα της Μπάγερν Μονάχου και στη συνέχεια ανέλαβε την Ουτρέχτη (προπονητής και αθλητικός διευθυντής) οδηγώντας την δύο φορές στην πρώτη πεντάδα της βαθμολογίας, στην έξοδο στην Ευρώπη και στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ολλανδίας το 2016.

Τις τελευταίες ημέρες του 2017 ήρθε η μεγάλη ευκαιρία για την καριέρα του όταν κλήθηκε να αντικαταστήσει τον Μαρσέλ Κάιζερ στην τεχνική ηγεσία του Άγιαξ. Δεν κατάφερε να αντιστρέψει την κατάσταση και να κατακτήσει το πρωτάθλημα, έμεινε 2ος πίσω από την Αϊντχόφεν, ωστόσο πήρε πολλούς πόντους με την πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ

Όσον αφορά την ευρωπαϊκή ιστορία του ολλανδικού συλλόγου χρειάζεται ολόκληρο βιβλίο. Οπότε ενδεικτικά ας αναφερθεί ότι έχει κατακτήσει τέσσερις φορές το Κύπελλο Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ, τρεις στις αρχές της δεκαετίας του ’70, στην εποχή του θρύλου Γιόχαν Κρόιφ και μια τέταρτη το 1994-95 όταν μάλιστα είχε συναντήσει την τρεις συνεχόμενες φορές πρωταθλήτρια Ελλάδας ΑΕΚ στον όμιλο.Πηγή: filathlos.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ