ΦΩΤΟ-Τι είναι το κέρλινγκ;

ΦΩΤΟ-Τι είναι το κέρλινγκ;

 

Το κέρλινγκ, γνωστό και ως «σκάκι στον πάγο», είναι ένα ομαδικό άθλημα και παίζεται σε ένα ορθογώνιο στρώμα από πάγο.

Το κέρλινγκ -γράφεται curling στα αγγλικά- παίζεται από δύο ομάδες, αποτελούμενες από μία τετράδα παικτών η καθεμιά σε ένα ορθογώνιο στρώμα από πάγο, ο οποίος είναι παρασκευασμένος με ιδιαίτερη προσοχή και παρουσιάζει ομοιότητες με τα παιχνίδια bowls και shuffleboard.

Οι ομάδες γυρίζουν σέρνοντας στον πάγο βαριές πέτρες με λεία επιφάνεια από γρανίτη με σειρά ομόκεντρων κύκλων προς το στόχο τους, που ονομάζεται “house”, δηλαδή σπίτι. Δύο άτομα με σκούπες συνοδεύουν τους συμπαίκτες. Το σκούπισμα εξυπηρετεί στο να λειανθεί ο πάγος από τους πολλούς μικρούς κρυστάλλους που εμποδίζουν την πέτρα να ολισθαίνει. Κάθε αγώνας περιλαμβάνει 10 innings (ή ends).

Για κάθε πέτρα που είναι πιο κοντά στον μπλε, κεντρικό κύκλο, που ονομάζεται tee, κερδίζει ένα πόντο η κάθε ομάδα.

Στόχος είναι να φέρει η ομάδα τις περισσότερες πέτρες κοντά στο κέντρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η περίπλοκη φύση του αθλήματος έκανε ορισμένους να αναφέρονται σε αυτό ως «σκάκι πάνω στον πάγο».

Πατρίδα του κέρλινγκ θεωρείται η Σκωτία, όπου μετρά 5 αιώνες συνεχούς παρουσίας, ενώ το άθλημα είναι πολύ δημοφιλές στον Καναδά και στις σκανδιναβικές χώρες.

Το κέρλινγκ είναι επίσημα άθλημα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων από το 1998. Είναι επίσης άθλημα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες (κέρλινγκ με αμαξίδιο) και η Παγκόσμια Ομοσπονδία του Κέρλινγκ (WCF) ιδρύθηκε το 1966.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ