Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στα εντυπωσιακά εγκαίνια της ναυτικής βάσης “3ης Ιουλίου” στην Αίγυπτο – ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας, σε διεθνές επίπεδο, με το πρόγραμμα των εμβολιασμών να επιταχύνεται, έχει ενεργοποιήσει τις διεθνείς επισκέψεις της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και την προώθηση της ατζέντας της αμυντικής διπλωματίας.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος πραγματοποιεί από την Παρασκευή επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη.

Το Σάββατο, 3 Ιουλίου, παρακολούθησε την Τελετή Εγκαινίων της νέας Ναυτικής Βάσης με την επωνυμία «3η ΙΟΥΛΙΟΥ» στο Γκαργκούμπ (GARGOUB), στις Βορειοδυτικές ακτές της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στη Μεσόγειο, κατόπιν επίσημης πρόσκλησης του ομολόγου του Αρχηγού ΓΕΕΔ Αντιστράτηγου Mohamed Farid Hegazy, o οποίος πρόκειται να επισκεφθεί τη χώρα μας από την Δευτέρα 5 έως την Πέμπτη 8 Ιουλίου.

Τη Ναυτική Βάση «3η ΙΟΥΛΙΟΥ» εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ. Abdel Fattah el-Sisi.

Οι παριστάμενοι είχαν επίσης την ευκαιρία να παρακολούθησαν εντυπωσιακή διακλαδική επίδειξη, στην οποία παρουσιάστηκαν οι επιχειρησιακές δυνατοτήτων των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων.

Τα Εγκαίνια της νέας Βάσης σηματοδοτούν την εντυπωσιακή επαύξηση των δυνατοτήτων του Αιγυπτιακού Ναυτικού και του ρόλου της Αιγυπτιακής Δημοκρατίας της Αιγύπτου ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο, με την ιδιαίτερα τιμητική πρόσκληση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην ιστορική τελετή να επισφραγίζει έτι περαιτέρω την ειδική και ισχυρή σχέση μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

Μεταξύ των επισήμων προσκεκλημένων, ήταν ο Πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης κ. Mohamed al-Menfi, μέλη της Βασιλικής οικογένειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, μέλη του Υπουργικού συμβουλίου της Αιγύπτου, ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου κ. Χαράλαμπος Πετρίδης, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας General Fayyad bin Hamed Al-Ruwaili, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων του Τζιμπουτί General Zakaria Chiek Imbrahim, καθώς και ο Διοικητής του 5ου Στόλου των ΗΠΑ Αντιναύαρχος Charles Cooper II.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, κατά την επίσημη επίσκεψη του Αιγύπτιου Αρχηγού ΓΕΕΔ Αντιστράτηγου Mohamed Farid Hegazy, την ερχόμενη εβδομάδα θα συζητηθούν αφενος οι λεπτομέρειες για την Ασκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 11» που θα διοργανωθεί τον Νοέμβριο και αφετέρου η περαιτέρω ενδυνάμωση της στρατιωτικής συνεργασίας των δυο χωρών.

Υπενθυμίζεται ότι πριν μερικές ημέρες πραγματοποιήθηκε Στον Βόλο, στην έδρα της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, η κύρια σύσκεψη της αντιπροσωπίας των Αιγυπτίων με τους Έλληνες ομολόγους τους υπό το ΓΕΕΘΑ για την προετοιμασία της 11η άσκησης που συνδιοργανώνουν οι δύο χώρες. Αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί το διάστημα 14 – 22 Νοεμβρίου, στην γνώριμη περιοχή του κρητικού πελάγους και της Μεσογείου.

Στην σύσκεψη, επίσης, συμμετείχαν εκπρόσωποι και της Κύπρου, που σταθερά τα τελευταία χρόνια συμμετέχει στην «ΜΕΔΟΥΣΑ 11».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ