Νόβακ Τζόκοβιτς: Η Αυστραλία ακύρωσε τη βίζα του

Ο υπουργός Μετανάστευσης της Αυστραλίας ακύρωσε τη βίζα του Νόβακ Τζόκοβιτς και έτσι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην απέλαση του κορυφαίου τενίστα. Η νομική ομάδα του Νόβακ Τζόκοβιτς έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να καταθέσει έφεση στην υπουργική απόφαση προκειμένου ο τενίστας να παίξει στο αυστραλιανό Open.

Ο υπουργός Μετανάστευσης δήλωσε πως ακύρωσε τη βίζα για “λόγους υγείας και τάξης”, στη βάση ότι “ήταν προς το δημόσιο συμφέρον”.

“Κατά τη λήψη αυτής της απόφασης εξέτασα προσεκτικά τις πληροφορίες που μου παρείχαν το Υπουργείο Εσωτερικών, η Αυστραλιανή Συνοριακή Δύναμη και ο κ. Τζόκοβιτς”, είπε ο Άλεξ Χοκ.

Η δήλωση του υπουργού Μετανάστευσης

“Σήμερα χρησιμοποίησα την εξουσία μου βάσει του νόμου περί μετανάστευσης  για να ακυρώσω τη βίζα του κ. Νόβακ Τζόκοβιτς για λόγους υγείας και τάξης, στη βάση ότι ήταν προς το δημόσιο συμφέρον. Αυτή η απόφαση ακολούθησε μετά τις εντολές του Ομοσπονδιακού Περιφερειακού Δικαστηρίου στις 10 Ιανουαρίου 2022, που κατήργησε προηγούμενη απόφαση ακύρωσης για διαδικαστικούς λόγους.

Κατά τη λήψη αυτής της απόφασης, εξέτασα προσεκτικά τις πληροφορίες που μου παρείχαν το Υπουργείο Εσωτερικών, η Αυστραλιανή Συνοριακή Δύναμη και ο κ. Τζόκοβιτς. Η κυβέρνηση Μόρισον δεσμεύεται να προστατεύει τα σύνορα της Αυστραλίας, ιδιαίτερα σε σχέση με την πανδημία του Covid-19. Ευχαριστώ τους αξιωματικούς του υπουργείου Εσωτερικών υποθέσεων και της Αυστραλιανής Συνοριακής Δύναμης που εργάζονται καθημερινά για να υπηρετήσουν τα συμφέροντα της Αυστραλίας μέσα σε ολοένα και πιο απαιτητικό επιχειρησιακό περιβάλλον”.

Το χρονικό της υπόθεσης του Νόβακ Τζόκοβιτς

Να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα αυστραλιανό δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση της κυβέρνησης να ακυρώσει τη βίζα του αθλητή. Η απόφαση του δικαστή, Άντονι Κέλι, ήταν ένα μεγάλο χτύπημα στην κυβέρνηση, που ήθελε να προχωρήσει στην απέλαση του Τζόκοβιτς την ίδια μέρα. Το Ομοσπονδιακό Περιφερειακό Δικαστήριο διέταξε τη Δευτέρα, με τη συγκατάθεση και των δύο μερών, να αποκατασταθεί η βίζα του Τζόκοβιτς επειδή δεν του δόθηκε αρκετός χρόνος για να αποδείξει ότι είχε έγκυρη ιατρική εξαίρεση, όντας ανεμβολίαστος.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, η κυβέρνηση έπρεπε να καλύψει τα δικαστικά έξοδα.

Τζόκοβιτς

Ωστόσο, το θρίλερ δεν σταμάτησε εκεί. Η κυβέρνηση επέμενε ότι ήταν σωστή η ακύρωση της βίζας του Τζόκοβιτς στη βάση ότι ο λόγος ότι νόσησε μέσα στους τελευταίους 6 μήνες δεν είναι επαρκής για να πάρει ιατρική εξαίρεση επειδή είναι ανεμβολίαστος.

Το δικαστήριο, άλλωστε, δεν εξέδωσε απόφαση σε αυτό το ερώτημα, αλλά στο ζήτημα ότι ο τενίστας δεν είχε χρόνο για τις διαδικασίες. Άλλωστε, και οι δικηγόροι του Σέρβου τενίστα έκαναν εξαίρεση και τον δέχθηκαν στα γραφεία τους, όπου δεν επιτρέπεται η είσοδος στους ανεμβολίαστους.

Η απόφαση ήταν στα χέρια του υπουργού Μετανάστευσης, ο οποίος είχε στα χέρια του δύο ισχυρά «χαρτιά», προκειμένου να προχωρήσει στην απέλαση του τενίστα.

Εκτός από τη φερόμενη ψευδή δήλωση του Τζόκοβιτς ότι δεν είχε ταξιδέψει πουθενά κατά τις τελευταίες 14 ημέρες πριν από την άφιξή του στην Αυστραλία, ενώ στιγμιότυπα και βίντεο τον δείχνουν να προπονείται στη Μαρμπέγια (στις 31/12), δημοσιογράφος και συνεργάτης των “New York Times”, Μπεν Ρόθενμπεργκ, δημοσίευσε μια σειρά από tweets, στα οποία τόνισε ότι το αποτέλεσμα του υποτιθέμενου θετικού PCR, με το οποίο ο Τζόκοβιτς απέκτησε την ιατρική εξαίρεση για το Australian Open, είναι αρνητικό.

Ο ίδιος ο Νόβακ Τζόκοβιτς παραδέχτηκε ότι παραχώρησε συνέντευξη και έκανε φωτογράφιση ενώ γνώριζε ότι ήταν θετικός στον κορονοϊό, λέγοντας ότι δεν ήθελε να απογοητεύσει τον εν λόγω δημοσιογράφο.

Σε μια ανάρτηση στο Instagram, ο Νο. 1 τενίστας στον κόσμο ανέφερε ότι “θέλω να αντιμετωπίσω τη συνεχιζόμενη παραπληροφόρηση σχετικά με τις δραστηριότητές μου και τη συμμετοχή μου σε εκδηλώσεις τον Δεκέμβριο, ενόψει του θετικού μου αποτελέσματος στο τεστ PCR COVID”.

Συνέχισε λέγοντας ότι παρακολούθησε έναν αγώνα μπάσκετ στο Βελιγράδι στις 14 Δεκεμβρίου, μετά τον οποίο αναφέρθηκε ότι ορισμένοι άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί. Ο Τζόκοβιτς είπε ότι, παρά το γεγονός ότι δεν είχε συμπτώματα, έκανε ένα γρήγορο τεστ αντιγόνου στις 16 Δεκεμβρίου, το οποίο ήταν αρνητικό, πριν κάνει τεστ PCR την ίδια ημέρα.

Ο Σέρβος αθλητής είπε ότι απένειμε βραβεία σε παιδιά σε μια εκδήλωση την επόμενη μέρα, ενώ ήταν ασυμπτωματικός και “αισθανόταν καλά”.

“Δεν είχα λάβει την ειδοποίηση για το θετικό αποτέλεσμα PCR παρά μόνο έπειτα από εκείνο το συμβάν [την εκδήλωση στις 17 Δεκεμβρίου]”, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο σταρ του τένις είπε ότι στις 18 Δεκεμβρίου προχώρησε σε μια φωτογράφιση και συνέντευξη σε γαλλική εφημερίδα, αλλά ακύρωσε όλες τις άλλες δεσμεύσεις του.

“Ένιωσα υποχρεωμένος να προχωρήσω και να πραγματοποιήσω τη συνέντευξη της L’Equipe, καθώς δεν ήθελα να απογοητεύσω τον δημοσιογράφο, αλλά φρόντισα να αποστασιοποιηθώ κοινωνικά και να φορέσω μάσκα εκτός από τη στιγμή που τραβούσαν τη φωτογραφία μου”, είπε ο Τζόκοβιτς.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Novak Djokovic (@djokernole)

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ