Και οι βαριές φανέλες «πέφτουν» παντού

Και οι βαριές φανέλες «πέφτουν» παντού

Όπως όλα δείχνουν η πτώση της ΑΕΚ προς την δεύτερη κατηγορία είναι μη αναστρέψιμη. Μετά τα όσα συνέβησαν το βράδυ της Κυριακής στο Ολυμπιακό Στάδιο, η “Ένωση” βρίσκεται στο χείλος του υποβιβασμού έπειτα από 89 χρόνια ένδοξης ιστορίας. Όμως, στην βιβλίο της ιστορίας του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου έχουν γραφτεί αρκετές παρόμοιες “μαύρες” σελίδες με ονόματα ομάδων όπως της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, της Μίλαν, της Γιουβέντους, της Μαρσέιγ και της Μάντσεστερ Σίτι. 

Από τα σαλόνια στα αλώνια

Οι μοναδικές δύο ομάδες οι οποίες ήταν πρωταθλήτριες Ευρώπης, υποβιβάστηκαν και κατάφεραν να επιστρέψουν στον θρόνο τους είναι η Μίλαν και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Το 1980 οι “ροσονέρι” έπεσαν στην δεύτερη κατηγορία της Ιταλίας εξαιτίας της ανάμειξής τους στο περίφημο στοιχηματικό σκάνδαλο “totonero”. Επέστρεψαν στα “σαλόνια” της Serie A έναν χρόνο αργότερα, όμως το 1982 υποβιβάστηκαν και πάλι αυτή τη φορά λόγω βαθμολογικής θέσης.

Γεύση από τις… αλάνες της 2ης κατηγορίας έχει πάρει και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Το 1968 οι “κόκκινοι διάβολοι” στέφθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης όμως έξι χρόνια αργότερα υποβιβάστηκαν. Η ομάδα του Μάντσεστερ χρειάστηκε τρία χρόνια για να φτάσει στην κατάκτηση ενός τροπαίου (FA Cup) και να στερήσει από τη Λίβερπουλ το τρεμπλ. Η άφιξη του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον στον πάγκο της ομάδας μετέτρεψε τον σύλλογο σε αυτόν που γνωρίζουμε σήμερα.

Υπάρχουν όμως κι άλλες ομάδες οι οποίες βίωσαν τον υποβιβασμό μετά τη δόξα που απέκτησαν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Έχοντας κατακτήσει δύο φορές το Intercity Fairs’ Cups (το σημερινό Europa League) τη δεκαετία του ’60, ένα πρωτάθλημα και ένα κύπελλο Ισπανίας τη δεκαετία του ’70 και ένα κύπελλο κυπελλούχων αλλά και σούπερ καπ το 1980, ξαφνικά ξεκίνησε η πτώση για τη Βαλένθια. Το 1986 οι “νυχτερίδες” έπεσαν στη Secunda Division όμως η επιστροφή τους ήταν άμεση τον επόμενο χρόνο. Παρόμοια μοίρα είχαν η Τσέλσι και η Τότεναμ.

Πιο δυνατές μετά από τον υποβιβασμό

Η παραμονή στη 2η κατηγορία αποδείχτηκε θεραπευτική για αρκετές ομάδες. Η Λάτσιο, πρωταθλήτρια Ιταλίας το 1974, βρέθηκε από τον παράδεισο στην κόλαση και πάλι στον παράδεισο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80. Από εκείνο το σημείο οι Ρωμαίοι αποτελούν μία από τις σημαντικότερες ομάδες του Καμπιονάτο έχοντας βιώσει τις καλύτερες στιγμές τους κατά τη διάρκεια της περιόδου 1998 – 2004 όταν και κατέκτησαν 8 διαφορετικούς τίτλους.

Η Μπορντό δεν μπόρεσε να αποφύγει τον υποβιβασμό το 1991 εξαιτίας της οικονομικής της κατάστασης. Πέντε χρόνια αργότερα η γαλλική ομάδα αναγεννήθηκε από τις στάχτες της και έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου UEFA κόντρα στην Μπάγερν Μονάχου. Το 1999 κατέκτησε το πρωτάθλημα Γαλλίας.

Και η Νιούκαστλ θα μπορούσε να συμπεριληφθεί σε αυτή την κατηγορία, παρά το γεγονός ότι η τροπαιοθήκη της δεν ήταν…γεμάτη. Το δρομολόγιο από την πρώτη κατηγορία στη δεύτερη και αντίστροφα ήταν συχνό, για να φτάσουμε στο σήμερα όπου οι “καρακάξες” βρίσκονται στη λίστα με τις 20 πιο πλούσιες ομάδες.

H εμπλοκή της στο σκάνδαλο “Calciopoli” οδήγησε και τη Γιουβέντους τον Μάιο του 2006 στην δεύτερη κατηγορία της Ιταλίας για πρώτη φορά στην ιστορία της. Επέστρεψε άμεσα τη σεζόν 2007-08 και σήμερα έχει ανακτήσει και πάλι τα σκήπτρα της στο Καμπιονάτο.

Διαβάστε περισσότερα στο pamesports.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ