Ιτούδης για Αντετοκούνμπο: «Σύντομα θα έχουμε μια τελική απόφαση για το αν προλαβαίνει ο Γιάννης το Παγκόσμιο»

Σύντομα θα ξεκαθαρίσει το αν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα ενισχύσει την εθνική ομάδα μπάσκετ των ανδρών στο Παγκόσμιο Κύπελλο (25 Αυγούστου-10 Σεπτεμβρίου), όπως δήλωσε ο τεχνικός του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, Δημήτρης Ιτούδης, κατά τη Media Day της ΕΟΚ. Ο έμπειρος τεχνικός ξεκαθάρισε ότι ο “Giannis” «κάνει προσπάθεια και θα επανεξεταστεί», ενώ τόνισε ότι «σύντομα θα έχουμε μια τελική απόφαση για το αν προλαβαίνει ή όχι». Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις απουσίες της εθνικής, μίλησε και για το πλάνο της «γαλανόλευκης» για το Παγκόσμιο Κύπελλο, ενώ ξεκίνησε αναφερόμενος στις πυρκαγιές που έπληξαν την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα.

«Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω πάλι την τοποθέτησή μου, για να δώσω τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους στις φωτιές. Το γεγονός αυτό συνεχίζεται, βλέπουμε και ενημερωνόμαστε ότι υπάρχουν ακόμη φωτιές. Οι περισσότερες εξ αυτών είναι μάλλον προϊόν εμπρησμού. Συμπάσχουμε με τους συμπολίτες μας. Δεν γίνεται να απέχουμε από το τι συμβαίνει στην κοινωνία μας. Άλλωστε, η Εθνική Ελλάδας είναι προέκταση του συνόλου της κοινωνίας. Να συνεχίσω θέλοντας να πω ένα μεγάλο συγχαρητήρια στην Εθνική Πόλο των Ανδρών που μας κάνει περήφανους» είπε αρχικά και συνέχισε, αναφερόμενος στην προετοιμασία της Εθνικής:

«Ξεκινήσαμε ήδη την προετοιμασία για το Παγκόσμιο Κύπελλο, με όποια προβλήματα μπορούμε να έχουμε. Για μας συνεχίζει να είναι μότο τι γράφει μπροστά η φανέλα που φοράμε. Η Εθνική Ελλάδας είναι εθνική υπόθεση, ξέχωρα από τα ονόματα ή τις αρμοδιότητες που μπορεί να έχει ο καθένας. Εκπροσωπούμε τη χώρα μας. Όπως είπαμε στην πρώτη συνάντηση, αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους όσοι είναι εδώ οικειοθελώς. Έχουν θυσιάσει πράγματα. Δεν είναι εδώ γιατί τους κάναμε κάποια χάρη, το αξίζουν. Από την προσπάθεια που κατέβαλαν σε όλη τη διάρκεια της σεζόν. Είναι σημαντικό πως αυτή την στιγμή προφανώς μπορώ να σας εκφράσω μετά από την πρώτη εβδομάδα που ήμασταν στο γήπεδο ότι υπάρχει φοβερή θέληση. Έχουμε κατανοήσει πως, αν θέλουμε να κάνουμε μια προσπάθεια, θα πρέπει να είναι εκτός ορίων. Αυτό αφορά την προσπάθεια που πρέπει να κάνει ο καθένας, να βγούμε από την comfort zone. Πρέπει να κάνει κάτι παραπάνω, να αποκτήσει μια ταυτότητα η ομάδα που θα κάνει περήφανους τους Έλληνες. Θεωρώ πως, αν συνεχίσουμε την προσπάθεια που κάναμε το περσινό καλοκαίρι, αν και δυστυχώς, μεταφράζεται αυτό που μου είπε ένας συνάδελφός μου, ότι ό,τι χτίζεις ένα καλοκαίρι μπορεί να μην ακολουθήσει το επόμενο. Εντούτοις θεωρώ πως οι προηγούμενες προσπάθειες ανέδειξαν κάτι και πως ήταν ελκυστικό στο μάτι του Έλληνα φιλάθλου, ξαναμπήκε το μπάσκετ μέσω της Εθνικής στα σπίτια όλων. Μπορεί να μην φτάσαμε μέχρι το τέλος, όπως ελπίζαμε, προσδοκούσαμε, πιστεύαμε. Η προσπάθεια όμως, ήταν πολύ σημαντική. Θέλουμε να το συνεχίσουμε αυτό. Να δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Να παίξουμε γι’ αυτό που γράφει μπροστά η φανέλα και να αφήσουμε για μετά αυτό που γράφει από πίσω».

Σε ό,τι αφορά την αγωνιστική φιλοσοφία της εθνικής τόνισε: «Αναμφίβολα τα χαρακτηριστικά των παικτών που διαθέτεις, ορίζουν τον τρόπο παιχνιδιού. Αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουν όλοι. Δεν γίνεται να παίζεις με τον ίδιο τρόπο, όταν έχεις διαφορετικά χαρακτηριστικά παικτών. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι θα πρέπει να δώσουμε κάτι παραπάνω στον αμυντικό τομέα, θα πρέπει να δημιουργήσουμε φάσεις που θα μας επιτρέψουν να τρέξουμε. Είμαστε μια ομάδα που μπορεί να τρέξει το γήπεδο. Να δούμε αν μπορούμε να δημιουργήσουμε τα λάθη του αντιπάλου και να βάλουμε εύκολα καλάθια. Είναι κάτι που προφανώς θέλουν όλες οι ομάδες, αλλά εμείς μπορούμε να το κάνουμε. Αυτό δείξαμε την πρώτη εβδομάδα, στις προπονήσεις. Εννοώ ότι έδειξαν οι αθλητές, το μετέφεραν στο γήπεδο. Προφανώς λοιπόν αμυντικά θα πρέπει να είμαστε πιο συνεπείς και να βγούμε από τα όριά μας. Με την αυτοθυσία μας. Τα χαρακτηριστικά των δημιουργών που έχουμε αυτή την στιγμή μας δίνουν τη δυνατότητα να αλλάξουμε το παιχνίδι και να δώσουμε την μπάλα περισσότερο στα χέρια τους, έτσι ώστε να δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να απειλήσουμε».

Αναφορικά με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο υπογράμμισε: «Η ερώτηση αυτή πρέπει να απευθύνεται περισσότερο στο ιατρικό επιτελείο της ομάδας, τον κ. Ζακ Μελάγιες, και τους γιατρούς των Μιλγουόκι Μπακς. Η δική μου ενημέρωση είναι ότι κάνει προσπάθεια αυτή την στιγμή και θα επανεξεταστεί. Σύντομα θα έχουμε μια τελική απόφαση για το αν προλαβαίνει ή όχι. Έχουμε να κάνουμε με τον καλύτερο παίκτη στον κόσμο, οπότε η αναμονή αυτή είναι δικαιολογημένη. Ταυτόχρονα όμως, ως προπονητής και ως άνθρωπος του μπάσκετ, μπορώ να συμφωνήσω στο πόσο θα περιμένει μια ομάδα τον κορυφαίο αθλητή στον κόσμο».

Για τον Τάιλερ Ντόρσεϊ και το δίλημμα με τον Τόμας Γουόκαπ είπε: «Δεν θα ήθελα να αναφερθώ τώρα. Υπήρξαν αθλητές που μίλησαν με μένα και την Ομοσπονδία, μας μίλησαν ontime, στον κατάλληλο χρόνο, για τους λόγους που δεν μπορούν να είναι στην Εθνική για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Κι ο Κώστας Σλούκας, που έχει δώσει τον καλύτερο του εαυτό, κι ο Νικ Καλάθης, κι ο Λεωνίδας Κασελάκης και ο Τάιλερ Ντόρσεϊ. Όλοι είχαν τους λόγους τους. Ένας κοινός παρονομαστής ήταν κάποιοι τραυματισμοί, που τους απέτρεψαν να είναι παρόντες. Αυτός ήταν ο κοινός παρονομαστής. Ο Τάιλερ είχε κι ένα θέμα χαρμόσυνο, επειδή η σύντροφός του είναι έγκυος. Ήταν πιο εύκολο όλο αυτό, γιατί με ενημέρωσε στις 6 Ιουνίου. Επομένως, πολύ πριν. Το ήξερε κι η Ομοσπονδία από τότε. Άρα είναι μια υποθετική ερώτηση το “αν και εφόσον”. Δεν είμαστε σε αυτή την ευχάριστη θέση να τους έχουμε όλους παρόντες. Δείχνουμε όλοι τρομερό ζήλο στην προπόνηση. Έχουμε συνειδητοποιήσει ποιοι είμαστε. Μας αρέσει που στα μάτια κάποιων άλλων είμαστε ομάδα της οκτάδας, αλλά στα μάτια κάποιων άλλων δεν έχουμε το απαραίτητο ταλέντο. Για μας όμως είναι μια πρόκληση αυτό. Το να μπούμε στο γήπεδο ως μια ομάδα που θα φτιάξει την ταυτότητά της μέσω των φιλικών και θα δει τι μπορεί να κερδίσει φάση προς φάση, σε άμυνα και επίθεση».

Ως προς τον σχεδιασμό της εθνικής, με δεδομένες τις πολλές αλλαγές σε σχέση με πέρυσι, επισήμανε: «Το σκεφτόμουν πριν ξεκινήσει η πρώτη προπόνηση. Για να βάλουμε μέσα στο μυαλό μας κι εμείς, ως προπονητές, τι είδους μπάσκετ θα παίξουμε. Πλέον έχουμε μπει σε αυτή την πορεία. Δε νομίζω ότι κερδίζουμε κάτι πάνω σε αυτό. Έγιναν προσπάθειες, συζητήσαμε με τους αθλητές. Είχαν ξεκάθαρη στάση όμως στο γιατί δεν μπορούν να είναι σε αυτή την προσπάθεια. Επικεντρωνόμαστε σε αυτούς που είναι εδώ. Τους αξίζουν συγχαρητήρια. Δεν είναι μομφή προς όσους λείπουν, να το ξεκαθαρίσω. Δεν γυρίζω πλέον πίσω. Το σκεφτήκαμε με το επιτελείο τότε, τώρα σκεφτόμαστε μόνο το “εδώ”».

Ερωτηθείς γι’ αυτό που έλειψε πέρυσι και θα ήθελε να το έχει φέτος η Εθνική Ελλάδας, απάντησε: «Είναι σύνθετο αυτό που με ρωτάτε. Πρέπει να δούμε τα ρόστερ και των αντιπάλων. Ήταν ένα κακό τρίτο δεκάλεπτο σε άμυνα και επίθεση με τη Γερμανία. Εντούτοις, κι εμείς θέλουμε να αποκτήσουμε αγωνιστική ταυτότητα. Είμαστε σε καλό δρόμο, γιατί το έχουν ενστερνιστεί οι παίκτες. Ξέρεις, μπορεί ένας προπονητής να πει κάτι κι οι παίκτες να μην το ακολουθήσουν. Στο μπάσκετ δεν υπάρχει σωστό και λάθος στην προπονητική προσέγγιση, αρκεί όπως έλεγε κι ο Ντούσαν Ίβκοβιτς “κάνε αλλαγές, κάνε κάτι”. Η αγωνιστική μας ταυτότητα θα είναι να δημιουργήσουμε λάθη στους αντιπάλους και να επιδείξουμε συνοχή».

Τέλος, ο Δημήτρης Ιτούδης αναφέρθηκε και στον Νίκο Γκάλη, ο οποίος θα βραβευθεί στο φιλικό της Παρασκευής με τη Σλοβενία: «Είναι φτωχή η γλώσσα για να περιγράψω πόσο σημαντική ήταν η παρουσία του Νίκου Γκάλη, τόσο ως ανθρώπου όσο και ως αθλητή. Άλλαξε την ιστορία όλων όσοι ασχολούμαστε με το μπάσκετ. Είναι τεράστια τιμή για όλους που θα βρισκόμαστε εκεί, ειδικά για μένα που θα είμαι στον πάγκο. Είναι μια εκπληκτική στιγμή και αξίζουν συγχαρητήρια στον πρόεδρο, κ. Λιόλιο, για την ιδέα. Είναι καιρός ένας τεράστιος αθλητής, μια τεράστια προσωπικότητα, να βραβευθεί από την Ομοσπονδία, στην οποία προσέφερε τα μέγιστα. Συγκίνηση; Δέος; Έχω μια φωτογραφία με τον Νίκο Γκάλη όταν ήμουν 21 ετών, την οποία του έστειλα στο κινητό. Είχα ακολουθήσει ως φοιτητής κι είχαμε βγει μια φωτογραφία δίπλα-δίπλα. Δέος. Ανατριχίλα. Αυτό μου βγαίνει ως συναίσθημα. Όλοι οφείλουμε ένα γκαλόσημο! Αυτό είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε. Ο Νίκος Γκάλης θα ήταν σημείο αναφοράς στο μπάσκετ του 2023. Πάντα προσαρμοζόταν στις συνθήκες. Λείπουν οι αθλητές που κάνουν διείσδυση και τζαμπ σουτ από μέση απόσταση. Έκανε αυτό που έκανε όταν ήταν στη γενιά του. Αυτό που ακολουθεί είναι το legacy, η κληρονομιά. Τα χρόνια που θα ακολουθήσουν, την υγειά του να έχει, έχει ανοίξει τον δρόμο για πολλούς ακόμη σαν αυτόν. Ο Παπαλουκάς, ο Σπανούλης και ο Διαμαντίδης ήταν η μετεξέλιξη του Γκάλη. Σε άλλο επίπεδο βέβαια».

«Είμαστε πάντα περήφανοι»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Βαγγέλης Λιόλιος, ευχήθηκε καλή επιτυχία στην εθνική, για την οποία τόνισε ότι «είμαστε πάντα περήφανοι». Ο επικεφαλής της ομοσπονδίας δήλωσε κατά τη media day της εθνικής: «Οι πρωταγωνιστές μίλησαν. Εγώ από τη μεριά μου εύχομαι καλή επιτυχία στην Εθνική ομάδα. Ξεκινά μια πολύ σημαντική προσπάθεια για τη συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο και ελπίζουμε να κάνει το καλύτερο δυνατό, ώστε να εκπροσωπήσει επάξια την Ελλάδα. Προσωπικά ήμουν, είμαι και θα είμαι πάντα αισιόδοξος. Όταν ξεκινάς για έναν αγώνα, πας πάντα για να κερδίσεις. Δεν πας ποτέ για να χάσεις. Σημασία έχει να είμαστε περήφανοι για την Εθνική ομάδα. Είμαστε πάντα περήφανοι για την Εθνική ομάδα. Η Εθνική ομάδα δεν πρέπει να έχει δίπλα της μόνο όσους θα πάνε εκεί, αλλά όλη την Ελλάδα. Αν έχει στο πλευρό της όλους τους Έλληνες μαζί, δεν έχει να φοβάται τίποτα απολύτως. Για μένα αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Εγώ αυτό που κοιτάζω πάντα και αυτό που η ομάδα πρέπει να κοιτάζει πάντα, είναι οι παρόντες, όχι οι απόντες. Οι παρόντες έγραφαν, γράφουν και θα γράφουν πάντα τη δική τους ιστορία και την ιστορία της Εθνικής ομάδας. Η Εθνική ομάδα είχε παρελθόν, έχει παρόν και θα έχει μέλλον. Αυτό είτε το θέλουμε είτε όχι, θα ισχύει. Σίγουρα! Η διαδικασία που γίνεται στο Παγκόσμιο και όπως έδειξαν ήδη κάποιες εθνικές ομάδες, δείχνουν πως η Εθνική ομάδα θα έχει μέλλον. Σημασία έχει να το οριοθετήσουμε, να το προετοιμάσουμε, ώστε κάποια στιγμή να το απολαύσουμε κιόλας. Κι αυτό γίνεται από την προσεχή διοργάνωση».

Τέλος, αναφερόμενος στην βράβευση του Νίκου Γκάλη στο φιλικό της Παρασκευής με τη Σλοβενία είπε: «Ο Δημήτρης Ιτούδης τα είπε όλα με δύο λέξεις. Δέος και ανατριχίλα. Μια ολόκληρη γενιά μεγάλωσε, γαλουχήθηκε με τον Γκάλη και διαμόρφωσε τη δική της -όχι μόνο μπασκετική- παιδεία, αλλά και κοινωνική αντίληψη. Αυτό το πέτυχε ο Νίκος. Και νομίζω ότι ήρθε έστω και λίγο καθυστερημένα η ώρα να του αποδοθεί αυτή η τιμή. Όλοι μας, σίγουρα η δική μου γενιά, μεγαλώσαμε με τον Γκάλη και ασχοληθήκαμε με το μπάσκετ πάρα πολύ εξαιτίας του. Νομίζω ότι η δική μας γενιά, τουλάχιστον αυτή, οφείλει να αποδώσει στον Νίκο Γκάλη την πρέπουσα τιμή».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ