Η F1 «τρέχει» στο Μπαχρέιν

Η F1 «τρέχει» στο Μπαχρέιν

Χωρίς διακοπή μετά το GP Κίνας, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Formula 1 μεταφέρεται σε ένα περιβάλλον εντελώς διαφορετικό από εκείνο της Σαγκάης. Το 3ήμερο 19-21 Απριλίου θα διεξαχθεί το Grand Prix στο Μπαχρέιν και όλος ο κόσμος της F1 θα συγκεντρωθεί στην πίστα του Sakhir για τον 4ο αγώνα της σεζόν και τον τελευταίο της εναρκτήριας περιόδου μακριά από την Ευρώπη.

Η διαδρομή της πίστας του Μπαχρέιν έχει σχεδιαστεί από τον Γερμανό Hermann Tilke, η κατασκευή κόστισε περίπου 150 εκατομμύρια δολάρια και αποτελείται από 6 διαφορετικές διαδρομές.

Η πίστα βρίσκεται στην έρημο και το πρόβλημα που δημιουργείται είναι η σκόνη, αλλά και μια πιθανή αμμοθύελλα είναι ικανή να διακόψει την οποιαδήποτε δραστηριότητα στην πίστα, κάτι που συνέβη στις χειμερινές δοκιμές του 2009.

Το Grand Prix του Μπαχρέιν έκανε το ντεμπούτο του στο Πρωτάθλημα της Formula 1 στις 4 Απριλίου του 2004, με τον Γερμανό Michael Schumacher να είναι ο πρώτος νικητής στην ιστορία του. Ο αγώνας της ερήμου στο ντεμπούτο του πήρε το βραβείο του «Καλύτερα οργανωμένου Grand Prix» της FIA.

Στον αγώνα του 2010 είχε χρησιμοποιηθεί μια διαφορετική διαδρομή της πίστας με μεγαλύτερο μήκος και περισσότερες στροφές αλλά οι ομάδες δεν έμειναν ικανοποιημένες και έτσι από πέρυσι έχει επιστρέψει η «παραδοσιακή» χάραξη της πίστας. Η διαφοροποίηση του 2010 ήταν ένα επιπλέον κομμάτι που είχε προστεθεί μετά τη στροφή Νο 4 και περιλάμβανε 8 επιπλέον στροφές. Το κομμάτι αυτό δεν θα χρησιμοποιηθεί και οι οδηγοί θα τρέξουν στην πίστα όπως ήταν το 2009.

Η πίστα του Μπαχρέιν είναι πολύ απαιτητική με τα ελαστικά καθώς έχει τουλάχιστον 3 σημεία πολύ έντονου φρεναρίσματος (πάνω από 300 χ.α.ω.) και αυτό τα καταπονεί ιδιαίτερα. Σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες στην περιοχή, η καταπόνηση γίνεται ακόμα μεγαλύτερη και καθώς είδαμε τα μαλακά ελαστικά να αντέχουν για ελάχιστους γύρους στην Κίνα, στο Μπαχρέιν η κατάσταση θα μπορούσε να είναι ακόμα χειρότερη.

Το GP Μπαχρέιν φέρνει τη Formula 1 και σε πιο φυσιολογική για την Ευρώπη χρονική ζώνη. Δεν θα έχουμε πλέον δράση τα ξημερώματα αλλά το απόγευμα, όπως έχουμε συνηθίσει. Συμμετοχή του καιρού δεν αναμένεται καθώς πρόγνωση για βροχή δεν υπάρχει – άλλωστε η πίστα βρίσκεται στη μέση της ερήμου.

Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα του 3ημέρου σε ώρες Ελλάδας.

ΠΗΓΗ:msfree.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ