Google Doodle: Τιμά τον Εμίλ Ζάτοπεκ και την Ντάνα Ζάτοπκοβα

Το σημερινό Doodle της Google γιορτάζει τα 100ά γενέθλια του ισχυρού ζευγαριού του στίβου από την Τσεχία, του Εμίλ Ζάτοπεκ και της Ντάνα Ζάτοπκοβα. Τόσο ο Εμίλ όσο και η Ντάνα γεννήθηκαν στις 19 Σεπτεμβρίου 1922.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1952, η Ντάνα Ζάτοπκοβα κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στον ακοντισμό γυναικών, μία ώρα αφότου ο σύζυγός της, Εμίλ Ζάτοπεκ, κέρδισε στον αγώνα των 5.000 μέτρων ανδρών. Το Doodle δημιουργήθηκε από τους καλλιτέχνες Ilona Polanski (εικονογράφηση) και Aliona Saskova (animation).

Η Ντάνα Ζάτοπκοβα ανέπτυξε πάθος για τον αθλητισμό ενώ μεγάλωσε στην Karviná της Τσεχίας. Πριν ρίξει ποτέ ακόντιο, η Ντάνα  ήταν ταλαντούχα αθλήτρια χάντμπολ και έπαιζε επαγγελματικά στο κολέγιο, οδηγώντας την ομάδα της σε έναν τίτλο στο τσεχοσλοβακικό χάντμπολ. Το ακόντιο τράβηξε σύντομα την προσοχή της. Φήμες λένε ότι έφτασε τα 34 μέτρα την πρώτη φορά που το δοκίμασε. Αργότερα έγινε η πρώτη Τσέχα που έριξε ακόντιο πάνω από 40 μέτρα, κάτι που της έδωσε την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1948.

Στο Ζλιν, ο έφηβος Εμίλ Ζάτοπεκ εργαζόταν σε ένα εργοστάσιο υποδημάτων. Εκεί τον ενθάρρυναν να τρέξει σε έναν τοπικό αγώνα όπου τερμάτισε δεύτερος σε εκατό συμμετέχοντες. Ο Εμίλ έγινε στρατιώτης στον τσεχικό στρατό και εκπαιδεύτηκε τη νύχτα τρέχοντας με τις μπότες μάχης του ενώ κρατούσε την αναπνοή του για να ενισχύσει την ικανότητα των πνευμόνων του. Ο θρύλος του μεγάλωσε αφού οδήγησε με ποδήλατο από την Πράγα στο Βερολίνο και κέρδισε τον αγώνα των 5.000 μέτρων σε έναν αγώνα της Συμμαχικής Κατοχής.

Ο Εμίλ είδε τον προκριματικό ακοντισμό της Ντάνα και την συνεχάρη για την πρόκρισή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μετά το δέσιμο για τα κοινά γενέθλιά τους, οι δυο τους έγιναν ζευγάρι. Ταξίδεψαν μαζί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1948 στο Λονδίνο, όπου ο Εμίλ κέρδισε το χρυσό στα 10.000 μέτρα και η Ντάνα κατέλαβε την έβδομη θέση στον ακοντισμό. Μάλιστα ο Ο «Ανθρωπος – Ατμομηχανή» όπως αποκαλούσαν τον Εμίλ Ζάτοπεκ, όχι μόνο κατέκτησε την πρώτη θέση στον τελικό των 10.000 στο Γουέμπλεϊ, αλλά είχε περάσει κι από ένα κοσμηματοπωλείο στο Πικαντίλι Σέρκους του Λονδίνου για να αγοράσει δύο βέρες για κείνον και την Ντάνα Ζάτοπκοβα. Λίγο αργότερα το ζευγάρι παντρεύτηκε.

Εμίλ Ζάτοπεκ Ντάνα Ζάτοπκοβα

Η Ντάνα και ο Εμίλ έγραψαν ιστορία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1952 στο Ελσίνκι. Ο Εμίλ κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στα 5.000 μέτρα, τα 10.000 μέτρα και τον μαραθώνιο – ο πρώτος του ποτέ – καταρρίπτοντας το Ολυμπιακό ρεκόρ και στους τρεις αγώνες.

Η Ντάνα όχι μόνο κατετάγη πρώτη και σημείωσε ολυμπιακό ρεκόρ στον ακοντισμό, αλλά έγινε η πρώτη Τσέχα που κέρδισε χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο. Λόγω της απόδοσης του ζευγαριού εκείνη τη χρονιά, η Τσεχοσλοβακία πήρε περισσότερα χρυσά μετάλλια από οποιαδήποτε άλλη χώρα εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ντάνα και ο Εμίλ έσπασαν συνολικά 35 παγκόσμια ρεκόρ σε έναν γάμο που κράτησε 52 χρόνια. Η Ντάνα έλαβε το Ολυμπιακό Τάγμα για διακεκριμένες συνεισφορές στο Ολυμπιακό κίνημα. Οι συντάκτες του περιοδικού Runner’s World ανακήρυξαν τον Εμίλ ως τον καλύτερο δρομέα όλων των εποχών.

Το Google Doodle για τον Εμίλ Ζάτοπεκ και την Ντάνα Ζάτοπκοβα

Google Doodle Εμίλ Ζάτοπεκ Ντάνα Ζάτοπκοβα

Τι είναι τα Google Doodle

Τα google doodle δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων.

Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου.

Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ