Champions League: Η Μίλαν έγινε… ΑΕΚ – Πρόσωπα, ρεκόρ και… κατορθώματα από την 2η αγωνιστική

Από τα αρνητικά ρεκόρ της Παρί Σεν Ζερμέν και το θρίαμβο της Νιούκαστλ, στα 100 ματς του Τσάβι Ερνάντες, τα κατορθώματα του Φιλ Φόντεν και Αλβάρο Μοράτα, και από το σερί της Μίλαν που έγινε… ΑΕΚ, τα γκολ-φάουλ και τους Ιάπωνες.

Αυτά είναι τα στοιχεία που χαρακτήρισαν τους δύο χθεσινούς (4/10)  αγώνες-στους ομίλους 5 έως 8- στη 2η αγωνιστική του Champions League, όπως τα καταγράφει η Διεθνής Oμοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (IFFHS):

  • Ο Τσάβι Ερνάντες συμπλήρωσε 100 αγώνες ως προπονητής της Μπαρτσελόνα  στην εκτός έδρας νίκη (1-0) εναντίον της Πόρτο.
  • Η νίκη της Νιούκαστλ επί της Παρί Σεν Ζερμέν με 4-1 είναι η μεγαλύτερη που έχει ποτέ σε αγώνα Champions League.
  • Εν τω μεταξύ, είναι επίσης η βαρύτερη ήττα για την Παρί Σεν Ζερμέν στη φάση των ομίλων στο UCL από την ήττα με 0-3 από την Τσέλσι τον Σεπτέμβριο του 2004.
  • Η Παρί Ζερμέν δέχθηκε τελευταία 4+ γκολ σε όλες τις διοργανώσεις: στις 15 Φεβρουαρίου 2020 (4-4 με Αμιάν στη Ligue 1), συνολικά στο UCL στις 8 Μαρτίου 2017 (1-6 εναντίον Μπαρτσελόνα στη φάση των «16»), στη φάση των ομίλων του UCL στις 22 Οκτωβρίου 1997 (1-5 εναντίον Μπάγερν).
  • Για τον προπονητή της Παρί Σεν Ζερμέν, Λουίς Ενρίκε, και τα 3 τελευταία εκτός έδρας παιχνίδια στο UCL παρουσιάζουν  ήττες με 3+ γκολ διαφορά, συμπεριλαμβανομένων δύο στην προηγούμενη ομάδα του, Μπαρτσελόνα το 2017 (4-0 εναντίον Παρί Σεν Ζερμέν και 3-0 εναντίον Γιουβέντους).
  • Ο Φιλ Φόντεν σε ηλικία 23 ετών έχει ήδη σκοράρει σε 6 διαφορετικές (και συνεχόμενες)  διοργανώσεις UCL: μόνο 9 άλλοι Άγγλοι παίκτες το έχουν πετύχει, αλλά κανείς από αυτούς δεν το κατάφερε σε τόσο νεαρή ηλικία.
  • Η Μίλαν, με την ισοπαλία 0-0 εναντίον της Μπορούσια Ντόρτμουντ, έγινε η 4η ομάδα στην ιστορία του Champions League που ξεκίνησε τη διοργάνωση με δύο 0-0 στους δύο πρώτους αγώνες της, μετά τη Γαλατασαράι το 1993-94, την ΑΕΚ το 2002-03  και Βιγιαρεάλ το 2005-06.
  • Η Μίλαν δεν έχει σκοράρει σε 4 συνεχόμενους αγώνες Champions League. Είναι το μεγαλύτερο σερί τους χωρίς γκολ στη διοργάνωση, συμπεριλαμβανομένης της εποχής του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.
  • Η Ατλέτικο Μαδρίτης κέρδισε τη Φέγενορντ με 3-2, αφού έχανε με 0-1 και 1-2. Αυτή είναι η δεύτερη εντός έδρας νίκη τους στο Champions League αφού δέχτηκε 2 γκολ από τον αντίπαλο. Το άλλο ήταν 3-2 εναντίον της Σάλτσμπουργκ στις 27 Οκτωβρίου 2020.
  • Με ένα τέρμα εναντίον της Φέγενορντ, ο Αλβάρο Μοράτα έφτασε τα 25 γκολ στο UCL. έγινε ο 4ος καλύτερος Ισπανός σκόρερ σε Champions League/Κύπελλο Πρωταθλητριών από το 1955, μετά τους Ραούλ (71), Φερνάντο Μοριέντες (39) και Πάκο Χέντο (31).
  • Ο αριθμός των γκολ από απευθείας ελεύθερο λάκτισμα σε αυτή τη διοργάνωση του UCL έχει ήδη αυξηθεί σε 4, μετά από μια επιτυχημένη προσπάθεια του Γιόροσλαβ Ρακίτσκι (Σαχτάρ Ντόνετσκ) στον αγώνα εναντίον της Αντβέρπ (3-2). Στην πρώτη αγωνιστική, πέτυχαν οι Κάλβιν Στενγκς (Φέγενορντ), Χούλιαν Αλβάρες (Μάντσεστερ Σίτι) και Άντζελο Φουλτζίνι (Λανς). Σε όλη τη διοργάνωση του UCL 2022-23, υπήρχαν μόνο 3 τέτοια γκολ (Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ, Ντιόγκο Ζότα και Άλεξ Γκριμάλντο).
  • Για πρώτη φορά στην ιστορία, 4 Ιάπωνες παίκτες ξεκίνησαν μαζί έναν αγώνα Champions League (Σέλτικ εναντίον Λάτσιο). Οι Μαέντα, Χαράτε, Φουρουχάσι εκπροσώπησαν τους γηπεδούχους, ο Καμάντα τους επισκέπτες.
  • Έως και 8 ομάδες έχουν κερδίσει έναν αγώνα UCL έχοντας δεχτεί το πρώτο γκολ την 2η αγωνιστική (16 αγώνες). Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός τέτοιων ανατροπών κατά τη διάρκεια μίας αγωνιστικής στην ιστορία του τουρνουά.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ