Χάμες Ροντρίγκες: Ο Κολομβιανός “μάγος” που ψάχνει στον Πειραιά το λιμάνι του

Σε ένα από τα πιο τρελά καλοκαίρια του ο Ολυμπιακός ετοιμάζεται να πυροδοτήσει μια ακόμη μεταγραφική βόμβα, από αυτές που στέλνουν τους φιλάθλους στο αεροδρόμιο ακόμη και με τα πόδια. Ύστερα από τον Μαρσέλο, ακόμη ένας πρώην παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης και φυσικά συμπαίκτης του Βραζιλιάνου, ο Χάμες Ροντρίγκες προβάρει τα “ερυθρόλευκα”. 

Για τους φίλους του ποδοσφαίρου, η έλευση του στην Ελλάδα σε ηλικία μόλις 31 ετών (γεν. 12 Ιουλίου 1991) αποτελεί ένα όνειρο που, όπως όλα δείχνουν, δεν θα αποδειχθεί ούτε άπιαστο, ούτε θερινής νυκτός.  Άλλωστε η καριέρα του, έστω κι αν τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε πτώση, αποδεικνύει γιατί αποτέλεσε μέλος της Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά και των Πόρτο,  Μονακό, Μπάγερν Μονάχου, και Έβερτον. Η προηγούμενη σεζόν τον βρήκε στο Κατάρ και την Αλ Ραγιάν από την οποία τον αποκτά ο Ολυμπιακός. Για τα πόδια του Κολομβιανού «μάγου» έχουν δαπανηθεί, ούτε λίγο, ούτε πολύ συνολικά 170 εκατομμύρια ευρώ.

Η ανακάλυψη της Πόρτο

Τον Ιούλιο του 2010, η Πόρτο «ανακαλύπτει» έναν 19χρονο μεσοεπιθετικό, στο πρωτάθλημα της Αργεντινής. Θα χρειασθεί να δαπανήσει το ποσό των 7,5 εκατομμυρίων ευρώ για να τον φέρει στην Ευρώπη. Ήταν η αρχή μίας καριέρας, η οποία δέκα χρόνια μετά, θα τον καθιστούσε έναν από τους ακριβοπληρωμένους σταρ της στρογγυλής θεάς.

Η Πόρτο αξιοποίησε το αδιαμφισβήτητο ταλέντο και μέσα σε τρία χρόνια εκτόξευσε την καριέρα του Χάμες Ροντρίγκες . Το καλοκαίρι του 2013 και με απολογισμό 32 γκολ και 41 ασίστ σε διάστημα 108 αγώνων, η Μονακό είναι έτοιμη να δαπανήσει πολλά περισσότερα από τα 7,5 εκατομμύρια ευρώ που έδωσαν οι «δράκοι» για να τον αποκτήσουν. Στην Πορτογαλία ο ταλαντούχος άσος πανηγύρισε τρία πρωταθλήματα, ένα κύπελλο και τέσσερα Σούπερ Καπ Πορτογαλίας ενώ ήταν από τους κορυφαίους στην κατάκτηση του Europa League.

“Βασιλιάς” στο Πριγκιπάτο

Η Μονακό δίνει 45 εκατομμύρια ευρώ για να κάνει δικό της τον διεθνή Κολομβιανό και το εργοστάσιο ταλέντων της Πόρτο συνεχίζει τα υπερκέρδη του, ενώ ο δαιμόνιος πρόεδρος της, Πίντο ντα Κόστα, αποδεικνύει για ακόμη μία φορά ότι είναι ένας επιδέξιος χρυσοθήρας. Στις λάσπες των ποταμών βρίσκει χρυσάφι, το οποίο αφού το γυαλίσει το πουλάει σε τιμή 7 φορές πάνω.

Πλέον σε ηλικία μόλις 24 ετών, ο Χάμες Ροντρίγκες θέλει να αποδείξει ότι αξίζει μία θέση στην αποστολή της Κολομβίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 στην Βραζιλία. Οι εντυπωσιακές εμφανίσεις του ξεχώριζαν και η γαλλική ομάδα είχε αποκτήσει τον ηγέτη της. Μέσα σε λίγους μήνες, το όνομά του, είχε γίνει το πιο «καυτό» για το καλοκαίρι του 2014. Το «κερασάκι» στην τούρτα ήρθε με την συγκλονιστική εμφάνιση του στα γήπεδα της Βραζιλίας. Με έξι γκολ αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ και οι 30 συμμετοχές με τα 10 τέρματα και 14 ασίστ στην Γαλλία, του ανοίγουν την πόρτα της Ρεάλ Μαδρίτης.

Ένα ακόμη πετράδι στο στέμμα της Ρεάλ

Η Ρεάλ Μαδρίτης που ακόμη ζούσε στην εποχή των “γκαλάκτικος” μαζεύοντας ότι λαμπερό κυκλοφορούσε, δεν θα μπορούσε να αφήσει την περίπτωση του Χάμες Ροντρίγκες ανεκμετάλλευτη. Στο πρόσωπό του, έβλεπε τον επόμενο ηγέτη της μεσαίας γραμμής. Σχεδόν διπλασιάζει τα χρήματα που έδωσε η Μονακό για να τον αποκτήσει και με 80 εκατομμύρια ευρώ, τον κάνει δικό της. Ο διεθνής μεσοεπιθετικός φόρεσε τα λευκά της «Βασίλισσας» και ξεκίνησε να πρωταγωνιστεί.

Η προσπάθεια να μπει στα «παπούτσια» του Ντι Μαρία, ήταν κάτι που διαφοροποιούσε το παιχνίδι του νεαρού. Ταυτόχρονα, τα αρκετά αστέρια στο ρόστερ των Ισπανών, έκαναν δύσκολη την ζωή του Κολομβιανού χαφ. Μετά από τρία χρόνια, ο Χάμες τέθηκε εκτός πλάνων και ο Κάρλος Αντσελότι, ο οποίος τον είχε σε μεγάλη εκτίμηση, τον ζητάει από την διοίκηση της Μπάγερν Μονάχου.


Στο απαιτητικό Μπερναμπέου ο Χάμες Ροντρίγκες , όπως και αρκετοί εκείνη την εποχή σταρ, δεν μπόρεσε να συνεχίσει την ανοδική πορεία της καριέρας του.

Έμεινε μονάχος στο Μόναχο

Ο διεθνής μέσος είδε τον γερμανικό σύλλογο ως ένα προορισμό όπου θα αναγεννηθεί η καριέρα του. Ο δανεισμός ήταν διετής και οι «Βαυαροί» χρειάστηκαν να πληρώσουν 13 εκατομμύρια ευρώ μόνο για το ενοίκιο, με οψιόν αγοράς στα 40 εκατομμύρια.

Παρότι ξεκίνησε δυναμικά, η απόλυση του Ιταλού προπονητή, έφερε τριγμούς στην πορεία του παίκτη και οι μόνιμοι πρωταθλητές Γερμανίας τον άφησαν στο περιθώριο. Η ποιότητά του δεν αμφισβητήθηκε ποτέ αλλά δεν κατάφερε να καθιερωθεί στα νέα δεδομένα. Στην βαλίτσα του για την επιστροφή στην Μαδρίτη είχε 67 συμμετοχές με 15 γκολ και 20 ασίστ ενώ πανηγύρισε δύο πρωταθλήματα, ένα κύπελλο και δύο Σούπερ Καπ Γερμανίας.

 

Το Νησί δεν ήταν η Ιθάκη του

Η τελευταία του, όπως όλα έδειχναν, χρονιά στην Μαδρίτη είχε φτάσει. Μετά από έξι χρόνια, παρουσίας, ο Χάμες ετοιμάζεται για την Έβερτον, όπου τον καλεί (και πάλι) ο Κάρλος Αντσελότι. Τα «ζαχαρωτά» δαπανούν 25 εκατομμύρια ευρώ και  προσφέρουν ένα ηγετικό συμβόλαιο στον πολύπειρο άσο.

Τελικά , όμως ούτε στο Νησί και την Premier League μπόρεσε να βρει την Ιθάκη του. Η παρουσία του στην Premier League με τη φανέλα της Έβερτον τη σεζόν 2020-21 δεν στέφθηκε με επιτυχία και η συνέχεια τον βρήκε να μετακομίζει στο Κατάρ για λογαριασμό της Αλ Ραγιάν, όπου και εκεί όμως δεν “έβγαλε μάτια”.

Το φετινό καλοκαίρι ο Ροντρίκες βρέθηκε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι από τη στιγμή που δεν τον έχουν πάρει και τα χρόνια. Τα ρεπορτάζ του Ιουλίου ανέφεραν πως η Μποταφόγκο ήρθε σε συμφωνία με την Αλ Ραγιάν έναντι 6.200.000 ευρώ για να τον εντάξει στο δυναμικό της, όμως η μετακίνηση ποτέ δεν ολοκληρώθηκε.

Στο Λιμάνι μαζί με τον Μαρσέλο

Αιτία η επιθυμία του να δοκιμάσει ξανά σε υψηλό επίπεδο, αγωνιζόμενος σε ευρωπαϊκό σύλλογο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως ναι μεν είχε “κλειδώσει” η αποχώρηση του Ροντρίγκες από την Αλ Ραγιάν, χωρίς όμως να έχει αποφασίσει ακόμα για το ποιος θα είναι ο επόμενος σταθμός στην καριέρα του. Τελικά ο Πειραιάς φαίνεται ότι είναι ο προορισμός που επέλεξε για να συνεχίσει την καριέρα του με την ελπίδα να μπορέσει να επανέλθει στο επίπεδο που ήταν. Η μετακίνηση αυτή εκτός από το γεγονός ότι αποτελεί μια πραγματικά σπουδαία μεταγραφή για ελληνικό σύλλογο βγαλμένη από άλλες εποχές, δείχνει και το πάθος του Κολομβιανού για μπάλα, μιας και προσπέρασε πολλές προτάσεις, όπως ανέφεραν τα ρεπορτάζ, από εξωτικούς και μη προορισμούς με πολλά εκατομμύρια.

Κάτι παρόμοιο συνέβη και με τον Μαρσέλο που απέρριψε προτάσεις πολύ πιο συμφέρουσες για να έρθει στην Ελλάδα και συναντήσεις τελικά και πάλι το φιλαράκι του.  Και που να το ήξερε πριν από λίγες μέρες. Η μήπως ήξερε κάτι;

Το σίγουρο είναι ότι κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Ισπανία, ο Κολομβιανός ποδοσφαιριστής φόρεσε 125 φορές την φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης και σκόραρε 37 γκολ με 42 ασίστ. Ταυτόχρονα, κατέκτησε κάθε διαθέσιμο στόχο, καθώς σήκωσε δύο πρωταθλήματα και ένα Σούπερ Καπ Ισπανίας, δύο Champions League, δύο UEFA Super Cup και δύο Παγκόσμια Συλλόγων.

Η καριέρα του στην Εθνική Κολομβίας

Ο Χάμες Ροντρίγκες θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους παίκτες της εθνικής του ομάδας. Η ανάδειξη του σε καθοριστικό παίκτη της «χρυσής γενιάς» της Κολομβίας ξεκίνησε με τις συμμετοχές του στην Εθνική U-20, όπου ήταν ο αρχηγός της ομάδας όταν την οδήγησε στην κατάκτηση του Φεστιβάλ Ποδοσφαίρου της Τουλόν το 2011. Εκεί ψηφίστηκε και καλύτερος παίκτης της διοργάνωσης. Ακολούθως ήταν αρχηγός της ομάδας και στο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου U20 της ίδιας χρονιάς, όπου το ταλέντο του οδήγησε στο να χαρακτηριστεί «σύγχρονος Βαλντεράμα».

Σε επίπεδο Εθνικής Ανδρών, εντυπωσίασε με την καθοριστική συμβολή του σε σημαντικές νίκες που οδήγησαν στην καθιέρωση του ως βασικού από τα 20 του. Πέτυχε το πρώτο του γκολ σε επίπεδο εθνικής αντρών σε μια νίκη με 1-0 ενάντια στο Περού σε διάστημα μικρότερο των 6 μηνών από το ντεμπούτο του. Βοήθησε ουσιαστικά την ομάδα του να προκριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 με σημαντικές ασίστ και γκολ.

Συμμετείχε με την Κολομβία στο Παγκόσμιο Κύπελλο, όπου πραγματοποίησε πολύ καλές εμφανίσεις και αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με έξι γκολ σε πέντε αγώνες. Το εντυπωσιακό γκολ με μακρινό σουτ με το οποίο άνοιξε το γκολ στον αγώνα ενάντια στην Ουρουγουάη ψηφίστηκε ως το καλύτερο της διοργάνωσης από τους επισκέπτες του επίσημου ιστότοπού της. Το γκολ κέρδισε το ΦΙΦΑ Βραβείο Πούσκας για το 2014.

Η ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

Περίοδος Ομάδα Συμμ. Γκολ
2007-2008 Ενβιγάδο Φούτμπολ Κλουμπ 30 (9)
2008-2010 Μπάνφιλντ 42 (5)
2010-2013 ΦΚ Πόρτο 63 (25)
2013-2014 Μονακό 34 (9)
2014-2020 Ρεάλ Μαδρίτης 77 (28)
2017-2019 Μπάγερν Μονάχου 41 (14)
2020-2021 Έβερτον ΦΚ 23 (6)
2021-2022 Αλ Ραγιάν ΣΚ 24 (4)
2022- Ολυμπιακός
Εθνική ομάδα
Περίοδος Ομάδα Συμμ. Γκολ
2007 Κολομβία U17 11 (3)
2011 Κολομβία U20 5 (3)
2011- Κολομβία 86 (24)

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ