Η «Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα» συρρικνώνεται

Η «Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα» συρρικνώνεται

Τάσεις συρρίκνωσης στην περίφημη «ερυθρά κηλίδα» του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, του Δία, εντόπισαν τα τηλεσκόπια της NASA, ενώ αλλάζει και σχήμα, αφού από ελλειπτική γίνεται στρογγυλή.

Ο Δίας θεωρείται ένας γίγαντας αερίων με μάζα λίγο μικρότερη από το ένα χιλιοστό της ηλιακής, αλλά δυόμισι φορές μεγαλύτερη του αθροίσματος της μάζας των υπόλοιπων πλανητών του ηλιακού μας συστήματος.

Η ερυθρά κηλίδα του Δία είναι μεγαλύτερη από τη Γη και προκαλείται από μία συνεχή θύελλα τεραστίων διαστάσεων.

Οι αστρονόμοι, με επικεφαλής την Έιμι Σάιμον του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Γκόνταρντ της NASA, υπολόγισαν -με βάση εικόνες που πήρε το διαστημικό τηλεσκόπιο «Χαμπλ»- ότι η κηλίδα έχει πλέον διάμετρο σχεδόν 16.500 χιλιομέτρων, έναντι περίπου 12.700 χιλιομέτρων της διαμέτρου της Γης.

Η ερυθρά κηλίδα του Δία συρρικνώνεται κατά περίπου 1.000 χιλιόμετρα κάθε χρόνο. Στο τέλος του 19ου αιώνα, εκτιμάτο ότι είχε διάμετρο σχεδόν 41.000 χιλιομέτρων (αρκετά μεγάλη για να χωρέσει τρεις πλανήτες σαν τη Γη), ενώ το 1979-80, όταν τα μη επανδρωμένα διαστημόπλοια Voyager 1 και 2 πέρασαν από τη «γειτονιά» του Δία, η διάμετρός της είχε μειωθεί στα 23.300 χιλιόμετρα.

Η κηλίδα του Δία όχι μόνο συρρικνώνεται, αλλά αλλάζει και σχήμα αφού από ελλειπτική γίνεται στρογγυλή.

Η θύελλα που προκαλεί την κηλίδα στο νότιο ημισφαίριο του Δία δεν είναι παρά ένας αντικυκλώνας υψηλών πιέσεων που δίνει στην περιοχή αποχρώσεις κίτρινου, πορτοκαλί και άσπρου. Οι άνεμοι που επικρατούν στο εσωτερικό της φτάνουν σε ταχύτητες αρκετών εκατοντάδων χιλιομέτρων ανά ώρα, ισχυρότεροι από οποιονδήποτε άνεμο στον πλανήτη μας.

Προς το παρόν οι αστρονόμοι δεν γνωρίζουν τις αιτίες πίσω από την συρρίκνωση της κηλίδας. Οι ερευνητές σχεδιάζουν νέες μετρήσεις για να διαπιστώσουν τι συμβαίνει στην ταραχώδη ατμόσφαιρα του Δία και πιθανώς απορροφά την ενέργεια της κηλίδας, με συνέπεια αυτή να μικραίνει συνεχώς.

Υπάρχουν ιστορικές αναφορές για μία «μόνιμη κηλίδα» στην επιφάνεια του Δία, οι οποίες ξεκινούν ήδη από το τέλος του 17ου αιώνα, αν και οι σημερινοί αστρονόμοι διαφωνούν κατά πόσο όντως επρόκειτο από τότε για την ίδια «μεγάλη ερυθρά κηλίδα».

ΠΗΓΗ: econews.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ