Ξεπαρθενών: Αντιδράσεις για την ταινία με ζευγάρι ανδρών να κάνει σεξ στην Ακρόπολη – Τι απαντά το υπουργείο Πολιτισμού

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει μία ταινία μικρού μήκους με τίτλο “Ξεπαρθενών”, που κυκλοφορεί από χθες στο διαδίκτυο. Μία συγκεκριμένη σκηνή, στην οποία καταγράφονται δύο άνδρες να κάνουν σεξ στην Ακρόπολη, αποτέλεσε την αφορμή ώστε να ξεσπάσει “θύελλα” και να ξεκινήσει μία δημόσια συζήτηση για το, εάν μία τέτοια σκηνή συνιστά τέχνη και εάν υπάρχουν όρια.

Για την υπόθεση εξέδωσε ανακοίνωση το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σημειώνοντας ότι “για τις συγκεκριμένες σκηνές προφανώς δεν έχει δοθεί καμία άδεια”, ενώ με εντολή της Λίνας Μενδώνη διενεργείται προκαταρκτική εξέταση ώστε να διερευνηθούν οι συνθήκες “υπό τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό και να αποδοθούν ευθύνες”.

Όπως ανέφερε η εκπομπή Πρωινό του ΑΝΤ1, η ταινία “Ξεπαρθενών” παρουσιάστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το σενάριο αφορά στην ιστορία δύο ανδρών, που έπειτα από μία πεζοπορία με την παρέα τους, της αφηγούνται πώς παλιότερα οι δυο τους υπήρξαν ζευγάρι. Οι φίλοι τους, αποφασίζουν να μεσολαβήσουν ώστε να τα ξαναβρούν και σχηματίζουν μία ανθρώπινη αλυσίδα γύρω τους, ενώ εκείνοι κάνουν σεξ με φόντο την Ακρόπολη.

“Κάθε μέρα ακούμε και κάτι παράλογο. Μου το έστειλαν στο mail για να το δω. Αισθάνομαι ντροπή σαν Έλληνας. Είμαι και αρχαιολάτρης και με λυπεί πολύ αυτό που έγινε”, σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΕΗ Σπύρος Μπιμπίλας, ο οποίος ήταν καλεσμένος στην εκπομπή και πρόσθεσε ότι “κάπου υπάρχουν και όρια”.

Ξεπαρθενών: Η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και η προκαταρκτική εξέταση

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διαβεβαιώνει ότι δεν έχει δοθεί άδεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τις συγκεκριμένες σκηνές, οι οποίες “γυρίστηκαν παράνομα στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης”, που “δεν προσφέρεται για κανενός είδους ακτιβιστική ή άλλη δραστηριότητα, η οποία προσβάλλει και συμπεριφέρεται ασεβώς στο μνημείο”.

Επισημαίνεται επίσης, ότι με εντολή της Λίνας Μενδώνη προς την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, “διενεργείται προκαταρκτική εξέταση, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στον Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό και να αποδοθούν ευθύνες”.

Αναλυτικά, το ΥΠΠΟΑ αναφέρει τα εξής:

“Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με βίντεο που περιέχει σκηνές, οι οποίες γυρίστηκαν παράνομα στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, από το Γραφείο Τύπου του ΥΠΠΟΑ διευκρινίζονται τα εξής:

Για τις συγκεκριμένες σκηνές προφανώς δεν έχει δοθεί καμία άδεια από τις καθ΄ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης δεν προσφέρεται για κανενός είδους ακτιβιστική ή άλλη δραστηριότητα, η οποία προσβάλλει και συμπεριφέρεται ασεβώς στο μνημείο.

Με εντολή της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού προς την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, διενεργείται προκαταρκτική εξέταση, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στον Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό και να αποδοθούν ευθύνες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ